Golfsurfen

Veel mensen associëren golfsurfen met verre oorden als Hawaï en de Caraïben waar zich torenhoge golven bevinden. Maar ook in de Noordzee is het mogelijk om te golfsurfen. Op dagen dat het mooi weer is en er staat een beetje golfslag kun je golfsurfers in de Noordzee aan het werk zien; óók in Katwijk aan Zee. Als golfsurfer ben je in Nederland dus wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Golfloze dagen zijn uiteraard funest voor deze spectaculaire sport. Gelukkig staat er vaak wind langs de Nederlandse kust en rollen de golven over het strand.

Surfpak
Uiteraard is het Nederlandse klimaat niet te vergelijken met dat van de Caribische regio. De watertemperatuur van de Caribische Zee is met gemiddeld 28 graden Celsius erg aangenaam. In vergelijking daarmee is het in de Noordzee vaak bibberen. Als je dus gaat golfsurfen in de Noordzee kun je het beste een surfpak aantrekken. De dagen dat het bloedheet is en er golven zijn namelijk op één hand te tellen.

golfsurfen, surfing, sunset, waves

Golfbreker
Als je gaat golfsurfen, hoop je op een aanlandige zuidwestenwind. Dat zijn de beste condities voor fraaie golven. Ook als er een storm losbarst in het noorden van de Atlantische oceaan is dat een prima voorwaarde om uiteindelijk goede golven te krijgen voor de kust van Nederland en dus ook bij Katwijk aan Zee. Toch zullen de Noordzeegolven nooit zo hoog worden als die van de Atlantische oceaan. Dat heeft te maken met de locatie van Groot-Brittannië. Dit eiland ligt pal voor Nederland en vormt daarmee een krachtige golfbreker. Hierdoor treedt er een sterke afzwakking van de golven plaats.

Surfschool
Het board dat een golfsurfer gebruikt is erg belangrijk. De grootte van een board wordt aangepast aan de grootte van de golven. Als de golven groot zijn, wordt gebruikgemaakt van een klein board. Als daarentegen de golven klein zijn, kan het beste gegolfsurfd worden met een groot board. Golfsurfen is geen gemakkelijke sport om te leren. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat er een beroep wordt gedaan op het evenwichtsorgaan. Het is een hele uitdaging om op een plankje te staan om vervolgens de deiningen van de golven te moeten opvangen. Op het strand van Katwijk aan Zee bevindt zich een surfschool waar je het golfsurfen kunt leren. Onder begeleiding van ervaren instructeurs word je ingeleid in deze uitdagende sport.

golfsurfen, surf, child
Geschiedenis
De geschiedenis van golfsurfen gaat heel ver terug in de tijd. Bovendien is het golfsurfen de basis gebleken voor tal van andere sporten zoals wakeboarden, snowboarden, skateboarden, kitesurfen en windsurfen. De oorsprong van golfsurfen ligt in Polynesië. Met Polynesië worden de eilanden bedoeld in de Grote Oceaan die zich bevinden tussen de driehoek Paaseiland, Hawaï en Nieuw-Zeeland. In totaal ressorteren meer dan duizend eilanden onder Polynesië. Op de eilanden van Polynesië wordt al duizenden jaren gegolfsurfd. Uiteindelijk werd het golfsurfen op Hawaï enorm populair. Door toedoen van de Hawaïaanse Olympisch zwemmer Duke Kahanamoku werd het golfsurfen ook in de rest van de wereld erg populair. Uiteraard is het materiaal waarmee gegolfsurfd wordt enorm veranderd in de loop van de tijd. Vroeger gebruikten golfsurfers houten planken, tegenwoordig worden ze gemaakt van hoogwaardige kunststoffen.