Zeevissen

Het feit dat Katwijk aan Zee niet over een haven beschikt, heeft de Katwijkers er niet van weerhouden om eeuwenlang commercieel te vissen. Vroeger werden de vissersboten vanaf het Katwijkse strand de Noordzee ingetrokken en na het vissen weer het strand opgetrokken. Tegenwoordig ligt de Katwijkse vissersvloot afgemeerd in de haven van IJmuiden. Naast professioneel vissen, is Katwijk aan Zee voor sportvissers een fantastische locatie om een hengeltje uit te gooien!
zeevissen, fishermen, beach, boat
Zeevissen
Veel mensen denken bij zeevissen aan gebruinde mannen die in Caribische wateren op moderne sportvisboten in een felle strijd zijn verwikkeld met tonijnen of zwaardvissen. Vastgegespt in zogenaamde vechtstoelen proberen ze met man en macht hun tientallen kilo’s wegende prooien aan het oceaanwater te onttrekken! Maar om te kunnen zeevissen hoef je niet per se eerst tien uur lang in een vliegtuig te zitten om op exotische visbestemmingen te komen, dat kan óók in de Noordzee. Heden ten dage zwemmen er steeds meer grote vissen rond in de Noordzee waaronder haaien. In de Noordzee zijn in totaal elf soorten haaien waargenomen. De meest voorkomende Noordzeehaaien zijn de hondshaai, haringhaai en de doornhaai. De haaien in de Noordzee zijn overigens beschermd; daar mag niet op gevist worden! Als je wil gaan zeevissen in Katwijk aan Zee zijn er twee opties: strandvissen of bootvissen.
zeevissen, visser, angler, fish, north sea
Strandvissen
De gemakkelijkste manier om te zeevissen in Katwijk aan Zee is middels het strandvissen oftewel kustvissen. Je hoeft alleen maar met je visspullen naar het strand te gaan en het grote avontuur kan beginnen. Het strandvissen kent twee aantrekkelijke aspecten: enerzijds de spanning van het vissen en anderzijds en het vertoeven in een adembenemend mooie omgeving. Een omgeving die gekenschetst wordt door een prachtig strand en dito Noordzee. Een entourage van vrolijk tetterende meeuwen en een zilte zeelucht. Als je gaat strandvissen is het van belang om eerst te bepalen welke vissoort je wil gaan bejagen. Zo zwemmen platvissen als tong en bot doorgaans op een afstand van dertig tot veertig meter uit de kust. Het heeft dan geen zin om een vislijn meer dan honderd meter uit te werpen; je gooit dan over de vissen heen. Eb en vloed is een ander fenomeen waarmee je rekening moet houden als je gaat strandvissen. Het leeuwendeel van de strandvissers vist twee uur vóór en twee uur ná laagwater, maar op de keper beschouwd kun je tijdens ieder ander tij gaan strandvissen!
zeevissen, hengel, vissen, fly fishing, fishing rod, fishing, evenementen
Bootvissen
Naast het strandvissen kun je in Katwijk aan Zee ook gaan bootvissen. Dan zijn er twee mogelijkheden: of je huurt zelf een boot of je gaat mee met een vischarter inclusief complete bemanning. Als je voor de laatste optie kiest, hoef je geen hengels en andere visspullen mee te nemen; daar wordt dan voor gezorgd. Tijdens het bootvissen in de Noordzee wordt voornamelijk gevist op makreel, gul, zeebaars en kabeljauw. Voor het bootvissen worden andere hengels gebruikt dan voor het strandvissen. Strandvissers gebruiken lange hengels met licht lood, terwijl bootvissers korte hengels met zwaar lood inzetten om succesvol vissen naar binnen te hengelen. Het bootvissen is uiteraard zeer spectaculair; je bent op de volle Noordzee!