Supboarden

Supboarden heeft de laatste jaren in Nederland een enorme vlucht genomen, óók in Katwijk aan Zee. Supboarden (stand up paddle surfing, sup-boarden, suppen, peddelsurfen, supsurfen, stand up paddle-boarden of staande peddelen) is familie van golfsurfen. Het grote verschil tussen de beide watersporten is dat supboarders recht op hun board staan en dat golfsurfers op hun board liggen of geknield staan. Bovendien maken supboarders gebruik van een lange peddel. Omdat het board van een supboard van zacht materiaal gemaakt is, kun je jezelf niet bezeren, mocht je onverhoopt op het board vallen. Hawaï is de bakermat van supboarden. Het supboarden heeft zich in de loop van tijd verspreid over de rest van de planeet. In Katwijk aan Zee kan gesupboard worden op de Noordzee, op het Oesgeesterkanaal, op de Binnenwatering en op het Prins Hendrikkanaal.
supboarden, Supboarder, sup, monolithic part of the waters, outside
Makkelijk
In tegenstelling tot golfsurfen, is supboarden heel gemakkelijk om te leren. Het vereist veel tijd en energie om golfsurfen enigszins onder de knie te krijgen. Terwijl iedereen direct kan gaan suppen. Als het te hard waait, is het lastig om te supboarden. Bij maximaal windkracht 4 kun je nog op je board staan. Als het harder waait, kun je je evenwicht niet meer bewaren en val je ervanaf. Een golfsurfboard is veel korter dan diens supboard evenknie. Doordat een supboard zo relatief lang is, is het gemakkelijker om je evenwicht te bewaren als je erop staat.
Workout
De basisvaardigheden van het supboarden heb je heel snel onder de knie. De enige voorwaarde is de aanwezigheid van water; hetgeen bijna overal aanwezig is. Ook als complete workout heeft het supboarden zich al bewezen. Om de balans op het board te bewaren, wordt een beroep gedaan op alle spieren (armen, benen, rug en buik). Daarnaast ben je ook calorieën aan het verbranden tijdens het paddelen. Supboarden is een aantrekkelijke sport voor jong en oud. Het is bovendien een sport met twee gezichten: aan de ene kant kun met een supboard jezelf als golfsurfer gedragen op de golven en aan de andere kant kun je lekker relaxt jezelf op rustiger water al peddelend voortbewegen; terwijl je rechtop staat.
supboarden, sup, suppen
Wedstrijden
Naast een fijne manier van recreatie, is het supboarden heden ten dage ook een wedstrijdsport. In Nederland vinden steeds meer supboardwedstrijden plaats. Er bestaat zelfs een SUP World Tour. Deze organisatie organiseert wedstrijden over de hele wereld. Het ligt in de lijn der verwachting dat het supboarden zelfs een Olympische sport gaat worden!
Meeuwen
Als je voor de kust van Katwijk aan Zee gaat supboarden, kan het grote genieten gaan beginnen. Alleen al het kleurenspectrum van de Noordzee en de luchten daarboven met oneindig veel grijstinten zijn schitterend om te ervaren. Als je aan het supboarden bent in de Noordzee, kom je ook heel dichtbij de dieren die daar leven. Zeevogels bijvoorbeeld. De meest voorkomende meeuwen langs de Nederlandse Noordzeekust zijn de kokmeeuw, zilvermeeuw en stormmeeuw. De grootste meeuwensoort ter wereld is de grote mantelmeeuw. Met een vleugelspanwijdte van anderhalve meter is de grote mantelmeeuw een indrukwekkende