Zwemmen

Zwemmen is leuk en bovendien erg gezond. Als je in Katwijk aan Zee bent, zijn er verschillende mogelijkheden om te zwemmen. In de zomer is het heerlijk om te gaan zwemmen in de Noordzee of in het Valkenburgse Meer. Daarnaast is het uiteraard mogelijk om het hele jaar door te zwemmen in een zwembad.

Noordzee
De zomer is de tijd om te gaan zwemmen in de Noordzee van Katwijk aan Zee. De gemiddelde watertemperatuur van het Noordzeewater bedraagt dan 20 graden Celsius. Als je voornemens bent om te gaan zwemmen in de zee, moet dat uiteraard wel verantwoord zijn. Dat kun je zien aan de kleur van de vlag die wappert op het strand. Als de reddingsbrigade met een rode vlag wappert, is het niet toegestaan om het zeewater te betreden.
zwemmen, swim, women, friends, beach

Als je gaat zwemmen in de Noordzee zijn er altijd risico’s. Eén van de grootste gevaren vormen de zogenaande muilen. Met een muil wordt een onderbreking van een zandbank bedoeld. Door deze onderbreking ontstaan gevaarlijke stromingen die zwemmers richting de zee trekken. Het is zinloos om je te verzetten tegen zo’n muilstroming; daar zijn ze veel te krachtig voor. Zelfs olympische zwemmers verliezen het van muilstromingen. Als je onverhoopt in een muilstroom terechtkomt, kun je jezelf het beste laten meestromen naar de zee. Des te verder je in de zee terechtkomt, des te meer de muilstroom haar kracht verliest. Uiteindelijk is het dan mogelijk om eruit komen en weer terug te zwemmen naar het strand.

zwemmen, sea, beach, sunset
Valkenburgse Meer
De gemeente Katwijk bestaat uit vijf woonkernen te weten: Katwijk aan Zee, Katwijk-Noord, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg. In laatstgenoemde woonkern bevindt zich een schitterende recreatieplas: het Valkenburgse Meer. In de jaren vijftig van de vorige eeuw is het Valkenburgse Meer ontstaan doordat er op die plek grootschalige kalkzandwinning plaatsvond ten behoeve van de bouwindustrie. Als het mooi weer is, kun je heerlijk zwemmen in het Valkenburgse Meer. De plas heeft een strandje, gras om op te liggen en ondiep water. Het ondiepe water is afgezet met paaltjes waardoor het ook veilig en geschikt is voor jonge kinderen. Het Valkenburgse Meer heeft niet alleen een hoge waarde voor waterrecreatie, ook voor vogels is het een hotspot. Vogelspotters komen er dus prima aan hun trekken! Zij zullen er volop trekvogels, weidevogels, ganzen en eenden kunnen waarnemen.
zwemmen, zwembad, swimming, pool, splash
Zwembad Aquamar
In Nederland is het niet altijd mooi weer. Als het koud is, is het niet aangenaam om te gaan zwemmen in de Noordzee of in het Valkenburgse Meer. Gelukkig bestaat er een mogelijkheid om te gaan zwemmen in een zwembad in Katwijk aan Zee: Zwembad Aquamar. Zwembad Aquamar bezit een recreatiebad, wedstrijdbad (33 meter) en een multifunctioneel bad. Daarnaast heeft het zwembad een buitenterrein met verschillende faciliteiten voor recreatie, sport en ontspanning. Zwembad Aquamar opende haar deuren in 2018 en kan de toets van de duurzaamheid met gemak doorstaan. Zo wordt het complex verlicht door led-verlichting, liggen er duizend zonnepanelen op het dak en is het gebouw goed geïsoleerd. Bovendien wordt er geen chloor gebruikt om het water schoon te houden, maar wordt er zout gebruikt. Zout is veel minder gevoelig voor de ogen en huid dan chloor. Daarnaast is het zwembad uitgerust met onderwatercamera’s die een hulpmiddel vormen voor de badmeesters om waar te kunnen nemen of er iemand op de bodem van het zwembad ligt.