Meeuwen in Katwijk aan Zee!

Iedereen die Katwijk aan Zee bezoekt, zal daar zeker meeuwen spotten. Zo zijn er meeuwen die zich brutaal op de Katwijkse boulevard melden met als doel om een gratis maaltijd te scoren. Mensen die denken dan schooien alleen voorbestemd is aan honden hebben het mis; meeuwen kunnen er ook wat van. Katwijkers en toeristen die op een boulevardbankje rustig van een frietje zitten te genieten, worden gegarandeerd aangestaard door een clubje meeuwen: zenuwachtig op en neer trippelend. Zij hopen uiteindelijk ook een deel van de vette hap te incasseren.

Strandhoofden
Naast de boulevard zijn de strandhoofden van Katwijk aan Zee favoriete plekken voor meeuwen om te vertoeven. Voor meeuwen zijn het ideale uitkijkposten waar ze bovendien hun pootjes droog houden. Voor mensen kunnen deze golfbrekers echter gevaarlijk zijn. Strandhoofden worden namelijk van basaltblokken gemaakt. Doorgaans zijn deze blokken overwoekerd met algen en wieren waardoor ze spekglad worden. Het zal niet de eerste keer zijn dat uitglijdende mensen zich lelijk verwonden op een golfbreker.

Muilstromen
Strandhoofden kunnen niet alleen ongewenste glijpartijen veroorzaken, ze spelen ook een belangrijke rol bij het ontstaan van verraderlijke muilstromen. Tussen twee opeenvolgende strandhoofden kan een bepaalde dynamiek in het water ontstaan waardoor een sterke zeewaartse stroming tot stand komt. Het is onmogelijk om tegen zo’n krachtige muilstroom in te zwemmen. Zelfs de best getrainde Olympische zwemmers kunnen het niet winnen van zo veel natuurkracht. Uitputting, onderkoeling en verdrinking liggen dan op de loer. Mocht je onverhoopt in een muilstroom terechtkomen, laat je dan meevoeren met de stroming; uiteindelijk zwakt ze af en kun je eronderuit zwemmen om daarna weer veilig op het strand terug te keren.

Roofvogels
Voor meeuwen vormen de strandhoofden van Katwijk aan Zee geen enkel gevaar. Ze houden zich prima staande op de glibberige basaltblokken en laten zich niet meesleuren met onheilspellende muilstromen. Dat wil niet zeggen dat meeuwen aan de Noordzeekust een zorgeloos leventje kunnen leiden. Meeuwen prijken namelijk op de menukaart van roofvogels, buizerds bijvoorbeeld. Deze rucksichlose rovers zijn ware opportunisten die zich in alle Nederlandse landschappen manifesteren, ook de duinen en het strand.

Nestroof
Het gevaar voor de meeuwen komt niet alleen uit de lucht. Ze moeten ook waakzaam zijn tegen roofdieren zonder vleugels, vossen bijvoorbeeld. Het is voor Reintje niet gemakkelijk om een volgroeide meeuw te vangen, maar ongeboren exemplaren liggen letterlijk voor het oprapen. Meeuweneitjes zijn een eenvoudig te verkrijgen en voedzame maaltijd voor vossen. Omdat meeuwen grondbroeders zijn, blijven ze kwetsbaar voor nestroof door grondpredators als vossen en ratten. Meeuwen broeden in kolonies. Zo’n kolonie zou voor veiligheid moeten zorgen voor de broedende meeuwen. Vossen hebben daar maling aan; zij banjeren stoïcijns door de kolonie heen en roven zoveel eitjes als ze kunnen.

Levensverwachting
De meeste meeuwen worden geen slachtoffer van roofdieren: roofvogels noch grondjagers. Meeuwen leven daarentegen lang en kunnen oud worden, extreem oud zelfs. Zo zijn er zilvermeeuwen beschreven die pas na een halve eeuw het tijdelijke met het eeuwige verwisselden. Naar de oorzaak van zo’n hoge levensverwachting blijft het gissen. Wellicht ligt het aan de voeding. Enerzijds bedelen ze bij mensen naar moddervette snacks en anderzijds struinen ze de vloedlijn af naar mosseltjes, krabbetjes en kokkeltjes.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email