Restaurants

Als je op vakantie gaat naar Katwijk aan Zee mag lekker eten uiteraard niet ontbreken. Katwijk aan Zee ressorteert samen met Katwijk-Noord, Katwijk aan den Rijn, Rijnsburg en Valkenburg onder de gemeente Katwijk. Een kustplaats waar bijna zeventigduizend mensen wonen en die jaarlijks grote aantallen toeristen ontvangt. Derhalve is het niet verwonderlijk dat er zich in Katwijk veel restaurants bevinden. Bijna alle wereldkeukens zijn er vertegenwoordigd. Of je nou liefhebber bent van Japanse sushi, Spaanse tapas, Italiaanse pasta of Argentijnse steaks; je vind het allemaal in Katwijk!
Parkrestaurants
In Katwijk aan Zee en in diens directe omgeving bevinden zich verschillende vakantieparken. Vakantieparken zijn tegenwoordig mini-dorpjes die voorzien zijn van alle denkbare faciliteiten waaronder uitgebreide horecamogelijkheden. In de parkrestaurants kun je doorgaans terecht om te ontbijten, lunchen en dineren. In vroegere tijden was de kwaliteit van de vakantieparkkeukens niet hoogstaand, maar tegenwoordig bereiden de chefs in recreatieparken heerlijke maaltijden.
wijn, strandtent, menu, eten en drinken, restaurants
Strandpaviljoens
Katwijk aan Zee is gezegend met strand met een lengte van vierenhalve kilometer. Verspreid over dit lange strand bevinden zich maar liefst vijftien strandpaviljoens. Bij al deze strandtenten bestaat er uiteraard een mogelijkheid om te eten en drinken. Dat varieert van eenvoudige borrelgarnituurtjes en smakelijke kaasplankjes tot luxe diners. Uiteten bij een strandpaviljoen is uiteraard een waanzinnige ervaring. Onderwijl je heerlijk aan het eten en drinken bent, heb je een fantastisch uitzicht over het Katwijkse strand en de betoverende Noordzee!

Visrestaurants
Wie aan aan Katwijk aan Zee denkt, denkt aan vis! Ondanks het feit dat Katwijk aan Zee geen zeehaven heeft, is de visserij al sinds de middeleeuwen sterk met het dorp verbonden. De Katwijkse vissers maakten lange tijd gebruik van zogenaamde pinken en bomschuiten; schepen die vanaf het strand de Noordzee werden ingetrokken en na de vistocht weer het strand opgetrokken moesten worden. Tegenwoordig bestaat de Katwijkse vissersvloot uit zo’n twintig viskotters die IJmuiden als thuishaven hebben. Het zal niemand verbazen dat er in Katwijk aan Zee veel vis wordt gegeten en dat het dorp verschillende restaurants kent die zich gespecialiseerd hebben in de bereiding van visgerechten. Wie droomt er niet van wilde zeebaars met zeevenkel of zeetong met peterseliewortel! Gerechten die allemaal worden uitgeserveerd in de Katwijkse visrestaurants.
Visgerecht, eten, restaurants, gerecht
Sterrenrestauraurants
Binnen de gemeentegrenzen van Katwijk zijn op dit moment (2021) geen restaurants met een onderscheiding van één, twee of drie Michelinster(ren). Laat onverlet dat er in de kustplaats verschillende etablissementen zijn die op zeer hoog niveau koken en waar je dus uitzonderlijk goed kunt eten en drinken. Voor de echte fijnproevers bevinden zich bovendien in de directe omgeving van Katwijk (Noordwijk, Leiden, Rijswijk en Den Haag) wél sterrenrestaurants waar exclusieve kalfszwezerik, witte truffel en supermalse Wagyu op de kaart prijken.
Amerikaanse fastfoodketens
Nederland telt honderden vestigingen van Amerikaanse fastfoodketens. Overal waar je kijkt zie je de felgekleurde logo’s van McDonald’s, Burger King, Pizza Hut en KFG oplichten. Liefhebbers van dit soort restaurants zullen in Katwijk teleurgesteld zijn, die zijn er namelijk niet. In de omringende steden kun je gelukkig wel Big Macs, Whoppers, Pizza’s pepperoni en Crispy Tenders eten!