Pan van Persijn
De Pan van Persijn is een prachtig natuurgebied met tal van recreatiemogelijkheden dat zich iets ten zuiden van Katwijk aan Zee bevindt. Het gebied heeft een grootte van ruim 46 hectare en wordt door de lokale bevolking ook wel Panbos genoemd. Vóór het jaar 1900 was het Panbos het jachtgebied van de heren van Persijn, ná die tijd werd het landgoed voor verschillende doeleinden aangewend; zo werden er diverse soorten gewassen geteeld en kon er vee grazen. Vanaf 1955 is het Panbos toegankelijk voor het publiek voor recreatie.
Atlantikwall
In het Panbos zijn nog verschillende sporen van de Atlantikwall te zien. De Atlantikwall was een gigantische verdedigingslinie die Nazi-Duitsland optrok langs het leeuwendeel van de Europees Atlantische kust. Zo is in het Panbos een gedeelte van een robuuste tankmuur te bezichtigen. Tankmuren moesten voorkomen dat de tanks en pantservoertuigen van de geallieerden een vrije doorgang vanaf het strand naar het binnenland kregen. Buiten de afrastering van het Panbos loopt de tankmuur nog een flink stuk door en wordt ze geflankeerd door robuuste bunkers en indrukwekkende drakentanden. Drakentanden zijn betonnen obstakels in de vorm van piramides die als onneembare versperringen kunnen worden opgeworpen.
beach, sea, north sea, bunker, wandelen
Wandelen en hardlopen
In het Panbos kunnen liefhebbers prima wandelen en hardlopen. In het natuurgebied zijn een blauwe wandelroute (1,6 km) en een oranje wandelroute (2,9 km) uitgestippeld. Als je onderweg wat wilt eten of drinken is dat geen probleem, op tal van plekken langs het parcours zijn prachtige picknickmogelijkheden. Uiteraard kunnen ook hardlopers gebruikmaken van de uitgezette wandeltracks en aan hun conditie werken. Het is natuurlijk heerlijk om jezelf in het zweet te jagen in zo’n prachtige omgeving met zo’n zuivere zeelucht.
NatuurOntdekkingspad

Voor kinderen zijn er in het Panbos tal van interessante mogelijkheden. Zo kunnen zij zich vermaken in de verschillende speelweides met speeltoestellen of zich kostelijk vergapen aan de majestueuze evenhoevigen in het aanwezige hertenkamp. Bij de verschillende eendenvijvers worden de oren getrakteerd op het gekwek en gekwaak van ontelbaar veel eenden en andere kleurrijke watervogels. De altijd stoïcijns kijkende geiten zijn te bewonderen in de wijdse geitenweide. Als laatste ster aan het recreatiefirmament werd in 2010 een NatuurOntdekkingspad in het park geopend en kunnen de allerjongste kids spelenderwijs veel leren over de natuur. Uiteraard krijg je van zoveel indrukken en inspanningen honger en dorst; deze kunnen worden gestild en gelaafd in het Panbosrestaurant of in de Panbospannenkoekenboerderij.

bos, children, kids, walking, wandelroute, panbos, wandelen, kinderen
Planten en dieren

Het Panbos vormt de natuurlijke habitat voor tal van planten en dieren. Algemeen voorkomende bomen als kastanjes, iepen en eiken hebben daar in de loop van de tijd wortelgeschoten, maar ook zeldzame planten als boshyacinten en salomonszegels zijn er voor het geoefende oog te spotten. Zo’n rijke gevarieerde flora trekt onherroepelijk tal van wilde beesten aan zoals vossen, egels, reeën, konijnen, eekhoorns, spechten, bosuilen, sperwers en roodborstjes.

Honden
Honden zijn van harte welkom in het Panbos; mits ze zijn aangelijnd. In het bos bevindt zich bovendien een losloopgebied waar de trouwe viervoeters frank en vrij mogen loslopen!

Openingstijden
1 april tot 1 oktober: 08:00-20:30 uur
1 oktober tot 1 april: 09:00-17:00 uur

Toegangsprijzen
Kinderen tot 16 jaar: gratis
Volwassenen: 2 euro (dagkaart)