10x leukste dingen om te doen in Katwijk aan Zee!

Katwijk aan Zee is een schitterende badplaats waar je leuke dingen kunt doen. Uiteraard is het fantastisch om naar het strand te gaan of om een wandeling in de omgeving te maken. Daarnaast kun je er winkelen, eten, uitgaan en festivals bezoeken. De Katwijkse vuurtoren beklimmen of over de Toeristenmarkt struinen zijn ook leuke opties. Cultuurliefhebbers bezoeken in Katwijk verschillende musea.

Wij hebben de 10 leukste dingen om te doen in Katwijk aan Zee op een rijtje gezet!

1. Strand

Het strand is dé toeristenmagneet van Katwijk aan Zee. Jaarlijks bezoeken veel mensen het Katwijkse kustgebied. Op het vierenhalve kilometerslange strand kun heerlijke wandelingen maken of fijn je huidje bruinen in de zomerse zon. Door de aanwezigheid van vijftien strandpaviljoens kun je er daarnaast lekker eten en drinken terwijl je een waanzinnig uitzicht hebt over de betoverende Noordzee.

kust, strand, duin, katwijk aan zee

Op het Katwijkse strand kun je slapen in strandhuisjes. Strandhuisjes zijn de meest begeerde vakantie-accommodaties van Nederland. Het is natuurlijk waanzinnig om op het strand te overnachten; ’s ochtends wakker worden om vervolgens een frisse duik te maken in de Noordzee. Bovendien hoef je op zomerse dagen niet in de file te staan om op het strand te komen.

2. Wandelen

Wandelen in Katwijk aan Zee is heel divers. In het vissersplaatsje kun je uiteraard wandelen op het strand en door de duinen. Een strandwandeling is altijd leuk; zowel in de zomer als in de winter. Met name tijdens herfststormen is het heerlijk om lekker uit te waaien op het Noordzeestrand. In Katwijk aan Zee bevindt zich ook een prachtig wandel-, natuur- en speelgebied: Pan van Persijn.

strand, doen, wandelen, strandwandeling, katwijk aan zee

De Pan van Persijn, ook wel Panbos genoemd, heeft tevens een belangrijke historische waarde; er zijn er namelijk veel sporen te zien van de zogenaamde Atlantikwall. De Atlantikwall was een verdedigingslinie van de Duitsers om de geallieerden buiten de deur te houden en bestond uit duizenden bunkers, kanonnen en mijnenvelden langs de Atlantische kust van het noorden van Noorwegen tot de grens met Spanje.

3. Winkelen

Shoppers komen in Katwijk aan Zee prima aan hun trekken. Katwijk kent verschillende winkelcentra en markten waar je leuke dingen kunt kopen. Aan de boulevard bevinden zich verschillende winkeltjes waar je typische strandspulletjes kunt aanschaffen zoals visnetjes, schepjes, emmertjes, windschermen en vliegers. Kinderen kunnen zich daarmee uren op het strand vermaken met het graven van kuilen.

winkelcentra, clothes, clothing, fashion-1839935.jpg

Op één van de Katwijkse markten rondstruinen, is ook erg aanbevelenswaardig. Er hangt altijd een gezellige sfeer op de markt. Daarnaast zijn de prijzen van de producten er doorgaans lager dan in winkels. In Katwijk aan Zee is iedere donderdag een weekmarkt te bezoeken. Terwijl de weekmarkt van Rijnsburg iedere dinsdag plaats vindt.

4. Eten

Dat Katwijk aan Zee een vissersplaatsje is, is ook terug te zien in de talrijke visrestaurants die het dorpje rijk is. In deze fantastische etablissementen heb je de keuze uit waanzinnige visgerechten. Op het strand worden er in de strandpaviljoens ook heerlijke maaltijden bereid. Het behoeft nauwelijks betoog dat het geweldig is om in een strandpaviljoen te eten; het uitzicht op de Noordzee is super.

wijn, strandtent, menu, eten en drinken, restaurants

Katwijk aan Zee is al eeuwenlang verbonden met de visserij. Dit ondanks het feit dat het niet over een zeehaven beschikt. Vroeger werden de Katwijkse vissersboten via het strand de Noordzee ingetrokken en werden ze nadat ze klaar waren met vissen, weer het strand opgetrokken. Tegenwoordig is IJmuiden de thuishaven van de vissersvloot van Katwijk aan Zee.

5. Uitgaan

Als de avond over Katwijk aan Zee valt, breekt het moment aan om uit te gaan. Zo kun je een hapje gaan eten in één van de talrijke restaurants die het dorpje rijk is. Op het Katwijkse strand bevinden zich ongeveer vijftien strandpaviljoens waar je heerlijk kunt eten en drinken. Dat varieert van eenvoudige snacks tot chique diners.

uitgaan, cafe, bar, human, bottles

De strandpaviljoens hebben ook allemaal hun eigen sfeer en uitstraling. Tijdens het seizoen organiseren sommige strandtenten hippe feesten die aantrekkelijk zijn voor jonge mensen. Daarnaast zijn er in Katwijk talloze cafés en barretjes waar je een fantastische tijd kunt hebben. Darten is in Nederland razend populair. In veel cafés hangen dartborden en kun je dit spel spelen.

