Frisbeeën

Het is leuk om op het strand te frisbeeën. Als je op een zonnige dag op het strand van Katwijk aan Zee vertoeft, is de kans groot dat je mensen met een frisbee in de weer ziet. Het Katwijkse strand heeft een lengte van vierenhalve kilometer; er is dus ruimte genoeg om te frisbeeën. Frisbeeën is niet alleen erg leuk om te doen, het is ook nog eens gezond en goed voor je conditie.
Unieke eigenschappen
De naam ‘frisbee’ is eigenlijk een handelsmerk. Het speelgoedbedrijf ‘Wham-O’ zit achter de naam én het concept. Gaandeweg kregen alle vliegende schijven de naam frisbee. Het leeuwendeel van de frisbees heeft een diameter die tussen de twintig en dertig centimeter ligt. Frisbees bezitten unieke eigenschappen, eigenschappen die je niet bij andere speelvoorwerpen tegenkomt. Zo kunnen frisbees ronddraaien, terwijl ze door de lucht vliegen.
frisbee hond water, hond op strand
Frisbee kopen
Als je naar Katwijk aan Zee op vakantie gaat, kun je je eigen frisbee meenemen. Mocht je dat onverhoopt vergeten, kun je er altijd nog eentje kopen in de vissersplaatsje. In Katwijk aan Zee bevinden zich veel winkeltjes waar je van allerlei strandspulletjes kunt kopen, waaronder frisbees.
Vakantiebezigheid
De meeste mensen frisbeeën alleen tijdens hun vakantie. Met familie of vrienden de frisbee naar elkaar overgooien en daar heel veel plezier aan beleven. Maar voor sommige mensen is frisbeeën meer dan een leuke vakantiebezigheid. Voor hen is het een serieuze sport. Dat frisbeeën een grote sport is, blijkt wel uit het feit dat er mondiaal meer dan zeven miljoen beoefenaars zijn te noteren. Binnen de frisbee- sport bestaan er de volgende spelvarianten: freestyle, diskgolf, guts en ultimate frisbee.
frisbee, sunset, dusk, sky, Frisbeeën
Ultimate frisbee
De meestgespeelde spelvariant van frisbee is ultimate frisbee. Een andere naam voor ultimate frisbee is ‘ultimate’. Ultimate is een teamsport die zowel binnen als buiten gespeeld kan worden. Als er binnen in de zaal gespeeld wordt, is het vijf tegen vijf. Als er buiten op het gras gespeeld wordt, is het zeven tegen zeven.
Niet met frisbee lopen
Bij ultimate is het verboden om met de frisbee te lopen. Om meters te maken, moet je dus naar elkaar passen. Als ultimate binnen wordt gespeeld, mag de frisbee maximaal acht seconden vastgehouden worden. Als het spel buiten wordt gespeeld, geldt een tijdsduur van maximaal tien seconden.
Frisbeeën, frisbee, sand, beach
Wham-O
Het bovengenoemde speelgoedbedrijf Wham-O is niet alleen de uitvinder van de frisbee, het heeft nog veel meer speelgoed op de markt gebracht waar veel mensen dagelijks plezier aan beleven. Twee andere paradepaardjes van de Californische onderneming zijn de hoelahoep en de serpentinespray.
Hoelahoep
Met een hoelahoep kun je hoelahoepen (hula hoop, hulahoop of hoopdance). Naast het feit dat de hoelahoep gebruikt wordt als speelgoed, wordt het ook veel inzet als fitnessmiddel. Een hoelahoep-workout is goed voor het hele lichaam. Met name de core-spieren worden flink aan het werk gezet. Om te zorgen dat de hoelahoep om je lichaam blijft bewegen en niet op de grond valt, moet je dynamisch met je heupen blijven zwaaien.
Duinhuisjes
Het is niet alleen leuk om op het strand van Katwijk aan Zee te frisbeeën, het is ook leuk om in het vissersplaatsje te overnachten. Een bijzondere accommodatie in Katwijk aan Zee is dit 4-persoons duinhuisje. Het duinhuisje gaat op in zijn natuurlijke omgeving.
Samen met het strand en zee vormen de duinen een unieke drie-eenheid. Een drie- eenheid waar heel veel mensen erg blij van woorden. Zij slenteren door de duinen, zonnen op het strand en zwemmen in de zee. Het is ook de leefomgeving voor tal van planten en dieren.