Katwijkse Reddingsbrigade

Katwijk aan Zee heeft een prachtig strand dat aan de zuidkant overgaat in het strand van Wassenaar en aan de noordkant in dat van Noordwijk aan Zee. Met een totale lengte van vierenhalve kilometer behoort het Katwijkse strand tot één van langste van Nederland én bovendien één van de schoonste. Vrijwel ieder jaar wordt het strand van Katwijk aan Zee verkozen tot het schoonste van de provincie Zuid-Holland. Het is daarom niet verwonderlijk dat het strand van Katwijk aan Zee veel bezocht wordt; op zomerse dagen kan het er gezellig druk zijn. Maar het strandbezoek moet uiteraard óók veilig zijn.
Katwijkse Reddingsbrigade
Om de veiligheid van de bezoekers van het strand van Katwijk aan Zee te waarborgen, is de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) actief. Om haar taken adequaat uit te voeren heeft de KRB de volgende mensen en middelen tot de beschikking: honderd vrijwilligers, twee strandposten (Noordpost en Zuidpost), vier RIB-boten (RIB: Rigid Inflatable Boat), twee RWC-boten (RWC: Rescue Water Crafts), één hulpverlenersvoertuig, één ATV (ATV: All Terrain Vehicle), één trekker en vier fietsen.
reddingsbrigade, lifeguard on duty, baywatch, lifebelt, boei, evenementen
Strandwachtkorps
De strandwachten (lifeguards) van de KRB zijn van half juni tot begin september, zeven dagen per week van 09:30 tot 18:00 uur aanwezig op twee de strandposten. Gedurende zomer worden de strandposten fulltime bemand door elf strandwachten die behept zijn met taken als op de uitkijk zitten, patrouilleren, hulpverlenen en vermiste kinderen weer met hun ouders verenigen. Binnen het strandwachtkorps van Katwijk aan Zee bestaan zes functies waarvoor je een opleiding moet hebben gevolgd: jeugdstrandwacht-1, jeugdstrandwacht-2, jeugdstrandwacht-3, lifeguard, KRB schipper en senior lifeguard.
Vlaggen en windzak
Op het strand van Katwijk aan Zee wordt met vijf verschillende soorten vlaggen (oranje vlag (met KRB-logo), gele vlag, rode vlag, vraagtekenvlag en paardenvlag) en één oranje windzak gewerkt. Het is voor bezoekers van het strand belangrijk om de vlaggen goed in de gaten te houden.

Als de oranje vlag (met KRB-logo) wappert, zijn de strandwachten aanwezig. Bij hen kun je dan terecht voor vragen of hulp. Bovendien houden zij de mensen in zee scherp in de gaten opdat zij niet in de problemen komen. De oranje vlag (met KRB- logo) wordt gehesen bij de twee strandposten.

Als de gele vlag wappert, staan er sterke (mui)stromingen. Het is dan gevaarlijk om de zee in te gaan en wordt geadviseerd om dat niet te doen. Als je toch de zee ingaat, ga dan niet verder dan tot heupdiepte. De gele vlag wordt gehesen bij de twee strandposten en bij alle Katwijkse strandpaviljoens.
red flag, warning, beach, reddingsbrigade, rode vlag, wind
Als de rode vlag wappert, staan er zeer sterke (mui)stromingen, hoge golven of (dreiging) van onweer. Het is dan zeer gevaarlijk om de zee in te gaan hetgeen dan ook verboden is. De rode vlag wordt gehesen bij de twee strandposten en bij alle Katwijkse strandpaviljoens.

Als de vraagtekenvlag wappert, is er een kind bij de strandpost die zijn of haar ouders kwijt is. Op deze manier proberen de strandwachten het kind weer zo snel mogelijk te verenigen met zijn of haar pappa en mamma. De vraagtekenvlag wordt gehesen bij de twee strandposten.

Als de paardenvlag wappert, is het verboden om met paarden of honden op het strand te komen. Daarnaast is het niet toegestaan om te gaan zeevissen. De paardenvlag wordt gehesen bij de twee strandposten.

Als de oranje windzak wappert, is het verboden om met een drijvend voorwerp de zee in te gaan. Door een aflandige wind is het risico te groot om af te drijven met alle eventuele noodlottige gevolgen van dien. De oranje windzak wappert bij de twee strandposten.