Cafés

In de gemeente Katwijk (Katwijk aan Zee, Katwijk-Noord, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg) bevinden zich volop cafés. Caféliefhebbers hebben in het vissersplaatsje de keuze uit verschillende soorten kroegen zoals bruin cafés, eetcafés, grand cafés en brasserieën. De Katwijkse cafés zijn niet alleen locaties om wat te eten en drinken, in sommige kroegen hangt ook een dartbord aan de muur of staan tafels klaar waarop gebiljart, gesnookerd of gepoold kan worden.
Dart target, cafes, cafés

Darten
Darten is altijd al een populaire cafésport geweest, maar kreeg een enorme boost nadat Raymond van Barneveld hoge ogen én accurate pijtjes ging gooien op internationale darttoernooien. Miljoenen Nederlanders zaten aan de buis gekluisterd als de voormalige Haagse postbode de ene na de andere 180’er liet noteren. Massa’s landgenoten kochten darts en gingen het zelf proberen; thuis én in de kroeg! In navolging van ‘Barney’ wisten veel Nederlanders de mondiale darttop te bereiken. Zo strijden Michael van Gerwen, Jeffrey de Zwaan en Jelle Klaasen iedere week op toernooien om de prijzen. Ook de Katwijker Dirk van Duijvenbode heeft van de dartsport zijn manier van broodwinning gemaakt.

Biljarten
Veel mensen associeren een bruin café met de aanwezigheid van een biljarttafel. Terwijl jij aan de toog een pintje aan het drinken bent, spelen in een hoekje van de kroeg wat oudere mannen biljart. In het Nederlandse taalgebied wordt met het begrip ‘biljart’ carambolebiljart bedoeld. Bij het carambolebiljart zijn er drie ballen in het spel: één speelbal en twee andere ballen. Met de speelbal moeten de twee andere ballen geraakt worden. Op de keper beschouwd zijn er vier soorten carambolebiljart: kaderspelen, driebanden, bandstoten en libre. Met name het driebanden mag zich in de Lage Landen verheugen op een grote populariteit onder biljartliefhebbers. Met vier wereldtitels op zak is Dick Jaspers de meest succesvolle Nederlandse driebandspeler. Zijn prestaties verbleken echter bij die van Raymond Ceulemans. Deze Belgische superbiljarter voegde gedurende zijn imposante carrière maar liefst eenentwintig wereldtitels driebanden aan zijn palmares toe!

Pool tafel, cafés

Pool
Carambolebiljarten is vooral populair onder ouderen. De jeugd van tegenwoordig gaat liever poolen. Pool wordt gespeeld op een pooltafel. Een tafel waarin zes gaten (pockets) zitten. Deze pockets zitten in iedere hoek en in het midden van de lange zijden. Bij pool is het de bedoeling dat de ballen in de pockets gestoten worden. De oorspronkelijke vorm van het poolbiljart wordt straight pool genoemd. Uit het straight pool zijn verschillende spelvarianten ontstaan waarvan 8-ball en 9-ball de belangrijkste zijn.

Snooker, cafés

Snooker
Hebben oudere mensen de voorkeur om carambolebiljart te spelen en de jeugd liever pool, bij snooker komen deze twee generaties gebroederlijk samen. Snooker is namelijk populair bij jong en oud! Snooker lijkt veel op pool, maar er zijn ook significante verschillen. Wat het meest in het oog springt, zijn de afmetingen. De snookertafel is veel groter dan de pooltafel. De snookerballen daarentegen zijn kleiner dan poolballen. Het snookerspel bestaat totaal uit tweeëntwintig ballen: eenentwintig gekleurde ballen en een rode bal. Stephen Hendry, Ronnie O’Sullivan en Steve Davis zijn de meest succesvolle snookerspelers allertijden met ieder tientallen tournooizeges. Snooker is echt een tv-sport; tijdens de belangrijkste wedstrijden zitten miljoenen het schouwspel via de televisie te volgen.