Jetskiën

Jetskiën is een spectaculaire sport. Het bevat tal van elementen die erg aantrekkelijk zijn; hoge snelheden, adrenaline, et cetera. Nederland is echt een waterland. Overal waar water is, kun je Jetskiën. Op meren en rivieren én op de Noordzee. Helaas is het verboden om te jetskiën voor de kust van Katwijk aan Zee; het niet toegestaan om met een jetski vanaf het strand af te varen, aan te landen of in zee te gaan. Gelukkig zijn er in de buurt van Katwijk aan Zee verschillende kustplaatsen waar je wel met een jetski de Noordzee op mag gaan!

Scheveningen
Voor de kust van Scheveningen is het toegestaan om te jetskiën. Er zijn verschillende jetski-verhuurbedrijven in deze populaire badplaats. Vanuit de Scheveningse Haven word je naar een ponton-boot gebracht van waaraf het feest kan beginnen. Op hete dagen is het heerlijk om te verkoelen op een jetski. Daarnaast is het aangenaam om langs de Zuid-Hollandse kust te varen. De afstand tussen Katwijk aan Zee en Scheveningen over het strand bedraagt veertien kilometer en via de weg is dat eenentwintig kilometer.

Jetskiën, jet ski, jetski race, motor boat race-2781107.jpg

Stunts
Een waterjetmotor is verantwoordelijk voor de voortstuwing van een jetski. Op de keper beschouwd, is een jetski een waterscooter. Een jetski is geen log apparaat waarmee je door het water vaart. In tegendeel; het zijn flexibele vaartuigen waarmee je op het water kunt stunten en waarmee je fantastische capriolen kunt uithalen. Jetskiën is voor sommige mensen meer dan alleen maar prettig tijdverdrijf, zij doen ook mee aan wedstrijden. Er worden verschillende jetskicompetities georganiseerd; op landelijk-, Europees- en wereldniveau. Het behoeft nauwelijks betoog te vermelden dat alleen de absolute top een gooi kan doen naar de bekers. Verschillende bedrijven maken jetski’s waarvan de belangrijkste Kawasaki Heavy Industries, Yamaha en Bombardier zijn. De meeste mensen huren een jetski bij een watersportbedrijf als ze willen jetskiën, maar je kunt er uiteraard ook eentje kopen!

Vaarbewijs

Vandaag de dag is het erg druk op de Nederlandse wateren; met name gedurende de zomer ben je er niet alleen. Derhalve is het belangrijk dat je weet wat de regels zijn op het water als je een vaartuig bestuurt. Om een jetski te mogen bestuderen, moet je in het bezit zijn van een zogenaamd klein vaarbewijs 1 (VB1) en minimaal zestien jaar oud zijn.

jet ski, action, water beach
Noordzee
Jetskiën op de Noordzee is anders dan op een meertje of riviertje. Dat komt natuurlijk door de aanwezigheid van golven. Dat geeft onder andere de mogelijkheid om sprongen te maken met de jetski. De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan. De gemiddelde golfhoogte midden op de Noordzee bedraagt acht meter met maximale uitschieters naar zestien meter. Uiteraard zijn de golven die de kust bereiken veel minder hoog. Als je gaat jetskiën op de Noordzee kun je het beste een wetsuit aantrekken. De gemiddelde watertemperatuur van de Noordzee bedraagt in de winter 4 graden Celsius en in de zomer is dat 20 graden Celsius. Als je bij dit soort temperaturen in het water terechtkomt, kun je onderkoeld raken, hetgeen levensgevaarlijk kan zijn!