Paardrijden

Paardrijden op het strand van Katwijk aan Zee is een waanzinnig ervaring. Als je gaat paardrijden op het strand komen verschillende aspecten samen die erg aantrekkelijk zijn. Op de eerste plaats is paardrijden gezond en ben je lekker sportief bezig; tal van spiergroepen worden gebruikt tijdens het paardrijden.
Prachtige omgeving
Daarnaast ben je in de prachtige omgeving van het kustlandschap en is het doorlopend genieten geblazen van de duinen, het strand en de Noordzee. Uiteraard kun je in Katwijk aan Zee ook op voldoende andere plekken (duinen, bossen, akkerlanden, et cetera) gaan paardrijden waarbij je dus niet per se het strand op hoeft.
Paarden op het strand
Maneges
In Katwijk aan Zee en in diens directe omgeving zijn verschillende maneges waar je paardrijlessen kunt volgen en die buitenritten organiseren; óók op het strand. Manege Jonker bevindt zich in Katwijk aan Zee; tussen de monding van de Oude Rijn en het natuurgebied de Coepelduinen. De manege ligt vlakbij het Noordzeestrand en heeft een buiten- en binnenbak.
Buitenritten
Tijdens het zomerseizoen worden er iedere dag buitenritten georganiseerd door de manege. Het zomerseizoen loopt van mei t/m augustus. Van april t/m september mag er alleen maar op het strand gereden worden als de temperatuur lager is dan achttien graden Celsius. Buiten het zomerseizoen om worden er ook regelmatig strandritten georganiseerd.
Paarden op het strand
Gevorderde ruiter
Als er op het strand wordt gereden, bedraagt de groepsgrootte minimaal vier en maximaal acht ruiters. Om deel te mogen nemen aan de buitenritten moet je een gevorderde ruiter zijn waarbij bovendien het dragen van een cap verplicht is. Uiteraard word je tijdens de buitenritten begeleid door ervaren instructeurs.

Vierhonderd paarden
In 2013 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats op het strand van Julianadorp aan Zee. Op het strand van deze Noord-Hollandse badplaats verzamelden zich namelijk meer dan vierhonderd Friese paarden voor het strandrit naar Sint Maartenszee, een kustdorpje verderop.

Paarden op strand, zonsondergang
Enorm spektakel
De paarden kwamen uit heel Nederland om deel te nemen aan dit enorme spektakel. Het was een grandioos gezicht om zo’n grote groep zwarte paarden over het strand te zien lopen met op de achtergrond de gele duinen. Vierhonderd paarden is veel, maar het kan nog veel spectaculairder. In het Guinnessbook of Records staat een strandritrecord opgenomen waaraan meer dan elfduizend paarden deelnamen.
Zwemmen met paarden
Voor veel mensen is het een droom om een keertje met paarden te zwemmen. Langs de Noordzeekust zijn verschillende locaties waar regelmatig met de edele viervoeters gezwommen wordt. Zo kunnen vanaf het strand van het Waddeneiland Terschelling Friese paarden het ruime sop kiezen. Friese paarden zijn uitstekende zwemmers die er bovendien veel plezier aan beleven. Op de keper beschouwd kunnen alle zoogdieren zwemmen, zelfs vijfduizend kilogram wegende Afrikaanse olifanten.
horse, to bathe, lake, paard, zwemmen
Intensief
Het is wel goed je te realiseren dat zwemmen voor paarden erg intensief is. Voor paarden is een zwemtraining zes keer zwaarder dan een training op het land. Als je met paarden in de Noordzee gaat zwemmen, is het verstandig om parallel aan het strand te blijven; mocht het dier vermoeid raken, kan hij weer snel naar het strand zwemmen om op het droge te komen.
Vakantiepark Katwijk aan Zee
Droom je van een vakantie aan de Nederlandse kust? Laat dan die droom uitkomen in Katwijk aan Zee op Park Noordduinen. Dit vakantiepark ligt vlakbij het Noordzeestrand. Voor mensen met kinderen is Park Noordduinen een uitstekend vakantiepark met uitstekende faciliteiten.
Je kunt in de Noordzee gaan zwemmen, maar je kunt ook een duik nemen in het binnen- en buitenzwembad van Park Noordduinen. Park Noordduinen is niet alleen een park waar je een accommodatie kunt huren, je kunt er ook kamperen: neem je tentje, caravan of camper maar mee.