Windsurfen

Windsurfen is een van de spectaculairste watersporten die je kunt beoefenen in Katwijk aan Zee. Het is fantastisch om op een zonnige en winderige dag met een windsurfboard over de golfen van de Noordzee te scheren en hoge sprongen te maken: adrenaline giert dan door het lichaam.
Toeschouwers
Niet alleen de beoefenaars hebben de tijd van hun leven, ook de toeschouwers op het strand; zij kunnen zich kostelijk vermaken aan de ‘tricks & stunts’ die windsurfers voor hen in petto hebben. Vaak hebben windsurfzeilen prachtige felle kleuren die op een waanzinnige manier contrasteren met de grijstinten van het Noordzeewater: een lust voor het oog.
windsurfen, windsurfing, waves, sea
Vijf aspecten
Windsurfen op de Noordzee is alleen weggelegd voor surfers met veel ervaring. Zij moeten over vijf aspecten veel kennis hebben om op een verantwoorde manier het zeewater op te gaan: wind, golven, zandbanken, stromingen en branding.
Windkracht
Om te kunnen windsurfen in Katwijk aan Zee is het noodzakelijk dat het waait. Gelukkig waait het aan zee gemiddeld twee keer harder dan in het binnenland. Langs de Nederlandse kust is de gemiddelde windsnelheid 27 km/uur. Bovendien waait het gedurende winter veel harder dan tijdens de zomer. Des te harder het waait, des te kleiner het surfzeil dat gebruikt wordt.
windsurfen, sport, action, body of water-3323209.jpg
Windrichting
Naast windkracht, is ook de windrichting van groot belang. De zogenaamde ‘sideshore’ windrichting is het meest gewenst; de wind blaast dan evenwijdig aan de vloedlijn.
Hoogte van de golven
Als je gaat windsurfen op de Noordzee, krijg je te maken met golven. De wind is altijd de initiator bij het ontstaan van golven. Ver vóór de Noordzeekust van Katwijk aan Zee wordt er in eerste instantie een rimpel in het zeewater geblazen die verder wordt voortgeblazen waardoor de golf hoger en hoger wordt. Uiteindelijk bereiken deze golven de Nederlandse kust.
windsurfing, windsurfer, surfer
Nazaré
Tijdens zware stormen kunnen midden op de Noordzee golven ontstaan van maximaal 16 meter hoog. Uiteraard is er altijd baas boven baas. Voor de hoogste golven ter wereld moet je naar Nazaré; voor de kust van deze Portugese badplaats worden golven opgestuwd tot meer dan 31 meter hoogte.
Brekende zandbanken
Langs de gehele Nederlandse kust liggen zandbanken die de aanstormende golven breken. Op de keper beschouwd zijn er drie soorten zandbanken: 3de zandbank, 2de zandbank en 1ste zandbank. De 3de zandbank ligt ongeveer 1 kilometer uit de kust en breekt de hoogste golven. Vervolgens worden de golven verder gebroken door de 2de en 1ste zandbank vooraleer ze op het Katwijkse strand aanspoelen.
windsurfing
Sterke stromingen
Het getijde is primair verantwoordelijk voor het ontstaan van stromingen die het licht zien in de Noordzee. Verder spelen de zeebodemstructuur en de vorm van de kust een belangrijke rol bij stromingen. Zo liggen loodrecht op de bovengenoemde zandbanken openingen; muilen genoemd.
Levensgevaarlijk
In deze muilen kunnen zeer sterke en levensgevaarlijke stromingen ontstaan. Het is onmogelijk om tegen een muilstroming in te zwemmen. Je kunt het beste je laten mee nemen door de stroming; verder in zee zwakt de stroming namelijk af en kun je schuinwaarts weer naar het strand terug zwemmen met je windsurfuitrusting.
windsurfen, windsurfing, sea, clouds
Spectaculaire branding
De eerste uitdaging in Katwijk aan Zee voor windsurfers is, om heelhuids door de branding te komen. Het is de kunst om een plekje te zoeken dat niet te diep en niet te ondiep is. Als het te diep is, kun je niet staan en op een ondiepe plek loopt de vin vast in het zand. Het moment je de ideale locatie hebt gevonden, kun je door de branding heen varen en de volle zee bereiken om daar te gaan windsurfen.
Vakantiepark Katwijk aan Zee Katwijk aan Zee is een populaire vakantiebestemming. Op zomerse dagen zetten veel mensen koers naar het strand van het vissersplaatsje. Overnachten in Katwijk aan Zee is ook een optie. Zo kun je een accommodatie huren en kamperen op Park Noordduinen.
Park Noordduinen is ideaal voor mensen met kinderen. Het vakantie-oord beschikt over een binnen- en buitenzwembad, speeltuin en animatie. Uiteraard lonken het Noordzeestrand en de Noordzee. Maak er een strandwandeling of duik in het zeewater. De kids kunnen zich vermaken met het graven van kuilen en bouwen van zandkastelen.