Zeilen

Het zeilen zit de Katwijkers in de genen. Eeuwenlang vissen op de Noordzee is daar de oorzaak van. Omdat Katwijk aan Zee geen zeehaven had, werd er gevaren met zogenaamde bomschuiten ook wel bommen genoemd. Bomschuiten hebben geen kiel, maar een platte bodem. Hierdoor was het mogelijk om dit type vissersboten op het strand te trekken. Bomschuiten waren trage zeilschepen, maar wel erg stabiel voor de opvarenden.

De voorloper van de bomschuit was de zogenaamde pink. De pink werd drie eeuwen (17de, 18de en 19de eeuw) lang gebruikt voor de zeevisserij op de Noordzee. Tot 1918 bleven de bomschuiten in de vaart; daarna werden er kotters en loggers inzet om vis aan de Noordzee te onttrekken. Sinds dat moment maakt de Katwijkse vissersvloot gebruik van de haven van IJmuiden. Elke zomer is bij de Vuurbaak van Katwijk aan Zee aan het Vuurbaakplein een bomschuit te bewonderen!
Zeilboten
Vandaag de dag worden er geen zeilboten meer gebruik in de visserij, maar wordt er alleen nog gezeild voor recreatiedoeleinden. Als je op het Katwijkse strand aan het wandelen bent en je kijkt naar de Noordzee, is de kans groot dat je zeilboten in actie ziet. Voor de kust van Katwijk aan Zee wordt namelijk heel veel gezeild. In de loop van de tijd zijn er veel verschillende type zeilboten ontwikkeld zoals de varien, catamaran, solo, valk en optimist. Nederland is erg goed in het bouwen van zeilschepen. Van hele eenvoudige exemplaren tot miljoenen kostende superzeilboten!
Zeilen in Katwijk aan Zee, sailing
Zeezeilen
Zeezeilen is uiterst spectaculair. De meest tot de verbeelding sprekende zeilwedstrijd ter wereld is zonder enige twijfel de prestigieuze Volvo Ocean Race! De peperdure boten die hieraan deelnemen, kunnen enorme hoge snelheden bereiken. Doorgaans vindt deze race plaats in verre en warme exotische oorden. Plekken waar harde passaatwinden over het kristalheldere water blazen. Oceaanwater van een heerlijke temperatuur! De situatie op de Noordzee is uiteraard anders voor de zeilsport. Het water is koud en grijs en meestal staat er een gure wind. Laat onverlet dat het heel aantrekkelijk kan zijn om op de Noordzee te zeilen. Avontuurlijke zeilers maken bovendien de overtocht naar Engeland. Het is ongeveer één dag zeilen vooraleer de karakteristieke torenhoge krijtrotsen opdoemen bij het Engelse Dover. Zeezeilers die op de Noordzee uit de voeten kunnen, kunnen alle zeeën en oceanen van de wereld aan. Op de Noordzee is het namelijk druk. Heel erg druk zelfs. De Noordzee staat de boek als de drukst bevaarde zee ter wereld. Voor zeilboten is het dus erg belangrijk dat zij beschikken over de modernste navigatiemiddelen zoals radar en AIS (Automatic Identification System). En dan is het nog steeds goed opletten; want niet alle scheepsbewegingen worden met de genoemde systemen ondervangen en moeten de zeezeilers dus ook hun zintuigen goed inzetten om gevaar af te wenden.
knoop, touw, rope, knot, tied, zeilen
Skuytevaert
Op het zuidstrand van Katwijk aan Zee bevindt zich de Katwijkse Watersport Vereniging Skuytevaert. Skuytevaert werd in 1963 opgericht ter uitoefening en bevordering van de brandingwatersport en de zee-sportvisserij. Vandaag de dag kun je bij deze Katwijkse club zeilen, kitesurfen, roeien en vissen. Jong en oud kan hier lessen volgen in de genoemde sporten. Bovendien worden er door Skuytevaert ook zeilwedstrijden georganiseerd.