Paardrijden

Paardrijden op het strand van Katwijk aan Zee is een waanzinnig ervaring. Als je gaat paardrijden op het strand komen verschillende aspecten samen die erg aantrekkelijk zijn. Op de eerste plaats is paardrijden gezond en ben je lekker sportief bezig; tal van spiergroepen worden gebruikt tijdens het paardrijden. Daarnaast ben je in de prachtige omgeving van het kustlandschap en is het doorlopend genieten geblazen van de duinen, het strand en de Noordzee. Uiteraard kun je in Katwijk aan Zee ook op voldoende andere plekken (duinen, bossen, akkerlanden, et cetera) gaan paardrijden waarbij je dus niet per se het strand op hoeft. In Katwijk aan Zee en in diens directe omgeving bevinden zich verschillende maneges waar je paardrijlessen kunt volgen en die buitenritten organiseren; óók op het strand!

Paarden op het strand
Manege Jonker
Manege Jonker bevindt zich in Katwijk aan Zee; tussen de monding van de Oude Rijn en het natuurgebied de Coepelduinen. De manege ligt vlakbij het Noordzeestrand en heeft een buiten- en binnenbak. Tijdens het zomerseizoen worden er iedere dag buitenritten georganiseerd door de manege. Het zomerseizoen loopt van mei t/m augustus. Van april t/m september mag er alleen maar op het strand gereden worden als de temperatuur lager is dan achttien graden Celsius. Buiten het zomerseizoen om worden er ook regelmatig strandritten georganiseerd. Als er op het strand wordt gereden, bedraagt de groepsgrootte minimaal vier ruiters en maximaal acht ruiters. Om deel te mogen nemen aan de buitenritten moet je wel een gevorderde ruiter of amazone zijn waarbij bovendien het dragen van een cap verplicht is. Uiteraard word je tijdens de buitenritten begeleid door zeer ervaren instructeurs.
Paarden op het strand
Vierhonderd paarden
In 2013 vond er een opmerkelijke gebeurtenis plaats op het strand van Julianadorp aan Zee. Op het strand van deze Noord-Hollandse badplaats verzamelden zich namelijk meer dan vierhonderd Friese paarden voor het strandrit naar Sint Maartenszee. De paarden kwamen uit heel Nederland om deel te nemen aan dit enorme spektakel. Het was een grandioos gezicht om zo’n grote groep zwarte paarden over het strand te zien lopen met op de achtergrond de gele duinen. Vierhonderd paarden is veel, maar het kan nog veel spectaculairder. In het Guinnessbook of Records staat een strandritrecord opgenomen waaraan meer dan elfduizend paarden deelnamen!
Paarden op strand, zonsondergang
Zwemmen met paarden
Voor veel mensen is het een droom om een keertje met paarden te gaan zwemmen. Langs de Noordzeekust zijn verschillende locaties waar regelmatig met de edele viervoeters gezwommen wordt. Zo kunnen vanaf het strand van het Waddeneiland Terschelling Friese paarden het ruime sop kiezen. Friese paarden zijn uitstekende zwemmers die er bovendien veel plezier aan beleven. Op de keper beschouwd kunnen alle zoogdieren zwemmen, zelfs 5.000 kilogram wegende Afrikaanse olifanten! Het is wel goed je te realiseren dat zwemmen voor paarden erg intensief is. Voor paarden is een zwemtraining zes keer zwaarder dan een training op het land. Als je met paarden in de Noordzee gaat zwemmen, is het bovendien verstandig om parallel aan het strand te blijven; mocht het dier namelijk vermoeid raken, kan hij weer snel naar het strand zwemmen om op het droge te komen!