De Halve van Katwijk

In Katwijk aan Zee zijn het hele jaar door festivals en evenementen op te tekenen. Het grootste sportevenement van het vissersplaatsje is zonder enige twijfel de Halve van Katwijk. De Halve van Katwijk is hét hardloop- en wandelfestijn van de Nederlandse kust. Het evenement trekt ieder jaar duizenden deelnemers en dito toeschouwers!

Hardlopen en wandelen
Tijdens de Halve van Katwijk kan er worden hardgelopen of gewandeld. Hardlopers kunnen kiezen uit 5 km, 10 km, 15 km of het koningsnummer de halve marathon van 21,1 km. Wandelaars hebben de keuze uit 10 km, 15 km of 21 km. Voor de jeugd is er een Kidsrun waarbij de volgende categorieën worden gehanteerd: 1 km (kinderen van 6 t/m 9 jaar), 2 km (kinderen van 10 t/m 12 jaar) en 3 km (kinderen van 13 t/m 16 jaar). Daarnaast is er ook nog een Businessrun. De hardlopers en wandelaars zijn actief op gescheiden parcoursen en lopen/wandelen elkaar dus niet in de weg!
Marathon, runners, de halve van katwijk
Mooiste parcours van Nederland!
De Halve van Katwijk wordt gelopen op het mooiste parcours van Nederland; namelijk in het betoverende bos-, duin- en strandlandschap van Katwijk aan Zee! De uitgestippelde route leent zich niet om snelle tijden op de borden te krijgen, maar de verbluffende schoonheid van de omgeving én de gezelligheid van het sportieve evenement zal een diepe indruk achterlaten. Het startschot van de Halve van Katwijk vindt plaats bij de vuurbaak van Katwijk aan Zee. Vervolgens loopt de route over de boulevard om daaropvolgend door de Katwijkse Zuidduinen te meanderen. Aansluitend rennen of wandelen de deelnemers door het Panbos om daarna via het strand weer te finishen bij de vuurbaak.
Vuurbaak van Katwijk aan Zee
Vuurbaak van Katwijk aan Zee
De vuurbaak van Katwijk aan Zee is één van de markantste gebouwen van Katwijk aan Zee. Het is bovendien de op één na oudste vuurtoren van het land. De witte vuurbaak van Katwijk aan Zee werd ruim vierhonderd jaar geleden gebouwd om de Katwijkse vissers beter te kunnen laten navigeren bij hun visvangsten op de Noordzee.

Boulevard
Met een lengte van twee kilomer is de boulevard van Katwijk aan Zee de op één na langste boulevard van Nederland. Alleen de boulevard van het Zeeuwse Vlissingen telt meer meters. De Katwijkse boulevard loopt paralel aan de kustlijn van het dorpje waardoor je constant een adembenemend uitzicht hebt over de indrukwekkende Noordzee.

Katwijkse Zuidduinen
De Katwijkse Zuidduinen ressorteren onder het Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD). De NPHD behelst de gehele kuststrook van de Provincie Zuid-Holland; dus van Hoek van Holland tot Hillegom! In de Katwijkse Zuidduinen kun je heerlijk wandelen en fietsen.
The,Dutch,North,Sea,Coast,With,The,City,Of,Katwijk
Panbos
Het Panbos is een ware oase in het Katwijkse landschap. Het is een gebied waar bossages en duinen elkaar afwisselen en waar jong en oud zich prima kunnen vermaken. Het Panbos, officieel Pan van Persijn geheten, is bovendien een plek die nog veel sporen van de Tweede Wereldoorlog herbergt in de vorm bunkers en tankmuren.

Strand
Het strand van Katwijk aan Zee heeft een lengte van vierenhalve kilometer. Van deze vierenhalve kilometer loopt er zogezegd twee kilometer paralel aan de boulevard. Het Katwijkse strand is brandschoon; jaar na jaar wordt het verkozen tot het schoonste strand van de provincie Zuid-Holland. Het strand van Katwijk wordt verder gekenschetst door diens kleurrijke strandpaviljoens en unieke strandhuisjes.