Vogelspotten

Vogelspotters kunnen met een gerust hart naar Katwijk aan Zee togen. Het vissersplaatsje kent een adembenemend duin- en kustlandschap waar het wemelt van de kust- en zeevogels. Daarnaast zijn er binnen de gemeentegrenzen van Katwijk verschillende andere type landschappen op te tekenen die een grote aantrekkingskracht uitoefenen op allerlei soorten vogels
Meeuwen
Als je een strandwandeling maakt in Katwijk aan Zee zul je sowieso kennismaken met meeuwen. De meestvoorkomende kustvogels van Nederland zijn namelijk meeuwen.
Meeuwen op het strand of aan de kust
Grote mantelmeeuw
Als je heel veel geluk hebt, spot je een grote mantelmeeuw. De grote mantelmeeuw is met diens vleugelspanwijdte van anderhalve meter de grootste meeuwensoort ter wereld. Deze majestueus ogende vogelsoort overwintert in ons land, maar broedt er niet.
Zwemvliezen
In de wereld zijn meer dan honderd verschillende meeuwensoorten beschreven. Het leeuwendeel van de meeuwen is middelgroot tot groot. Meestal zijn meeuwen grijs of wit. Bovendien hebben ze dikwijls op hun kop en snavel zwarte tekeningen. De meeuwenroep is uit duizenden te herkennen: schellend en krijsend. De snavel van meeuwen is lang en stevig. Meeuwenpoten zijn uitgerust met zwemvliezen.
meeuw, seagull, bird, perched, vogelspotten
Carnivoren
De meeste meeuwen zijn carnivoren en vullen hun maagen met leven en dode dieren. Het liefst eten meeuwen krabben en vissen. Omdat meeuwen echte kustvogels zijn, blijven ze dicht in de buurt van de kust. Je zult ze derhalve niet ver in de open zee treffen en ook niet ver in de binnenlanden.
Lawaaierige kolonies
Meeuwen broeden in grote en lawaaierige kolonies. Het broedsel bestaat uit twee of drie gespikkelde eitjes. Als meeuwen een nestje bouwen, gebruiken ze daarvoor plantaardig materiaal.
meeuwen kuikens
Nestvlieders
Meeuwen behoren tot de nestvlieders. Meeuwenkuikens hebben een donzige structuur en kunnen direct lopen. Meeuwen zijn uitzonderlijke dieren; ze zijn heel nieuwsgierig en slim. Zilvermeeuwen kunnen zelfs bepaalde voorwerpen gebruiken als gereedschap.
Veerboot
Veel meeuwen voelen zich opperbest in de mensenwereld. Vaar maar eens met de veerboot van Den Helder naar Texel. Deze boot wordt vergezeld met oneindig veel meeuwen. Meeuwen die niet voor de gezelligheid meevliegen, maar hopen en rekenen op een gratis maaltje.
meeuwen, seagulls, flight, flock, vogelspotten
Brood en friet
Al het brood en de friet die vakantiegangers overboord kieperen, zal het Noordzeewater nimmer raken. De hongerige meeuwen pikken het in de lucht namelijk razendsnel op. Het is heel leuk om deze luchtacrobatiek te aanschouwen. Meeuwen hebben overigens een hoge levensverwachting. Zo kunnen zilvermeeuwen met gemak vijftig jaar oud worden.
Grote stern
Naast meeuwen bestaat er ook een kans dat je grote sterns zult spotten langs de Katwijkse kust. De grote stern is te herkennen aan zijn zwarte kuif en vleugels met een spanwijdte die kan oplopen tot meer dan een meter. De grote stern legt ook eitjes in Nederland. Voorkeursplekken om te broeden zijn schelpenbanken, schorren en stranden.
jan van gent
Jan-van-gent
Naast kustvogels leven er ook zeevogels in de territoriale wateren van Nederland. De meest imposante kustvogel is ongetwijfeld de jan-van-gent. Superlatieven schieten te kort om deze vliegende rovers te omschrijven. Het zijn gigantische vogels met een vleugelspanwijdte van meer dan twee meter die in duikvlucht een snelheid kunnen ontwikkelen van meer dan honderd kilometer per uur.
Broeden
Jan-van-genten slaan Nederland overigens over als het om broeden gaat, zij bouwen liever hun nestjes in Schotland, Engeland en Noorwegen. De daar aanwezige rotskusten zijn er ideaal voor.
Vakantiepark Katwijk aan Zee
Ieder jaar weten heel veel Nederlanders en Duitsers het strand van Katwijk aan Zee moeiteloos te vinden. In het vissersdorpje kan overnacht worden op verschillende vakantieparken waaronder Park Noordduinen. Park Noordduinen is niet alleen een vakantiepark, het is tevens een camping.
Vakantie aan de kust heeft veel voordelen. Door de afwezigheid van zware industrie is de lucht zuiver en het landschap natuurrijk. De kuststrook leent zich uitermate goed voor het maken van wandelingen en fietstochten. Lekker uitwaaien op het strand is ook een aantrekkelijke optie.