Golfen

Golfen wordt steeds populairder in Nederland. Ons land telt ondertussen meer dan tweehonderd golfbanen waar je deze fantastische buitensport kunt beoefenen. In Katwijk aan Zee bevindt zich geen golfbaan, maar in de directe omgeving van het vissersdorpje heb je de keuze uit verschillende banen zoals de Golfclub Kagerzoom (Warmond), Oegstgeester Golfclub (Oegstgeest), Wassenaarse Golfclub Rozenstein (Wassenaar), Golf Centrum Noordwijk (Noordwijk), Noordwijkse Golfclub(Noordwijk) en de Koninklijke Haagsche Golf & Country Club (Wassenaar).

Type golfbanen
Omdat iedere golfbaan anders is, is golf zo’n interessante sport. Golfbanen zijn te categoriseren in vijf type. Te weten: zeebanen, bosbanen, parkbanen, glooiende banen en polderbanen. Op zeebanen spelen de weersomstandigheden een belangrijke rol. Aan de kust waait het namelijk veel vaker dan in het binnenland, bovendien is de windkracht ook veel sterker. Het behoeft nauwelijks betoog dat dit van grote invloed is op hoe je moet spelen op een zeebaan. Op een bosbaan speelt de windrichting en windkracht een veel mindere rol. Bomen en struiken zorgen er namelijk voor dat de wind grotendeels wordt weggevangen en van weinig invloed is op het spel.

Golfer, golf, sunset, sport, golfen
Derde sport van Nederland
Golf is zo populair in ons land dat het ondertussen de derde sport van Nederland is geworden. Qua populariteit hoeft het alleen maar tennis en voetbal voor zich te dulden. De Koninklijke Nederlands Golf Federatie (KNGF) telt meer dan 400.000 leden. Tennisliefhebbers hebben zich verenigd in de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Het ledenaantal van de KNLTB bedraagt ruim 600.000. Het zal niemand verbazen dat voetbal de populairste sport van Nederland is. De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) behartigt de belangen van maar liefst 1.200.000 leden!
golfer, golf, tee, golf course

Golfhelden
Iedere sport heeft zijn helden nodig. Dat geldt ook voor de golfsport. De meest tot de verbeelding sprekende golfer is zonder enige twijfel Tiger Woods. Deze Amerikaanse superster won meer dan honderd toernooien waaronder vijftien zogenaamde majors. Met de majors worden de vier belangrijkste golftoernooien ter wereld bedoeld; te weten: The Open Championship, US Open, PGA Championship en het Masters Tournament. De laatste decennia hebben ook Nederlandse golfspelers aan de weg getimmerd en toernooien gewonnen. Golfers als Rolf Muntz, Maarten Lafeber, Robert-Jan Derksen en Joost Luiten zijn Nederlandse topgolfers die een voorbeeld zijn voor veel Nederlandse golfers. Golf is bij uitstek een tv-sport. Ieder weekend zitten wereldwijd miljoenen mensen aan hun buizen gekluisterd om de verrichtingen van hun favoriete golfers te volgen!

Golfhistorie

Als voorloper van het huidige golfspel kunnen veel verschillende soorten sport worden genoemd. De geschiedenis gaat heel ver terug in de tijd. De Romeinen, Grieken, Perzen en Egyptenaren hielden zich al bezig met bepaalde spelvormen die als voorlopers van het huidige golf kunnen worden beschouwd. Op zijn beurt staat het golf aan de basis van verschillende andere sporten zoals croquet, polo en hockey. In tegenstelling tot veel andere sporten heeft het golf zich in een langzaam tempo ontwikkeld; het heeft zich als het ware geëvolueerd. Vriend en vijand zijn het er over eens dat ‘colf’ de eerste voorloper is geweest van het moderne golf. Op 26 december 1297 wordt er voor het eerst melding gemaakt van colf in het Nederlandse Loenen aan de Vecht. Colf werd gespeeld met twee teams van ieder vier personen. Het golf zoals we dat nu kennen, vindt zijn oorsprong in Schotland.