Bodyboarden
Bodyboarden is een watersport die prima is te beoefenen in Katwijk aan Zee. Bodyboarden vertoont veel overeenkomsten met golfsurfen, maar er is één significant verschil: een golfsurfer staat op zijn board, terwijl een bodyboarder daarop ligt. Ook het gebruikte materiaal is iets anders; een golfsurfboard is langer en minder breed dan een board van bodyboarder. Naast de lighouding kan ook middels de zogenaamde drop-knee-houding gebodyboarded worden. Hierbij wordt de knie achterop het board geplaatst en de sturende voorkeursvoet voorop het board.
Bodyboarden is niet moeilijk
In tegenstelling tot golfsurfen, is bodyboarden geen moeilijke sport om te leren. Om succesvol op een golfsurfboard te staan, moet je veel controle over je evenwichtsorgaan hebben. Bodyboarders hebben het in dat opzicht veel gemakkelijker; zijn liggen op hun plankje waardoor hun evenwichtsorgaan minder getest wordt. Omdat de krachten en stromingen in het Noordzeewater groot kunnen zijn, moet je goed kunnen zwemmen en over een uitstekende conditie beschikken als je gaat bodyboarden.
Golfsurfen wordt vaak geassocieerd met hoge golven. Je ziet soms op Discovery Channel docu’s van waaghalzen die golven berijden die meer dan dertig meter hoog zijn in tropische oorden als Hawaii en de Bahama’s. Tijdens dit zogenaamde ‘big wave surfing’ nemen de atleten enorme risico’s. Mochten ze onverhoopt vallen, denderen miljoenen liters zeewater over hen heen. Het is dan geen sinecure om daar heelhuids onder vandaan te komen om veilig de kust te bereiken. Maar voor de golfsurf- en bodyboardsport zijn hoge golven niet noodzakelijk; met een golfhoogte van één meter kun je al aan de slag!

Wetsuit dragen tijdens bodyboarden
De Noordzee is geen Caribische Zee. Als je onverhoopt van je plankje in de Caraïben valt, val je in glashelder oceaanwater van ongeveer 28 graden Celsius. De Noordzeewater temperatuur daarentegen kan in de winter dalen tot 1 graad Celsius en in de zomer oplopen tot 19 graden Celsius. Als je dan in het water verzeild raakt, zal dat als veel minder prettig worden ervaren!
Mensen hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius. Als zij in water terechtkomen dat lager is dan 37 graden Celsius, ontstaat onderkoeling oftewel hypothermie. Veel mensen denken dat je alleen in ijskoud water onderkoelt kunt raken, maar dat is dus niet zo. In water van 36 graden Celsius kan er al onderkoeling optreden, maar duurt het veel langer voordat je de gevolgen daarvan merkt. Zo is de overlevingstijd bij water van 5 graden Celsius ongeveer één uur en dat bij 25 graden Celsius meer vier dagen. Om onderkoeling te voorkomen, is het verstandig om een wetsuit te dragen als je het Noordzeewater trotseert waarbij je gedurende de najaars- en wintermaanden een dikkere wetsuit moet gebruiken dan in de voorjaars- en zomermaanden.

Kids en bodyboarden
Voor kinderen is bodyboarden een hele leuke sport om te beoefenen. Zij zijn in staat om al spelenderwijs het bodyboarden razendsnel onder de knie te krijgen. Als je op zomerse dagen op het Katwijkse strand bent, zie je overal kid met boards in de weer; de toeschouwers trakterend op de fraaiste ‘tricks en stunts’!
Les in bodyboarden
Vooraleer je aan een nieuw sport gaat beginnen, kan het verstandig zijn om eerst lessen te volgen. Op het strand van Katwijk aan Zee bevinden zich verschillende watersportbedrijven waar je les kunt krijgen in alle denkbare watersporten zoals windsurfen, kitesurfen, golfsurfen en bodyboarden.