Noordzee Zomerfestival

Katwijk aan Zee bruist! Het hele jaar door worden er evenementen en festivals georganiseerd in deze gezellige vissersplaats aan de Noordzee. Daar zitten kleine happenings tussen, maar ook hele grote. De grande finale van het Katwijkse festivalseizoen vindt ieder jaar plaats in de eerste week van augustus. Dan is het strand én centrum van Katwijk aan Zee negen dagen het domein van het Noordzee Zomerfestival; een gratis te bezoeken festival met tal van activiteiten en optredens! Met zijn vijfentwintigduizend bezoekers, is het Noordzee Zomerfestival het grootste evenement van de regio! Onder de bezoekers zitten naast Katwijkers ook veel mensen uit de omgeving en toeristen. Het episch centrum van het festival vormt het Strandplein waar een grote festivaltent opgebouwd wordt. Het eerste Noordzee Zomerfestival werd in 2002 georganiseerd.
Microfoon, Noordzee Zomerfestival
Muziek
Muziek speelt een belangrijke en dominante rol bij het Noordzee Zomerfestival. Iedere dag kan er genoten worden van verschillende soorten muziek op diverse podia. Omdat het een festival voor jong en oud is, wordt daar duidelijk rekening meegehouden bij het muziekaanbod. Uiteraard krijgt ook de Katwijkse muziekscene alle kans om tijdens deze ‘thuiswedstrijd’ hun muzikale kunsten te vertonen.
Dansen
Tijdens het Noordzee Zomerfestival is er ook volop ruimte om te dansen. Dat kan folkloristisch gedans zijn op eeuwenoude muziek, maar ook ritmische bewegingen op de nieuwste tracks van de hipste dj’s. Het is natuurlijk fantastisch om op een zomerse dag aan de Noordzeekust helemaal op te gaan in dansen onder de klanken van opzwepende muziek.
Dansende mensen, noordzee zomerfestival, evenementen
Clinics en workshops
Heb je altijd al willen weten hoe je de Noordzeegolven moet berijden met een golfboard of hoe je de hoogste sprongen kunt maken tijdens het kitesurfen? Dan is het volgen van een clinic over deze twee spectaculaire watersporten aan te bevelen! Tijdens het Noordzee Zomerfestival worden er op tal van gebieden clinics gegeven. Dat is echt genieten in de zomerse zon met een verkoelend windje!
Veel mensen bezoeken musea om de werken van kunstschilders te bekijken. Nederland is een klein land, maar wel rijkelijk toebedeeld met meesterschilders; Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer en Piet Mondriaan zagen allemaal in ons polderlandje het levenslicht. Het schilderen zit ons klaarblijkelijk in het bloed. Veel Nederlanders schilderen derhalve hobbymatig en beleven daar veel plezier aan. Voor aspirant kunstschilders is het aanbevelenswaardig om een schilderworkshop te volgens vooraleer percelen en een schilderezel aan te schaffen.
De gelegenheid om zo’n creatieve workshop te volgen, doet zich voor tijdens het Noordzee Zomerfestival!
Touwtrekken, noordzee zomerfestival, evenementen
Touwtrekken
Iedereen zal in zijn jeugd op school weleens deelgenomen hebben aan een potje touwtrekken. Fijn met de hakken in het zand de tegenpartij over de streep proberen te trekken! Wat niet veel mensen weten, is dat touwtrekken ook een wedstrijdsport is die door talloze fanatiekelingen wordt beoefend. Een variant van het trouwtrekken, is het zogenaamde brandingtouwtrekken. De apotheose van het brandingtouwtrekkenjaar vindt plaats tijdens het NK touwtrekken in de branding dat gedurende het Noordzee Zomerfestival wordt georganiseerd. Erg vermakelijk om te aanschouwen!
Eten en drinken
Als je aan het rondstruinen en genieten bent op het Noordzee Zomerfestival zul je uiteindelijk ook trek krijgen in een lekker hapje en drankje! Vanzelfsprekend word je dan op je wenken bediend door de talloze terrassen, strandtenten, eettentjes en foodtrucks die zich op het festivalterrein bevinden. Wie kan er nou weerstand bieden aan de welriekende kookwalmen van gegrilde hamburgers, gefrituurde frieten en gebakken vis!
Barbecueën op het strand, strandpaviljoens, eten