Katwijks Museum

In het centrum van Katwijk aan Zee bevindt zich het Katwijks Museum. Dit museum toont beeldende kunst en is gehuisvest in een voormalige rederswoning. Dit monumentale pand werd in 1912 gebouwd, fungeerde een tijdje als politiebureau en heeft thans de status als rijksmonument. Het ontwerp kwam uit de koker van architect Hendrik Jesse. Bij de ingang staat het bronzen beeld ‘Stoere Visser’ van Gerard Brouwer.
Kunstenaarskolonie Katwijk
Het Katwijks Museum wordt in zijn geheel gerund door vrijwilligers. In het museum zijn de werken te zien van nationale en internationale kunstenaars uit met name de periode 1870-1914. Dit was de tijd dat Katwijk aan Zee als een magneet werkte op de scheppende medemens; er ontstond een kunstenaarskolonie in het vissersplaatsje: kunstenaarskolonie Katwijk. Kunstschilders kwamen onder andere uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Amerika en Japan om de unieke taferelen op het strand en de fraaie omgeving voor de eeuwigheid op het doek vast te leggen. Men schat dat er in die tijd meer dan elfhonderd kunstschilders in Katwijk aan Zee actief waren! Door de Eerste Wereldoorlog en het verdwijnen van de bomschuiten op het Katwijkse strand kwam er langzaam een einde aan deze ongekende bloeiperiode. Bomschuiten waren vissers boten die vanaf het strand de Noordzee werden ingetrokken; Katwijk aan Zee is namelijk niet in het bezit van een haven.
Katwijks Museum Katwijk aan Zee zien
Vaste collectie
In de vaste collectie van het Katwijks Museum zijn onder andere werken te zien van Jan Toorop, Edgar Farasyn, Thamine Tadama-Groeneveld, Willy Sluiter, Gerhard Morgenstjerne Munthe en Tjeerd Bottema.

Jan Toorop
Jan Toorop (1858-1928) wordt beschouwd als één van de belangrijkste beeldend kunstenaars uit de periode 1880-1910. Gedurende zijn leven bediende de Nederlander zich van verschillende kunststromingen zoals het impressionisme, pointillisme en symbolisme.
Edgar Farasyn
Edgar Farasyn (1858-1938) was een Belgische kunstschilder, aquarellist, etser, tekenaar en graficus. Hij raakte onder andere gefascineerd door het vissersgilde en schilderde derhalve veel vissers en vissersboten.

Thamine Tadama-Groeneveld
Thamine Tadama-Groeneveld (1871-1938) was een Nederlandse kunstschilderes die werkte in de impressionistische stijl. Haar voorkeur ging uit naar vergezichten van het strand en de zee.
Katwijks Museum Katwijk aan Zee ingang zien
Tjeerd Bottema
Op de eerste etage van het Katwijks Museum bevindt zich de Bottemazaal; vernoemd naar Tjeerd Bottema (1884-1978). Tjeerd Bottema was een kunstschilder, tekenaar, illustrator en boekbandontwerper die een groot deel van zijn leven in Katwijk werkte en leefde. Door een legaat uit zijn nalatenschap kon in 1983 het Katwijks Museum in het voormalige redershuis ingericht en geopend worden. In de Bottemazaal zijn werken te zien van Tjeerd Bottema, Tjerk Bottema (broer van Tjeerd Bottema), Cornelia van Amstel (vrouw van Tjeerd Bottema), Hil Bottema en Johanna Bottema (dochters van Tjeerd Bottema en Cornelia van Amstel).
Wisseltentoonstellingen
In het Katwijks Museum zijn regelmatig wisseltentoonstellingen te bekijken.

Scheepsmodellen
In het Katwijks Museum is ook een grote verzameling scheepsmodellen te bewonderen.

Maritiem archief
Het Katwijks Museum is daarnaast in het bezit van een uitgebreid maritiem archief.

Bottemazaal
Op de eerste etage van het Katwijks Museum bevindt zich de Bottemazaal. De zaal is vernoemd naar Tjeerd Bottema.