6. Vuurbaak van Katwijk aan Zee

Met zijn grote hoogte speelt de Vuurbaak van Katwijk aan Zee een dominante rol in de skyline van de badplaats. Het is bovendien de op één na oudste vuurtoren van Nederland; in dat lijstje hoeft het alleen maar de Terschellingse Brandaris voor zich te dulden. De Vuurbaak van Katwijk aan Zee werd in 1605 gebouwd, de Brandaris in 1594.

Vuurbaak van Katwijk aan Zee

Gedurende zomermaanden ben je van harte welkom in de Vuurbaak van Katwijk aan Zee en mag je naar de top klimmen waarna je beloond wordt met een panoramisch uitzicht over Katwijk aan Zee en diens wijde omgeving. De top van de vierkante vuurtoren bevindt zich op een hoogte van twaalf meter.

7. Toeristenmarkt

Gedurende de zomermaanden kun je iedere dinsdag in het centrum van Katwijk aan Zee fijn struinen over de Toeristenmarkt. Laat je ogen ontelbaar veel spulletjes scannen die uitgestald staan meer dan honderddertig marktstalletjes. Uiteraard kun je op de markt ook lekkere dingen eten en drinken. Bovendien klinken overal vrolijke klanken van optredende artiesten.

bulbs, bulb fields, tulips, bollen

De Toeristenmarkt van Katwijk aan Zee is de grootste toeristenmarkt van de Bollenstreek. Naast Katwijk worden Hillegom, Lisse, Noordwijk en Teylingen tot de Bollenstreek gerekend. In het voorjaar komen hier miljoenen bloembollen tot bloei en kun je genieten van tulpen, krokussen, narcissen en hyacinten. In het najaar wordt het landschap opgesierd met bloeiende gladiolen, dahlia’s, anjers en asters.

8. Noordzee Zomerfestival

In de eerste week van augustus voltrekt zich in Katwijk aan Zee een fantastisch festival: het Noordzee Zomerfestival. Het Noordzee Zomerfestival is een evenement dat bol staat van muziek, dans, eten, drinken en clinics. Met jaarlijks tienduizenden bezoekers, is het het grootste festival van de regio: een ‘must be’ voor mensen festivalliefhebbers.

Concert crowd

Nederland is in de loop van tijd een echt festivalland geworden. Jaarlijks worden er in ons kikkerlandje meer dan duizend festivals georganiseerd. Met bijna een kwart miljoen bezoekers is de Zwarte Cross het allergrootste muziekfestival van Nederland én tevens de grootste motorcross van de wereld. Het vierdaagse evenement wordt in de Achterhoekse gemeente Oost Gelre gehouden.

9. Katwijks Museum

Liefhebbers van de schilderkunst moeten beslist een bezoekje brengen aan het Katwijks Museum. Tussen 1870 en 1914 bezochten veel kunstenaars het schildersdorp Katwijk, deden daar inspiratie op en maakten prachtige kunst. Men schat dat in het bovengenoemde tijdsgewricht meer dan elfhonderd kunstenaars in Katwijk gewerkt hebben. In het Katwijks Museum is veel van hun werk te bewonderen.

Katwijks Museum Katwijk aan Zee

Katwijk is één van de vijf schildersdorpen van Nederland. De andere vier zijn Bergen, Domburg, Laren en Plasmolen. In Bergen ontstond tussen 1915 en 1925 zelfs een nieuwe stroming in de Nederlandse schilderkunst: de Bergense School. De Bergense school wordt gekenmerkt door een expressionistische stijl met kubistische invloeden en donkere tinten.

10. Museum Het Spinozahuis

Benedictus de Spinoza is de bekendste Nederlandse filosoof. Spinoza werd in Amsterdam geboren, maar woonde ook een tijdje in Rijnsburg. Rijnsburg behoort samen met Katwijk aan Zee, Katwijk-Noord, Katwijk aan den Rijn en Valkenburg tot de gemeente Katwijk. In het huis waar Spinoza ging wonen is nu Museum Het Spinozahuis gevestigd.

Museum Het Spinozahuis

In Museum Het Spinozahuis kun je een vaste en tijdelijke expositie bekijken. In het museum is de levensloop van Spinoza te bestuderen. Eén van de belangrijkste werken van Spinoza is het Theologisch-politiek traktaat. In dit boek pleit hij ervoor dat autoriteiten niet in de naam van god moeten handelen, maar dat zij ze in dienst moeten staan van de mensen waarover zij regeren.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email