Paarden op het strand
Veel Nederlanders zijn dol op paarden en op de paardensport. In ons land worden meer dan 450.000 paarden gehouden en zijn ruim 500.000 ruiters en amazones actief in de hippische sport. Mondiaal zijn er meer dan 350 verschillende soorten paarden beschreven. De Engelse Shire behoort met zijn 1.000 kilogram tot de zwaarste paardenrassen. Het lichtste paardenras ter wereld, de Argentijnse Falabella, verbleekt met zijn schamele 50 kilogram bij het gewicht van zijn Britse evenknie. Paardrijden op het strand is één van de leukste dingen die je kunt doen; óók op het strand van Katwijk aan Zee!
Grote zandbak
Voor paarden is het strand een grote zandbak waar ze graag doorheen willen stappen, draven en galopperen. Het is overigens wel verstandig om niet alleen het strand op te gaan; je kunt beter met een groepje gaan rijden. De paarden voelen zich dan meer op hun gemak. Doorgaans zitten er weinig kuilen in het strand; de waterbeweging die ontstaat door eb en vloed zorgt ervoor het strand bij de branding door de bank genomen zo glad is als een biljartlaken. Kuilen kunnen wel ontstaan door toedoen van menselijke interventie. Sommige kinderen en volwassen mensen vinden niks leuker dan gaten graven in het strand. Ook onze oosterburen hebben daar een handje van. Dus als je gaat paardrijden op het strand moet daar altijd op voorbereid zijn.
Paarden op het strand
Zwemmen in de Noordzee
Het leeuwendeel van de zoogdieren kan zwemmen. Paarden horen daar ook bij. De oerpaarden moesten al geregeld rivieren oversteken om bij vruchtbare graslanden te komen. Daarnaast gebruikten zij waterpartijen om te drinken en af te koelen. Je zou het wellicht niet verwachten, maar zwemmen is voor paarden een intensieve bezigheid. Een zwemtraining is voor paarden zes keer zwaarder dan een landtraining. Als je met paarden gaat zwemmen in natuurwater, blijf dan altijd paralel aan de oever of kustlijn zwemmen. Op het moment dat het paard vermoeid raakt, kan het weer snel vaste grond onder zijn hoeven krijgen!
Record aantal paarden op het strand
Op 12 oktober 2013 sneuvelde er een wereldrecord in Julianadorp aan Zee. Op die dag zag het letterlijk zwart van de paarden op het strand van deze Noord-Hollandse badplaats. Meer dan vierhonderd Friese paarden stapten toen in colonne over het strand van Julianadorp aan Zee naar Callantsoog en verdreven daarmee het oude record uit het Guinness book of Records. Het hoeft nauwelijks betoog te vermelden dat het een groot spektakel was om te aanschouwen!
Paarden op het strand
Wanneer zijn paarden welkom op het strand?

Het strand van Katwijk aan Zee is verdeeld in verschillende strandvlakken; waaronder strandvlak C. In dit strandvlak mag je 365 dagen per jaar paardrijden. Op de andere Katwijkse strandvlakken is dat niet het geval. Hier is het voor paarden van 1 april tot 1 oktober tussen 09:00-19:00 uur verboden gebied. Gelukkig zijn er op deze regel wel een tweetal uitzonderingen. Als de temperatuur tussen 09:00-19:00 uur lager is dan 18 graden Celsius of het regent mogen de edele viervoeters wel op het strand.