7x Leukste activiteiten op het water in Katwijk aan Zee!

windsurfing, waves, sea

Katwijk aan Zee is een schitterende badplaats waar leuke activiteiten op het water mogelijk zijn. De 7x leukste activiteiten die je op het water in Katwijk aan Zee kunt beoefenen zijn golfsurfen, windsurfen, kitesurfen, supboarden, kanoën, skimboarden en flyboarden!

1) Golfsurfen
Golfsurfen is de oervorm van alle surfsporten. Uit het golfsurfen zijn in de loop van de tijd het skimboarden, windsurfen en kitesurfen ontstaan. De geschiedenis van het golfsurfen gaat zelfs duizenden jaren terug in de tijd. Toen waren de bewoners van Polynesië al met planken op het water in de weer. Veel mensen denken dat je voor golfsurfen hoge golven nodig hebt, maar dat is niet zo. Oók op de Noordzee zijn de golven hoog genoeg om op te golfsurfen. Katwijk aan Zee is een prima locatie om te golfsurfen!

2) Windsurfen
In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd windsurfen enorm populair in Nederland. Niet in de laatste plaats door de prestaties van Stephan van den Berg. In 1984 werd hij Olympisch kampioen windsurfen tijdens de Spelen van Los Angeles. Vanaf dat moment wilde iedere Nederlander met een plankje en zeiltje het water op. Vandaag de dag wordt er nog steeds veel gewindsurft; al vindt deze sport wel veel concurrentie van het kitesurfen. Het kitesurfen zag het levenslicht in de jaren negentig van de vorige eeuw en is steeds populairder geworden. Op de Noordzee bij Katwijk aan Zee wordt veel gewindsurft; erg leuk voor de windsurfer én voor de toeschouwers aan wal!

3) Kitesurfen
Kitesurfen is een geweldige sport om te beoefenen én om naar te kijken. Kitesurfers kunnen enorme hoge sprongen maken waarbij hoogtes kunnen worden behaald van meer dan dertig meter! Het behoeft nauwelijks betoog dat dit soort acties een enorme kick aan de kiter geeft; de adrenaline giert dan door zijn lichaam. Maar ook voor de toeschouwers op het strand is het een groot genoegen om naar het schouwspel te kijken. Kitesurfers weten feilloos de kust van Katwijk aan Zee te vinden om daar hun kunsten te vertonen!

4) Supboarden
Supboarden heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Supboarden wordt ook wel suppen of peddelsurfen genoemd en kan op ieder type water beoefend worden. Langs de hele Noordzeekust zie je supboarders in actie; ook in Katwijk aan Zee. Op het Katwijkse strand bevinden zich bovendien verschillende watersportbedrijven waar je supboards kunt huren en supboardlessen kunt volgen.

5) Kajakken
Kajakken is een fantastische watersport. Onderwijl je aan het kajakken bent, kun je lekker genieten van de omgeving. In principe kun je overal kajakken: rivieren, kanalen, meren en in de zee. Het zeekajakken is echt fantastisch! De golven en de branding van de Noordzee zorgen voor een aangename deining van het zeewater. Oók voor de kust van Katwijk aan Zee wordt veel gekanood. Aanbevelenswaardig!

6) Skimboarden
Aan iedere kust die over een zandstrand beschikt, kan geskimboard worden. Als je aan het skimboarden bent, ren je in eerste instantie langs de vloedlijn om snelheid te maken. Daarna spring je snel op je boardje en laat je jezelf meeglijden over het dunne laagje water dat de zee over het strand duwt! In Katwijk aan Zee zie je in de zomer veel mensen skimboarden.

7) Flyboarden
Flyboarden is waarschijnlijk de meest spectaculaire watersport die je kunt bedrijven in Katwijk aan Zee. Als je aan het flyboarden bent word je als het ware gelanceerd uit het water via waterdruk die opgewekt wordt via een jetski!