Naaktstrand

Het leeuwendeel van de mensen dat naar het strand van de Noordzee gaat, houdt zijn kleren aan. Maar er zijn ook strandgangers die liever naakt willen recreëren. Langs de hele Nederlandse Noordzeekust bevinden zich enerzijds officiële naaktstranden en anderzijds delen van het strand waar naaktrecreatie wordt gedoogd. Door de aanwezigheid van strandpalen kan precies worden aangegeven waar naaktrecreatie officieel is toegestaan en waar nudisme op het strand wordt gedoogd. Liefhebbers van naaktstranden kunnen met een gerust hart naar Katwijk aan Zee en diens aangrenzende badplaatsen togen!
Strandpalen
De Nederlandse Noordzeekust heeft een lengte van 353 kilometer. Als hulp voor wetenschappers, overheden, recreanten en hulpdiensten staan er sinds 1840 langs de hele kust vier soorten strandpalen: strandpalen met witte koppen, strandpalen rode koppen, strandpalen met blauwe koppen en die met gele koppen. De strandpalen met witte koppen worden hoofdstrandpalen genoemd en staan op een onderlinge afstand van 1 kilometer. De strandpalen zijn gemaakt van tropisch hardhout hebben een hoogte van 4 meter. Strandpaal 1 begint in het Noord-Hollandse Huisduinen en strandpaal 117 eindigt in het Zuid-Hollandse Hoek van Holland.
kust, strand, duin, katwijk aan zee
Naaktstrand Katwijk aan Zee
Het strand van Katwijk aan Zee heeft een lengte van 4,5 kilometer. Aan de noordkant gaat het Katwijkse strand over in het strand van Noordwijk. Aan de zuidkant gaat het strand over in dat van Wassenaar. Katwijk aan Zee heeft geen officieel naaktstrand, maar wel een stuk strand waar naaktrecreatie gedoogd wordt. Naaktrecreatie is toegestaan ten zuiden van strandpaal 89,25 over een lengte van 800 meter. Katwijk aan Zee ademt aan de ene kant de sfeer van vissersplaats uit en aan de andere kant is het dé familiebadplaats van Nederland! Op het strand van Katwijk aan Zee kun je bovendien overnachten in strandhuisjes.
Naaktstrand Noordwijk aan Zee
Het strand van Noordwijk aan Zee heeft een lengte van 13 kilometer. Aan de noordkant gaat het Noordwijkse strand over in het strand van Zandvoort. Aan de zuidkant gaat het strand over in dat van Katwijk aan Zee. Noordwijk aan Zee heeft een officieel naaktstrand dat zich bevindt tussen strandpaal 73,0 en strandpaal 74,0. Het naaktstrand is met borden aangegeven, maar kent verder geen voorzieningen. Bij het naaktstrand is geen strandbewaking aanwezig; de dichtstbijzijnde reddingspost bevindt zich bij strandopgang Langevelderslag; dat is op 750 meter afstand van de zuidgrens van het naaktstrand. Door diens centrale ligging in het bloembollengebied, wordt Noordwijk aan Zee dé bloembollenbadplaats genoemd! In Nederland worden jaarlijks 8,5 miljard bloembollen gekweekt!
sun, sea, beach, strand, zee, wandelen, wandelroute
Naaktstrand Wassenaar
Het strand van Wassenaar heeft een lengte van 8 kilometer. Aan de noordkant gaat het Wassenaarse strand over in het strand van Katwijk aan Zee. Aan de zuidkant gaat het strand over in dat van Scheveningen. Vóórbij Scheveningen en vóór Wassenaar bevindt zich één van de oudste naaktstranden van ons land. Naaktrecreatie is daar toegestaan over een lengte van 250 meter tussen strandpaal 78,0 (zijde Den Haag) en strandpaal 95,7 (zijde Wassenaar). Het strand van het chique Wassenaar wordt in de volksmond ook wel Wassenaarse Slag genoemd. Op de keper beschouwd is de Wassenaarse Slag één van de twee duinopgangen van het Noordzeestrand van Wassenaar; de andere luistert naar de naam Meijendelse Slag. Via de Wassenaarse Slag wordt de noordkant van het Wassenaarse strand bereikt, via de Meijendelse Slag kom je aan de zuidkant van het strand terecht.