Evenementen

Katwijk aan Zee is niet alleen een fantastische kustplaats waar je kunt genieten van de duinen, het strand en de Noordzee. Het is ook een dorp waar het hele jaar door evenementen worden georganiseerd zoals de Visserijdagen Katwijk, de Halve van Katwijk, SAR Katwijk en de Flower Parade Rijnsburg.
Visserijdagen Katwijk
Katwijk is onlosmakelijk verbonden met de visserij. Aan het begin van 1900 en rond 1960 had Katwijk zelfs de grootste vissersvloot van Nederland. Dit ondanks het feit dat Katwijk geen eigen zeehaven had. Maar Katwijk had ook geen haven nodig; er werd namelijk tussen 1800 en 1917 gevist met zogenaamde bomschuiten. Bomschuiten zijn vissersboten die het strand op werden getrokken. Op een bepaald moment raakten de bomschuiten echter uit de gratie en werd er gevist met kotters en loggers. Om met dit type schepen te kunnen vissen, huurden de Katwijkse vissers een deel van de haven van IJmuiden. De huidige Katwijkse vissersvloot is nog steeds afgemeerd in de IJmuidense haven. Het Prins Hendrikkaaal in Katwijk aan Zee is lange tijd heel belangrijk geweest voor de Nederlandse visserij. Aan dit kanaal bevonden zich tijdens de hoogtijdagen talloze kuiperijen, taanderijen, droogzolders, boetzolders en breizolders. Ieder jaar in de maand juli worden in Katwijk aan Zee visserijdagen georganiseerd; een fantastisch evenement voor Katwijkers, dagjesmensen en toeristen.
zeevissen, hengel, vissen, fly fishing, fishing rod, fishing, evenementen
De Halve van Katwijk
De Halve van Katwijk is de belangrijkste hardloop- en wandelwedstrijd van de Nederlandse kust. Jaarlijks nemen duizenden hardlopers en wandelaars deel aan dit sportieve evenement. Zij worden dan gaande geslagen door duizenden toeschouwers. Naast de halve marathon zijn er verschillende andere afstanden waar men voor kan kiezen. Ook kinderen kunnen deelnemen aan het event; de zogenaamde Kidsrun. De Halve van Katwijk voltrekt zich in het mooiste parcours van Nederland. Nadat er is gestart bij de vuurbaak van Katwijk aan Zee, rent men over de boulevard richting de Katwijkse Zandduinen. Vervolgens worden er meters gemaakt in het Panbos om daaropvolgend weer terug te rennen via het strand naar de finish!
SAR Katwijk
Ieder jaar wordt door de Katwijkse Reddingsbrigade (KRB) op de eerste dag van juli het internationaal Search and Rescue Event Katwijk (SAR Katwijk) georganiseerd. SAR Katwijk staat te boek als één van de grootste hulpverleningsevenementen van Nederland. Gedurende de SAR Katwijk demonstreren de deelnemers de onderlinge samenwerking ter land, ter zee en in de lucht. Samengewerkt wordt er met andere hulpverleningsinstanties waaronder de Kustwacht, ambulancedienst, brandweer, politie en de KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij). Tijdens de SAR Katwijk worden enerzijds historische voertuigen ingezet en anderzijds wordt gewerkt met de innovatieve voertuigen die heden ten dagen worden gebruikt om de mensen in nood te helpen.
Hardlopen, running, woman, race, evenementen, loop, uitgaan

Flower Parade Rijnsburg
De Flower Parade Rijnsburg wordt ook wel het Rijnsburgs bloemencorso genoemd. Met een bloemencorso wordt een optocht van praalwagens bedoeld die versierd of bedekt zijn met verschillende bloemen. Elk bloemencorso heeft zijn eigen stijl en uitstraling. De Flower Parade Rijnsburg is één van de mooiste bloemencorso’s van ons land! Rijnsburg is één van de zes woonkernen van Katwijk. Sinds 1946 wordt de Flower Parade Rijnsburg al georganiseerd. De Flower Parade Rijnsburg vindt plaats op de tweede zaterdag in augustus.

Bollenstreek lucht foto