Theaters

Het is erg leuk om af en toe een bezoekje aan het theater te brengen; te genieten van creaties van scheppende mensen op een podium. In de gemeente Katwijk heb je de keuze uit twee theaters: TriPodia in Katwijk aan Zee en de TheaterHangaar in Valkenburg.

TriPodia
TriPodia is het cultuurcentrum van Katwijk waar verschillende activiteiten worden georganiseerd zoals theater- en cabaretvoorstellingen, popconcerten, klassieke concerten en festivals. TriPodia bevindt zich aan het Hoornesplein 155 te Katwijk aan Zee.

TheaterHangaar
De TheaterHangaar is speciaal gebouwd voor de musical ‘Soldaat van Oranje’ op het voormalige militaire vliegveld ‘Vliegkamp Valkenburg’ te Valkenburg. De musical vertelt het verhaal van de Nederlandse verzetsstrijder en oorlogspiloot Erik Hazelhoff Roelfzema die bekend werd onder de bijnaam Soldaat van Oranje. De musical Soldaat van Oranje is de meest succesvolle Nederlandse musical allertijden. De première vond plaats op 30 oktober 2010. Inmiddels hebben meer dan drie miljoen mensen een kaartje betaald om de voorstelling te mogen zien. De musical is nog bovendien nog steeds te bezoeken!

Vliegveld Valkenburg werd in 1939 aangelegd, maar was nog niet helemaal vliegklaar tijdens het begin van de Duitse invasie van Nederland op 10 mei 1940. De start-en landingsbaan waren nog te zacht en moesten nog bemalen worden. Daar kwamen de Duitsers ook achter toen ze op 10 mei 1940 het vliegveld wilden veroveren. Nadat eerst Duitse parachutisten op het vliegveld landden, was het de beurt aan Duitse transportvliegtuigen van het type Junkers Ju 52/3m.

movie theater, mac wallpaper, curtain-4609877.jpg

Door de veel te zachte landingsbaan, die uit gras bestond, werden de vliegtuigen meteen afgeremd en stonden vrijwel direct stil aan het begin van de landingsbaan waardoor ze op elkaar botsten. Er hingen nog veel meer Junkers in de lucht die een landing wilden inzetten. Deze vliegtuigen werden ternauwernood gedirigeerd om een noodlanding te maken op het Noordzeestrand tussen Scheveningen en Katwijk.

De Nederlandse strijdmachten veroverden gedurende de dag het vliegveld weer terug op de Duitsers. Tijdens deze felle strijd, waarbij veel slachtoffers vliegen, speelde de Nederlandse majoor Jan Mallinckrodt een belangrijke rol bij de verdediging van het vliegveld. Voor zijn heldhaftige daden is hij na de oorlog onderscheiden met de hoogste Nederlandse militaire onderscheiding: Militaire Willems-Orde.

theaters, bioscopen, Traditional,Classically,Regal,Ornate,Rounded,Wood,Armed,Formal,Plush,Deep
Uiteindelijk kwam het vliegveld toch in Duitse handen. De bezetters maakten het groter en gaven het de naam ‘Katwijk’. Vanaf het najaar van 1940 tot in april 1942 werden er door de Duitsers alleen maar eenmotorige jachtvliegtuigen gestationeerd. Het vliegveld was belangrijk voor de luchtverdediging van de kuststreek en bij de begeleiding van scheepsconvooien op de Noordzee. Aan het einde van de oorlog speelde vliegveld Valkenburg nog een belangrijke rol bij de geallieerde voedseldroppings boven het westen van Nederland; de zogenaamde operaties Manna en Chowhound. Na de Duitse capitulatie kwam het beschadigde vliegveld in handen van de Royal Air Force (RAF) die het snel weer operationeel maakten.

Vliegveld Valkenburg kreeg op 15 oktober 1947 een bestemming als marinevliegkamp. In 2005 kwam er een einde aan alle vliegoperaties op het Zuid- Hollandse vliegveld. Een jaar later werd de poort gesloten voor de luchtvaart. In de toekomst zullen er huizen worden gebouwd op het marinevliegveldterrein en zal er een nieuwe Katwijkse woonwijk ontstaan: Valkenhorst!