Bodyboarden

Bodyboarden is een watersport die je kunt beoefenen in Katwijk aan Zee. Bodyboarden vertoont veel overeenkomsten met golfsurfen, maar er is één significant verschil: een golfsurfer staat op zijn board, terwijl een bodyboarder daarop ligt. Naast de lighouding kan ook middels de zogenaamde drop-knee-houding gebodyboarded worden. Hierbij wordt de knie achterop het board geplaatst en de sturende voorkeursvoet voorop het board.
Niet moeilijk
In tegenstelling tot golfsurfen, is bodyboarden geen moeilijke sport om te leren. Om succesvol op een golfsurfboard te staan, moet je veel controle over je evenwichtsorgaan hebben. Bodyboarders hebben het in dat opzicht veel gemakkelijker; zijn liggen op hun plankje waardoor hun evenwichtsorgaan minder getest wordt. Daarnaast moet je goed kunnen zwemmen en over een uitstekende conditie beschikken.
Golfsurfen met wetsuit aan met koude watertemperatuur, bodyboarden
Hoge golfen
Golfsurfen wordt vaak geassocieerd met hoge golven. Je ziet soms op Discovery Channel docu’s van waaghalzen die golven berijden die meer dan dertig meter hoog zijn in tropische oorden als Hawaii en de Bahama’s. Maar voor de golfsurf- en bodyboardsport zijn hoge golven niet noodzakelijk; met een golfhoogte van één meter kun je al aan de slag.
Wetsuit
De Noordzee is geen Caribische Zee. Als je onverhoopt van je plankje in de Caraïben valt, val je in glashelder oceaanwater van ongeveer 28 graden Celsius. De Noordzeewatertemperatuur daarentegen kan in de winter dalen tot 1 graad Celsius en in de zomer oplopen tot 19 graden Celsius. Als je dan in het water verzeild raakt, zal dat als niet prettig worden ervaren.
wetsuits, men's suit, nature-59112.jpg
Onderkoeling
Mensen hebben een gemiddelde lichaamstemperatuur van 37 graden Celsius. Als zij in water terechtkomen dat lager is dan 37 graden Celsius, ontstaat onderkoeling oftewel hypothermie. Veel mensen denken dat je alleen in ijskoud water onderkoelt kunt raken, maar dat is dus niet zo. In water van 36 graden Celsius kan er al onderkoeling optreden, maar duurt het veel langer voordat je de gevolgen daarvan merkt.
Overlevingstijd
Zo is de overlevingstijd bij water van 5 graden Celsius ongeveer één uur en dat bij 25 graden Celsius meer dan vier dagen. Om onderkoeling te voorkomen, is het verstandig om een wetsuit te dragen als je het Noordzeewater trotseert waarbij je gedurende de najaars- en wintermaanden een dikkere wetsuit moet gebruiken dan in de voorjaars- en zomermaanden.
Bodyboard een activiteit voor kinderen, bodyboarden
Kinderen
Voor kinderen is bodyboarden een hele leuke sport om te beoefenen. Zij zijn in staat om al spelenderwijs het bodyboarden razendsnel onder de knie te krijgen. Als je op zomerse dagen op het Katwijkse strand bent, zie je overal kid met boards in de weer; de toeschouwers trakterend op de fraaiste ‘tricks en stunts’.
Lessen
Als je aan een nieuw sport gaat beginnen, kan het verstandig zijn om eerst lessen te volgen. Op het strand van Katwijk aan Zee bevinden zich verschillende watersportbedrijven waar je les kunt krijgen in alle denkbare watersporten zoals windsurfen, kitesurfen, golfsurfen en bodyboarden. Na de lessen kan het grote genieten gaan beginnen.
Bodyboarden, bodyboarder
Strandhuisjes
Het strand is niet tegenwoordig niet alleen een plek waar je kunt zonnen en in de zee kunt zwemmen. Je kunt er ook slapen in strandhuisjes. Op verschillende plekken langs de Nederlandse kust kun je overnachten in strandhuisjes. Zo ook op het strand van Hoek van Holland. Op dit strand bevindt zich Beach Villa’s Hoek van Holland.
De luxe villa’s van Beach Villa’s Hoek van Holland staan het hele jaar op het strand. Tijdens de zomertijd kun je maximaal genieten van deze unieke accommodaties. Je hoeft geen lange reis te maken om op het strand te komen. De villa’s van Beach Villa’s Hoek van Holland hebben een mooi design en zijn van alle gemakken voorzien.