Kajakken

Kajakken of kanoën is tegenwoordig razend populair; óók in Katwijk aan Zee. In het vissersplaatsje is het mogelijk om te kajakken in verschillende kanalen (Prins Hendrikkanaal, Binnenwatering en het Oesgeesterkanaal) en in de Noordzee.
Verschillen
Het leeuwendeel van de mensen gebruikt de termen kajakken of kanoën door elkaar heen. Op de keper beschouwd is dat onjuist; er zijn verschillen tussen een kajak en een kano.
kajak, canoe kayak, sport, kayaking, kajakken
Gesloten dek
Kajaks hebben een gesloten dek. In dit dek zit een instapgat; kuip genaamd. Om te kunnen voortbewegen met een kajak, wordt gebruikgemaakt van een dubbelbladige peddel. Kano’s daarentegen zijn aan de bovenkant open en gebruiken voor hun voortstuwing een enkelbladige peddel.
Brandingkajakken
Eén van de meest spectaculaire vormen van kajakken is het zogenaamde brandingkajakken (zeekajakken, zeekanoën, brandingkanoën of surfkanoën). De Noordzee onderscheidt zich van kanaaltjes, riviertjes en meertjes door de aanwezigheid van golven. Daardoor wordt het brandingkajakken als zeer spectaculair ervaren; het geeft een adrenaline-kick.
kajakken, white water, kayaking, river
Grandioos uitzicht
Als je op de Katwijkse Noordzee aan het kajakken bent, heb je bovendien een grandioos uitzicht over het strand en de duinen. Daarnaast is het werkelijk fantastisch om vanaf het water een zonsondergang mee te maken. Op het strand van Katwijk aan Zee zijn verschillende watersportondernemingen waar je kajaks kunt huren of waar je kunt deelnemen aan een kajaktours.
Historie
De Inuit (de Eskimo’s van Groenland en Canada) zijn de uitvinders van de kajak. Zij gebruikten de kajaks om te jagen op grote vissen en zeezoogdieren; waaronder zeehonden en walvissen. Om succesvol te kunnen jagen, moesten de kajaks uiterst wendbaar en mobiel zijn.
kajakken, colorful, kayaks, for sale-1553246.jpg
Dierenhuiden
De kajaks bestonden toentertijd uit houten geraamtes die met dierenhuiden overspannen waren. Tegenwoordig is het leeuwendeel van de kajaks gemaakt van polytheen of composieten. Deze kajaks zijn licht van gewicht en zijn doorgaans deelbaar. Vandaag de dag is ook mogelijk om opblaasbare kajaks te kopen. Een opblaasbare kajak heeft als grote voordeel dat hij gemakkelijk vervoerbaar is.
Kanotoerisme
De Schotse advocaat John MacGregor staat aan de bakermat van het kanotoerisme. In het midden van de 19de eeuw bouwde MacGregor de ‘Rob Roy’; een houten boot die grote gelijkenissen vertoont met de huidige kajak. Met de Rob Roy verkende hij grote delen van Europa.
canoe, sports, water, kayak, kajak
Britse Royal Canoe Club
MacGregor was ook de stichter van de Britse Royal Canoe Club in 1866. Dat was het begin van de verspreiding van de sport in Europa. In 1867 organiseerde MacGregor, in opdracht van Napoleon de Derde, kanowedstrijden op de Seine. Dit was ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling in Parijs. De internationale kanobond ICF zag het levenslicht in 1924.
Olympische sport
Vanaf 1936 werd het kanovaren een olympische sport. In dat jaar werden de Olympische Zomerspelen van Berlijn georganiseerd. Twee jaar later werden er voor het eerst in de geschiedenis de wereldkampioenschappen kanovaren gehouden. Vandaag de dag is het kanovaren uitgegroeid tot een grote wedstrijdsport. Naast wereldkampioenschappen worden er ook Europese kampioenschappen kanovaren georganiseerd.
canoe kayak, sport, kayaking-2385203.jpg
Verschillende disciplines
Het wedstrijdkanoën kent de volgende disciplines: kanopolo, Canadian style, vlakwater freestyle, wildwater afvaart, wildwater kanoslalom, vlakwater marathon en vlakwater sprint.
Colorado
Voor veel kajakliefhebbers is het een droom om een keertje te gaan kajakken op de Colorado in de VS. Deze 2.334 kilometer lange rivier ontspringt in het Rocky Mountain National Park en loost zijn water uiteindelijk in de Golf van Californië. Tijdens deze reis stroomt hij achtereenvolgens door Utah, Arizona, Nevada, Californië, Baja California en Sonora. Het behoeft geen betoog dat het fantastisch is om door zo’n adembenemend landschap te kajakken.
Familiepark in Katwijk aan Zee
Op steenworp afstand van het strand van Katwijk aan Zee kun je vakantievieren op Park Noordduinen. Dit familiepark beschikt over fantastische faciliteiten. Zo kunnen zwemliefhebbers terecht in een buiten- en binnenbad. Van al dat gezwem krijg je honger. Deze honger kan gestild worden in het parkrestaurant.
Park Noordduinen is een vakantiepark voor het hele gezin. Voor de kids is er tijdens het seizoen een animatieprogramma waarmee zij zich kostelijk zullen vermaken. Zo kunnen zij dan knutselen, spelletjes doen en naar shows kijken. Ook de schuimparty zal een glimlach op de kindergezichtjes toveren.