Paragliding

Wie droomt er nou niet om als een vogeltje over het strand en de duinen van Katwijk aan Zee te vliegen. Om het perspectief te hebben vanuit de lucht op het indrukwekkende kustlandschap. Gelukkig is dat mogelijk! Ga paragliden! Paragliders (paraglijders) worden ook wel skygliders genoemd en maken gebruik van een bestuurbaar glijscherm om in de lucht te blijven. Dit glijscherm wordt ook chute of parapente genoemd. De stroming van de lucht in de duinen die het mogelijk maakt om te kunnen paragliden, wordt soaren genoemd.

Soaren
Vliegen op wind die zich voor een obstakel bevindt, noemt men dus soaren. Heel veel obstakels kunnen die rol vervullen. Dan kun je onder andere denken aan gebouwen, dijken, kliffen, bergen en … duinen! Het enige criterium dat telt, is dat de aanstromende wind over het obstakel geduwd moet worden. Onder ideale omstandigheden kan een paraglider urenlang blijven vliegen; óók in de duinen. Het bewijs daarvoor leverde Bas de Weert in 2011. Deze topparaglider vloog in dat jaartal op een dag onafgebroken langs de kust van Wijk aan Zee naar Den Helder en weer terug; een ongekende prestatie!
paragliding, paraglider, aircraft
Schoorl
Om goed te kunnen soaren, gaat de voorkeur uit naar een laminaire wind. Voor de situatie aan de kust is dat een aanlandige wind. Naarmate het object groter is, is er minder wind noodzakelijk om te kunnen soaren. Doordat duinen relatief laag zijn, is er dus veel wind nodig om te kunnen duinsoaren. Voor hoge Nederlandse duinen moet je naar het Noord-Hollandse kustplaatje Schoorl togen. Hier bevindt zich een duin die maar liefst 55,4 meter boven het landschap uit piekt. Voor de op één na hoogste duin van ons land moeten je naar het Zeeuwse Zoutelande; deze duin is 40 centimeter lager dan zijn Noord-Hollandse evenknie. De Nederlandse duinen zijn in velerlei opzichten uniek te noemen. Zo beschikt het eerdergenoemde Schoorl over de breedste duinstrook van Europa. De duinen strekken zich hier uit over een breedte van maar liefst 5 kilometer! Het is fantastisch om daar wandel- en fietstochten doorheen te maken!
paragliding, paraglider, flying-4823781.jpg
Moeilijk
Duinsoaren is niet gemakkelijk. Om succesvol te paragliden in de duinen moet je op de keper beschouwd ervaring hebben met het vliegen in de bergen. Om te kunnen duinsoaren in Nederland moet het bovendien laagwater zijn; anders is het strand te smal. Verder is het verboden om te duinen te bestreden, er overheen vliegen mag wél! Bij het duinsoaren kunnen hoge snelheden behaald worden; 60 kilometer per uur is geen uitzondering. Op het moment dat er meerdere paragliders in de lucht op verschillende hoogtes hangen, moet je goed opletten; in mum van tijd kunnen zij van hoogte veranderen waardoor je onverhoopt in elkaars ‘vaarwater’ kunt komen!
Brevet
Om te mogen duinsoaren is het verplicht om een vliegopleiding afgerond te hebben. Als je brevet-1 in je bezit hebt, mag je gaan paragliden in de duinen. Naast Katwijk aan Zee zijn er diverse Nederlandse kustplaatsen waar je uitstekend kunt duinsoaren. Drie locaties steken er bovenuit: Noordwijkerhout, Zoutelanden en Wijk aan Zee. Om goed te kunnen vliegen is een minimale windkracht 3 vereist als de wind uit het zuidwesten blaast. Als de wind uit het noordwesten stroomt, moet je minimaal windkracht 4 hebben.