Wandelen

Voor wandelliefhebbers is Katwijk aan Zee een prima bestemming. Uiteraard denk je in eerste instantie aan het strand. Een wandeling op het Katwijkse strand is het hele jaar door mogelijk. Naast het strand beschikt het vissersplaatsje ook over uitgestrekte duinen waar je heerlijk doorheen kunt kuieren. Bovendien ligt Katwijk aan Zee in de bollenstreek; een gebied dat ook prima al wandelend te verkennen valt.
Strand
De meeste mensen zijn dol op het strand. Het is erg ontspannend om daar lekker uit te waaien of je gedachten te verzetten. Het strand heeft gedurende ieder jaargetijde een ander gezicht. In de zomer voltrekt zich er het echte strandleven en is het er een drukte van jewelste.
strand, doen, wandelen, strandwandeling, katwijk aan zee, wandelroute
Najaarsstormen
In het najaar is het strand het decor van spectaculaire najaarsstormen en kun je er de kracht van de elementen ervaren. Tijdens de winter hangt er een hele andere sfeer op het strand en kun je genieten van talrijke grijstinten. In het voorjaar verwarmt de lentezon heerlijk je gelaat als je aan de wandel bent op het strand.
Strandpaviljoens
Mocht je onverhoopt zin hebben in een hapje of drankje als je aan het strandwandelen bent, stap dan binnen bij een van de talloze strandpaviljoens die het kustplaatsje rijk is. Het is natuurlijk fantastisch om een kopje koffie of glaasje bier te drinken onderwijl je kunt genieten van een waanzinnig uitzicht op de Noordzee.
Duinroutes, wandelen, fietsen, wandelroute
Duinen
De Nederlandse duinen zijn van een ongekende schoonheid. In ons land strekken de duinen zich uit over een lengte van maar liefst tweehonderdvijftig kilometer. Op sommige plekken is de duinstrook smal, maar op andere plaatsen kunnen de duinen kilometers breed zijn.
Schoorl
Zo bevindt zich bij het Noord-Hollandse duinplaatsje Schoorl de breedste duinstrook van Europa. De duinen hebben hier een breedte van maar liefst vijf kilometer en lenen zich uitstekend voor fijne wandel- en fietstochten.
Wandelen met kind op strand en duinen
Typisch duinlandschap
Oók de duinen van Katwijk aan Zee zijn prachtig én uitgestrekt. Het is een gebied waar je urenlang kunt wandelen en genieten van het typische duinlandschap; een leefomgeving met veel bijzondere plant- en diersoorten.
Sperwer
Een van de dieren die je er kunt spotten, is de sperwer. De sperwer is een kleine roofvogel die op een bijzondere manier jaagt; bidden genoemd. Als een sperwer aan het bidden is, richt hij zich niet tot een hogere macht, maar blijft hij als een helikopter stil in de lucht hangen om vanaf grote hoogte potentiële prooidieren te spotten. Op het menu staan voornamelijk zangvogels, maar ook kleine zoogdieren moeten op hun hoede zijn voor het gevaar uit de lucht.
beach, sea, north sea, bunker, wandelen
Tweede Wereldoorlog
De Katwijkse duinen beschikken niet alleen over een fabelachtige flora en fauna, ze herbergen ook een belangrijke historische waarde. Verspreid door het duingebied bevinden zich namelijk nog de sporen uit de Tweede Wereldoorlog.
Bunkers
De Duitse bezetters bouwden langs de hele Nederlandse kust honderden bunkers. Verschillende van deze bunkers bevinden zich in de duinen van Katwijk aan Zee. Als je gaat wandelen door het gebied kun je deze bunkers bekijken.
bulbs, bulb fields, tulips, bollen
Bollenstreek
Katwijk aan Zee grenst aan de zogenaamde Zuidelijke Bollenstreek. Naast de Zuidelijke Bollenstreek bestaat er ook nog een Noordelijke Bollenstreek; deze bevindt zich in de Kop van Noord-Holland.
Bloeien
Als in het voorjaar de miljoenen bloembollen bloeien in de Zuidelijke Bollenstreek is dat fantastisch om doorheen te wandelen. Van de kleuren en geuren van de krokussen, hyacinten, tulpen en blauwe druifjes word je heel blij.
Vakantiepark Katwijk aan Zee
Park Noordduinen is een vakantiepark in de duinen van Katwijk aan Zee. Op Park Noordduinen kun je een accommodatie huren of een tentje opzetten; het is namelijk ook een camping. Het Noordzeestrand is niet ver weg: slechts een korte wandeling door de duinen.
Eenmaal op het Katwijkse strand aangekomen en het grote genieten kan gaan beginnen. Bruin je huidje in de zon en koel af in het Noordzeewater. De kids kunnen kuilen graven of zandkastelen bouwen. Uiteindelijk zal het opkomende water alle bouwsels wegspoelen.