Fietsen

Fietsen is heel leuk en gezond. Zeker als je gaat fietsen langs de kust van Katwijk aan Zee. Vanaf de Noordzee waait een zuivere zeelucht en in de zomer word je huid mooi gebruind door de stralende zon. Nederland is gezegend met een fantastische fietsinfrastructuur, dus hoef je jezelf geen zorgen te maken over je veiligheid als je aan het fietsen bent in ons land. Vanuit Katwijk aan Zee heb je de keuze uit verschillende fietsroutes. Zo kun je langs de kust naar het noorden of het zuiden fietsen en jezelf verwonderen over de schoonheid van het Nederlandse kustlandschap. Fietsen op het Katwijkse strand is ook een optie!

Fietsen aan het strand, fietsen in katwijk aan zee, fietsen op het strand

Ten noorden van Katwijk aan Zee
Vanuit Katwijk aan Zee kun je langs de Noordzee naar het noorden fietsen. Je passeert dan achtereenvolgens de volgende badplaatsjes: Noordwijk aan Zee, Zandvoort, Bloemendaal aan Zee, IJmuiden, Wijk aan Zee, Castricum aan Zee, Egmond aan Zee, Bergen aan Zee, Hargen aan Zee, Camperduin, Petten, Sint Maartenszee, Callantsoog, Groote Keeten, Julianadorp aan Zee, Huisduinen en Den Helder. Alle genoemde kustplaatsjes hebben hun eigen sfeer en karakteristieken. Noordwijk aan Zee is bijvoorbeeld een chique badplaats met een hoge dichtheid aan luxe hotels. Zandvoort daarentegen is één van de populairste Nederlandse badplaatsen en trekt ieder jaar veel toeristen.

Scheveningen strand, toeristen

Ten zuiden van Katwijk aan Zee
Vanuit Katwijk aan Zee kun je langs de Noordzee ook naar het zuiden fietsen. Je passeert dan achtereenvolgens de volgende badplaatsjes: Wassenaar, Scheveningen, Kijkduin, Monster en Hoek van Holland. Scheveningen is de populairste badplaats van Nederland. Op de boulevard van Scheveningen is van alles te doen. In het aanpalende Kijkduin is de situatie heel anders. Kijkduin is veel minder toeristisch. Op het strand van Kijkduin is bovendien de zogenaamde Zandmotor DeltaDuin aangelegd. Zandmotor DeltaDuin is een kunstmatige zandbank in de vorm van een schiereiland. De golven, wind en stromingen zorgen voor veranderingen van de zandbank. Op deze manier ontstaat een zogenaamd dynamisch kustbeheer!

fietsen, beach, cycling, cyclists, fietsen op het strand, fietsen in katwijk aan zee

Op het strand
Fietsen op het strand van Katwijk aan Zee is een waanzinnige ervaring. Het is ook een goede conditietraining. Het een fantastisch om met een mountainbike over het losse zandstrand te crossen. Dat is erg goed voor je conditie. Het zand van het strand is het hardst bij de vloedlijn, des te verder je van de vloedlijn fietst des te muller het zand wordt. Veel mensen denken dat je het beste met banden met dikke noppen kunt fietsen op het strand, maar dat is niet waar. Als je op het strand goed uit de voeten wil, kun je het beste banden gebruiken die weinig tot geen profiel hebben. Het is ook niet verstandig om de banden hard op te pompen. Het bandoppervlak wordt breder naarmate er minder lucht inzit. Met een breed bandoppervlak is het gemakkelijker fietsen door het losse zand. Het is ook leuk om deel te nemen aan een wedstrijd op het strand voor fietsers. Dit soort fietswedstrijden worden doorgaans in het najaar en winter georganiseerd.

Fietsen huren
In Katwijk aan Zee zijn verschillende plekken waar je fietsen kunt huren. Dat kan onder andere bij fietswinkels en fietsenmakers. Daarnaast bieden de meeste vakantieparkenen campings hun gasten ook fietsen aan. Elektrische fietsen worden steeds populairder, het is ook mogelijk om een dit type fietsen te huren in het vissersdorpje.