Golfen

Golfen is enorm populair in Nederland. Ons land telt meer dan 250 golfbanen waar je deze fantastische buitensport kunt beoefenen. Steeds meer jonge mensen raken aan golf verslingerd. Het is leuk om met vrienden of familie te gaan golfen tijdens je vakantie in Katwijk aan Zee.
Golfbanen nabij Katwijk aan Zee
In Katwijk aan Zee bevindt zich geen golfbaan, maar nabij het vissersdorpje heb je de keuze uit verschillende banen zoals de Golfclub Kagerzoom (Warmond), Oegstgeester Golfclub (Oegstgeest), Wassenaarse Golfclub Rozenstein (Wassenaar), Golf Centrum Noordwijk (Noordwijk), Noordwijkse Golfclub (Noordwijk) en de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club (Wassenaar).
Golfer, golf, sunset, sport, golfen
Type golfbanen
Omdat iedere golfbaan anders is, is golf zo’n interessante sport. Golfbanen zijn te categoriseren in vijf typen. Te weten: zeebanen, bosbanen, parkbanen, glooiende banen en polderbanen. Op zeebanen spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol. Aan de kust waait het veel vaker dan in het binnenland, bovendien is de windkracht ook veel sterker.
Grote invloed
Het behoeft nauwelijks betoog dat dit van grote invloed is op hoe je moet spelen op een zeebaan. Op een bosbaan speelt de windrichting en windkracht een veel mindere rol. Bomen en struiken zorgen er voor dat de wind grotendeels wordt weggevangen en van weinig invloed is op het spel.
golfen, golf, bal
Derde sport van Nederland
Golf is zo populair in ons land dat het ondertussen de derde sport van Nederland is geworden. Qua populariteit hoeft het alleen maar tennis en voetbal voor zich te dulden. De Koninklijke Nederlands Golf Federatie (KNGF) telt meer dan 400.000 leden.
Tennis en voetbal
Tennisliefhebbers hebben zich verenigd in de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Het ledenaantal van de KNLTB bedraagt ruim 600.000. Het zal niemand verbazen dat voetbal de populairste sport van Nederland is. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) behartigt de belangen van maar liefst 1.200.000 leden.
golfen, golf, tee, golf course, golfer
Golfhelden
Iedere sport heeft zijn helden nodig. Dat geldt ook voor de golfsport. De meest tot de verbeelding sprekende golfer is zonder enige twijfel Tiger Woods. Deze Amerikaanse superster won meer dan honderd toernooien waaronder vijftien zogenaamde majors.Met de majors worden de vier belangrijkste golftoernooien ter wereld bedoeld; te weten: The Open Championship, US Open, PGA Championship en het Masters Tournament.
Nederlandse topgolfers
De laatste decennia hebben ook Nederlandse golfspelers aan de weg getimmerd en toernooien gewonnen. Golfers als Rolf Muntz, Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen en Joost Luiten zijn Nederlandse topgolfers die een voorbeeld zijn voor veel Nederlandse golfers. Golf is bij uitstek een tv-sport. Ieder weekend zitten wereldwijd miljoenen mensen aan hun buizen gekluisterd om de verrichtingen van hun favoriete golfers te volgen.
golfen, golf ball, golf, holed
Geschiedenis
Als voorloper van het huidige golfspel kunnen veel verschillende soorten sport worden genoemd. De geschiedenis gaat heel ver terug in de tijd. De Romeinen, Grieken, Perzen en Egyptenaren hielden zich al bezig met bepaalde spelvormen die als voorlopers van het huidige golf kunnen worden beschouwd.
Andere sporten
Op zijn beurt staat het golf aan de basis van verschillende andere sporten zoals croquet, polo en hockey. In tegenstelling tot veel andere sporten heeft het golf zich in een langzaam tempo ontwikkeld; het heeft zich als het ware geëvolueerd.
golfen, golf, golf clubs, golfing
Loenen aan de Vecht
Vriend en vijand zijn het er over eens dat ‘colf’ de eerste voorloper is geweest van het moderne golf. Op 26 december 1297 wordt er voor het eerst melding gemaakt van colf in het Nederlandse Loenen aan de Vecht. Colf werd gespeeld met twee teams van ieder vier personen. Het golf zoals we dat nu kennen, vindt zijn oorsprong in Schotland.
Duinhuisjes
In Katwijk aan Zee heb je de keuze uit veel accommodaties. Zo kun je op het strand, in de duinen of in het kustdorpje zelf overnachten. Een aantrekkelijke optie is dit 4-persoons duinhuisje. Het bijzondere vakantiehuisje lijkt op te gaan in zijn natuurlijke omgeving.
De duinen van Katwijk aan Zee zijn van een grote schoonheid. Het is niet alleen de natuurlijke habitat voor tal van bijzondere plant- en diersoorten, het is ook een gebied waar je mooi kan wandelen en fietsen. Voor vogelspotters zijn de duinen ook de place to be.