Kitesurfen

Qua populariteit heeft het kitesurfen het windsurfen ingehaald. Kitesurfen is spectaculairder dan windsurfen, en dat spreekt veel mensen aan. Met een kiteboard kun je hoge sprongen maken en vliegen. Nederland telt tienduizenden kiters die veel plezier beleven aan deze dynamische sport.
Kitescholen
Oók op de Noordzee van Katwijk aan Zee is het mogelijk om te kiten of om kiteles te nemen. Op het strand van Katwijk aan Zee bevinden zich drie organisaties die zich met de kitesurfsport bezighouden: Kiteschool Katwijk, Katwijkse Branding Surfclub en de Katwijkse Watersport Vereniging.
kitesurfer, kitesurfing
Obstakels
Kitesurfen is niet zonder gevaar; de snelheden zijn hoog en de hoogtes zijn groot. Bovendien ben je aan het sporten op de scheidslijn van water en land. Het water zorgt voor een zachte landing. Als je daarentegen onfortuinlijk met een kite op land (strand, et cetera) terechtkomt, kan dat dramatische gevolgen hebben.
Erg druk
Op het Katwijkse strand bevinden zich verschillende obstakels waar je voor moet uitkijken. Zo staan er om de honderd meter vuilnisbakken en zijn sommige delen van de duinen afgezet met prikkeldraad. Uiteraard zonnen in de zomer en wandelen gedurende alle jaargetijden er veel mensen op het strand van Katwijk aan Zee: het kan er erg druk zijn.
kitesurfen, water sports, fehmarn, kite surfing
Getij
Ook de fase van het getij is van belang voor kiters. Tijdens vloed is het voor beginners niet verstandig om te gaan kitesurfen; de golven zijn dan te hoog en de stromingen te sterk. Gedurende eb ontstaan er stukken water die vlak en ondiep zijn hetgeen ideaal is voor kitesurfers die het nog moeten leren.
Oude Rijn
Op het strand van Katwijk aan Zee loost de Oude Rijn haar water. Tijdens zo’n lozing in de Noordzee kunnen er sterke stromingen richting de zee ontstaan. Het is dus niet verstandig om in de buurt van de watering te kiten.
Kitesurfing, kitesurfers, leukste watersporten in katwijk aan zee
Windrichting
Als je gaat kiten op de Noordzee, is de windrichting oorslaggevend. Als de wind aflandig is, is het uiterst onverstandig om te gaan kitesurfen. Een aflandige wind zal je steeds verder de zee inblazen. Als je dan materiaalpech krijgt, is het onmogelijk om weer naar het strand terug te komen.
Aanlandige wind
Een aanlandige wind kan ook ingewikkeld zijn. Je moet dan heel snel schakelen om bij de branding weg te komen. Als je dat niet doet of kunt, lig je heel snel met je spulletjes op het strand. Dus voor de beginnende kitesurfer is een sterke aanlandige wind niet ideaal. Voor gevorderde kitesurfers is een aanlandig wind geen probleem; door hun ervaring en vaardigheden kunnen zij snel bij de branding wegkomen.
action, kite surfing, kiting-1867052.jpg
Zijwind
Op de keper beschouwd is een zijwind (sideshore) het meest ideaal voor de beginnende kiter. Je wordt dan niet het zeegat ingeblazen en kunt gemakkelijk door de branding varen.
Wetsuit
De Noordzee is geen Caribische Zee. Niet qua kleur en zeker niet qua temperatuur. Als je zonder pak in de Noordzee terechtkomt, kan razendsnel onderkoeling optreden, derhalve is het voor kitesurfers die op de Noordzee gaan varen erg belangrijk om een wetsuit te dragen.
Vakantiepark Katwijk aan Zee
Zoek je een vakantiepark in Katwijk aan Zee? Boek dan een accommodatie op Park Noordduinen. Dit park ligt midden in de duinen; op steenworp afstand van het noordzeestrand van Katwijk aan Zee. Park Noordduinen is ideaal voor mensen met kinderen: zij zullen zich er opperbest vermaken.
Zo heeft Park Noordduinen een binnen- en buitenzwembad. Daarnaast worden de kids vermaakt met een animatieprogramma. Maar het leukste is natuurlijk om naar het strand te gaan om daar zandkastelen te bouwen en kuilen te graven. Je kunt kinderen geen groter plezier doen.