Flyboarden

Flyboarden is de laatste jaren enorm populair geworden, óók in Katwijk aan Zee. Flyboarders maken gebruik van een flyboard en een jetski (waterscooter) om hun passie te kunnen waarmaken. Tussen de flyboard en de jetski bevindt zich een lange slang. De jetski is verantwoordelijk voor de waterdrukopbouw die nodig is om de flyboarder hoog uit het water te doen opstijgen. Flyboarders kunnen tot hoogtes van tweeëntwintig meter uit het water opstijgen! Het behoeft nauwelijks betoog dat het een enorme kick geeft om zo hoog boven het water uit te stijgen. Je voelt jezelf dan even een superheld. Een Ironman, Batman of Spider-Man. Met een flyboard is het mogelijk om fantastische stunts uit te voeren. Bovendien is flyboarden niet moeilijk om te leren. Na een paar instructies kun je al aan het werk. Binnen vijftien minuten heb je het geleerd. De instructeur bedient de jetski. Niet alleen de flyboarder beleeft de tijd van zijn leven, dat geldt ook voor de toeschouwers op het Katwijkse strand. Het is erg aantrekkelijk en spectaculair om een flyboarder aan het werk te zien!

flyoarden, sea, ocean, water

Franky Zapata
Franky Zapata staat aan de wieg van het flyboarden. Deze flamboyante Fransman vond in 2011 deze spectaculaire watersport uit. Door de jaren heen heeft Zapata zich toegelegd in het maken van persoonsvervoersmiddelen voor over het land en water. Zapata rijgt ook het ene na het andere record aan elkaar. Zo vloog hij in 2019 met een Flyboard Air over het Kanaal heen in een tijd van tweeëntwintig minuten. Dit was een grote gebeurtenis waarbij hij werd geëscorteerd door tal van Franse helikopters en marineschepen.

Hoverboarden
Hoverboarden is een variant van het flyboarden. Bij het flyboarden wordt gebruik gemaakt van twee uitgangspunten, terwijl bij het hoverboarden men gebruik maakt van één uitgangspunt. Consequentie is dat een hoverboarder horizontaal over het water vliegt en daarnaast ook niet zo hoog kan komen dan zijn flyboarder evenknie. In Katwijk aan Zee is het óók mogelijk om te hoverboarden.

Jetpack
Op de keper beschouwd is de flyboard ontstaan uit de jetpack. Met een jetpack wordt een zogenaamde raketrugzak bedoeld. Een jetpack wordt op de rug gedragen en is uitgerust met raketmotoren. Door de uitstoot van een straal gas (jet) kan de jetpacker door de lucht vliegen. De stralen bij een jetpacker zijn naar beneden gericht. Dit is noodzakelijk om de zwaartekracht te compenseren.

flyboarden, water sports, jetpack

Feitelijk zou je kunnen zeggen dat een flyboard een hydro jetpack is waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van gas, maar van een waterstraal. Er kleven wel wat nadelen aan het gebruik van een jetpack. De raketmotoren verbranden zoveel brandstof dat de vliegduur beperkt is tot maximaal twintig seconden. Bovendien moet je het geluk hebben dat er geen storing optreedt. Als de motor onverhoopt uitvalt, valt de jetpacker als een baksteen uit de lucht; hetgeen een levensgevaarlijk situatie kan opleveren! Laat onverlet dat de jetpack enorm tot de verbeelding spreekt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jetpacks in veel sciencefictionboeken en sciencefictionfilms worden opgevoerd. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is te zien in de vierde James Bond-film Thunderball. Hierin is te zien hoe geheim agent 007 ontsnapt aan zijn vijand met behulp van een jetpack!