Jetskiën

Jetskiën is een populaire sport in Nederland. Het bevat tal van elementen die erg aantrekkelijk zijn; hoge snelheden, adrenaline, et cetera. Nederland is een echt waterland. Overal waar water is, kun je jetskiën. Op meren, rivieren én op de Noordzee.
Verboden
Voor de kust van Katwijk aan Zee is het helaas verboden om te jetskiën. Het niet toegestaan om met een jetski vanaf het strand af te varen, aan te landen of in zee te gaan. Gelukkig zijn er in de buurt van Katwijk aan Zee verschillende kustplaatsen waar je wel met een jetski de Noordzee op mag gaan.
jet ski, action, water beach, Jetskiën
Scheveningen
Zo is het voor de kust van Scheveningen wel toegestaan om te jetskiën. Er zijn verschillende jetski-verhuurbedrijen in deze populaire badplaats. Vanuit de Scheveningse Haven word je naar een ponton-boot gebracht van waaraf het feest kan beginnen.
Verkoeling
Op hete dagen is het heerlijk om te verkoelen op een jetski. Daarnaast is het aangenaam om langs de Zuid-Hollandse kust te varen. De afstand tussen Katwijk aan Zee en Scheveningen over het strand bedraagt veertien kilometer en via de weg is dat eenentwintig kilometer.
Jetskiën, jet ski, jetski race, motor boat race-2781107.jpg
Stunts
Een waterjetmotor is verantwoordelijk voor de voortstuwing van een jetski. Op de keper beschouwd, is een jetski een waterscooter. Een jetski is geen log apparaat waarmee je door het water vaart. In tegendeel: het zijn flexibele vaartuigen waarmee je op het water kunt stunten en waarmee je fantastische capriolen kunt uithalen.
Jetskicompetities
Jetskiën is voor sommige mensen meer dan alleen maar prettig tijdverdrijf, zij doen ook mee aan wedstrijden. Er worden verschillende jetskicompetities georganiseerd; op landelijk-, Europees- en wereldniveau. Het behoeft geen betoog te vermelden dat alleen de absolute top een gooi kan doen naar de bekers.
Jetskiën, jet, ski, jetski
Producenten
Verschillende bedrijven maken jetski’s waarvan de belangrijkste Kawasaki Heavy Industries, Yamaha en Bombardier zijn. De meeste mensen huren een jetski bij een watersportbedrijf als ze willen jetskiën, maar je kunt er uiteraard ook eentje kopen.
Vaarbewijs
Vandaag de dag is het erg druk op de Nederlandse wateren; met name gedurende de zomer ben je er niet alleen. Derhalve is het belangrijk dat je weet wat de regels zijn op het water als je een vaartuig bestuurt. Om een jetski te mogen bestuderen, moet je in het bezit zijn van een zogenaamd klein vaarbewijs 1 (VB1) en minimaal zestien jaar oud zijn.
jetski, sea, ocean,
Noordzee
Jetskiën op de Noordzee is anders dan op een meertje of riviertje. Dat komt natuurlijk door de aanwezigheid van golven. Dat geeft onder andere de mogelijkheid om sprongen te maken met de jetski.
Hoge golven
De Noordzee is een randzee van de Atlantische Oceaan. De gemiddelde golfhoogte midden op de Noordzee bedraagt acht meter met maximale uitschieters naar zestien meter. Uiteraard zijn de golven die de kust bereiken veel minder hoog.
jet boat, jet ski, wetsuit
Wetsuit
Als je gaat jetskiën op de Noordzee kun je maar beter een wetsuit aantrekken. De gemiddelde watertemperatuur van de Noordzee bedraagt in de winter vier graden Celsius en in de zomer is dat twintig graden Celsius. Als je bij dit soort temperaturen in het water terechtkomt, kun je onderkoeld raken, hetgeen levensgevaarlijk kan zijn.
Strandhuisjes
Niet alleen jetskiën is populair in ons land, dat geldt ook voor strandhuisjes. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn strandhuisjes vakantiehuisjes die zich op het strand bevinden. Op enkele plekken langs de Nederlandse kust kun je slapen in strandhuisjes waaronder Julianadorp aan Zee.
De strandhuisjes van Julianadorp aan Zee staan niet het hele door op het strand. In het voorjaar worden ze opgebouwd, om in het najaar weer te worden afgebroken. Slapen in een strandhuisje is een onvergetelijke ervaring. Jong en oud zal er van genieten.