Honden op het strand
Nederlanders zijn echte hondenliefhebbers. Ons land telt maar liefst 1,7 miljoen viervoeters. In totaal zijn er wereldwijd 365 verschillende hondenrassen erkend; van de amper 1,0 kilogram wegende Chihuahua tot de 100 keer zwaardere Duitse dog! Als het goed is, zitten deze beesten niet de hele dag binnen, maar worden ze veel uitgelaten. Oók op het strand van Katwijk aan Zee. Het leeuwendeel van de honden vindt het heerlijk om over het strand te racen en om in de Noordzee te plonsen!
Opruimplicht voor hondenpoep
Honden zijn levende wezens die moeilijk te trainen zijn om buiten niet te plassen en te poepen tijdens wandelen. Plassen is geen probleem; urine vindt zijn weg wel weg. Maar hondenpoep is niet prettig in de openbare ruimte. Derhalve zijn hondeneigenaren in Nederland verplicht om op veel plekken de hondenstront op te ruimen. Dat geldt ook vóór het Katwijkse strand. Neem derhalve altijd een hondenpoepzakje mee als je voornemens bent om met Pluto of Fikkie naar het strand van Katwijk aan Zee af te reizen.
Honden op het strand
Oververhitting
De normale lichaamstemperatuur van honden schommelt tussen de 38,0 en 39,0 graden Celsius. Voor de gezondheid van honden is het belangrijk dat de lichaamstemperatuur binnen deze waarden blijft. Op het strand van Katwijk aan Zee kan het gedurende zomerse dagen bloedheet worden. Om te voorkomen dat je trouwe makker oververhit raakt, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Uiteraard is het een doodzonde om een hond achter te laten in een auto op een warme stranddag. Helaas moet de politie of brandweer er nog vaak aan te pas komen om een oververhitte naar ademhappende hond uit zijn benarde situatie te redden!
Als je de hele dag op het strand bent, zorg er dan voor dat de hond bij tijd en wijle in een schaduwplekje kan liggen. Creëer zo’n koel stekje middels een parasol of windscherm. Sommige honden krijgen een koelhalsband omgesnoerd of een koelmat omgehangen om de lichaamstemperatuur te doen dalen. Uiteraard moet de hond de hele dag toegang tot drinkwater hebben om zijn dorst te lessen. Hiermee voorkom je dat hij zeewater gaan tanken. Als honden te veel zoutwater drinken, ontwikkelen ze onherroepelijk diarree en gaan ze bovendien overgeven.
Honden op het strand
Het is niet verstandig om op het heetste moment van de stranddag, een hond maximale inspanningen te laten verrichten. Honden zijn doorgaans bloedfanatiek; als je bijvoorbeeld een tennisbal honderd keer weggooit, gaat hij hem honderd keer braaf ophalen; hoe vermoeid hij ook is! Als je dat ’s middags op het Katwijkse strand doet met een kokende zon, is dat onverstandig; oververhitting komt dan om de hoek kijken; met alle nare gevolgen van dien! Het is verstandiger je hond af en toe te laten zwemmen in de Noordzee!
Wanneer zijn honden welkom op het strand?

Op strandvlak C van Katwijk aan Zee zijn honden het hele jaar welkom. Op de andere delen van het strand is dat niet het geval. Hier is het voor hen van 1 april tot 1 oktober tussen 09:00-19:00 uur verboden gebied. Gelukkig zijn er op deze regel wel een tweetal excepties. Als de temperatuur tussen 09:00-19:00 uur lager is dan 18 graden Celsius of het regent mogen ze wel op het strand.