10x leukste watersporten in Katwijk aan Zee!

Aan water geen gebrek in Katwijk aan Zee. Naast het feit dat Katwijk aan Zee aan de Noordzee ligt, stroomt ook de Oude Rijn door het vissersplaatsje heen. Al dat water is niet alleen heel mooi, het biedt ook mogelijkheden voor mensen die van watersporten houden. Het aantal watersportmogelijkheden in Katwijk aan Zee is groot.

Wij hebben een selectie gemaakt van de 10 leukste watersporten die je in Katwijk aan Zee kunt beoefenen!


1. Zwemmen in Katwijk aan Zee

De populairste watersport van Katwijk aan Zee is zwemmen. Zwemmen is leuk en gezond. In Katwijk aan Zee kan gezwommen worden in Zwembad Aquamar. Zwembad Aquamar beschikt over een recreatiebad, wedstrijdbad en een multifunctioneel zwembad. Daarnaast heeft het zwembad een groot buitenterrein waar je heerlijk kunt ontspannen, sporten en recreëren.

zwemmen, sea, beach, sunset

De meeste mensen die Katwijk aan Zee bezoeken gaan echter niet in het zwembad zwemmen, maar duiken in de Noordzee. In principe kun je 365 dagen per jaar in de Noordzee zwemmen, maar doorgaan wordt er alleen gedurende de zomermaanden in de zee gezwommen. Ga alleen zwemmen als de oranje vlag wappert: dan is het veilig.

2. Snorkelen in Katwijk aan Zee

Snorkelen wordt doorgaans geassocieerd met tropische oorden met azuurblauw gekleurde oceanen. Gebieden waar de zon schijnt en het water warm is. Maar ook in Nederland kan er prima gesnorkeld worden. De absolute toplocatie voor snorkelaars in ons landje is het Grevelingenmeer. Het Grevelingenmeer is kraakhelder en vormt het leefgebied van veel vissoorten: ideaal voor snorkelaars.

Snorkel, snorkelen, strand

De Noordzee is ook een uitstekende locatie om te snorkelen, mits je niet te ver van het strand gaat: want anders kan het gevaarlijk worden. Het zal je verbazen hoeveel vissen zich rond de vloedlijn ophouden. Op zomerse dagen zie je veel mensen in
Katwijk aan Zee snorkelen: jong en oud.

3. Skimboarden in Katwijk aan Zee

Aan iedere kust die over een zandstrand beschikt, kan geskimboard worden. Als je aan het skimboarden bent, ren je in eerste instantie langs de vloedlijn om snelheid te maken. Daarna spring je snel op je boardje en laat je jezelf meeglijden over het dunne laagje water dat de zee over het strand duwt.

Skimboard, skimboarding

In Katwijk aan Zee zie je in de zomer veel mensen skimboarden. Met name de jeugd vermaakt zich er opperbest mee. Op de keper beschouwd bestaan er twee verschillende soorten skimboarden: flatland skimboarding en wave skimboarding. Flatland skimboarding wordt beoefend in ondiep water. Wave skimboarding lijkt meer op golfsurfen en vindt wat verder in zee plaats.

4. Supboarden in Katwijk aan Zee

Supboarden heeft de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Supboarden wordt ook wel suppen of peddelsurfen genoemd en kan op ieder type water beoefend worden. Langs de hele Noordzeekust zie je supboarders in actie; ook in Katwijk aan Zee. Op het Katwijkse strand bevinden zich bovendien verschillende watersportbedrijven waar je supboards kunt huren en supboardlessen kunt volgen.

supboarden, sup, suppen

Met supboarden sla je feitelijk twee vliegen in één klap. Enerzijds ben je aan het genieten van de omgeving en anderzijds ben je aan het sporten. Bovendien is supboarden heel erg gezond. Zo worden tijdens het suppen bijna alle spieren gebruikt: niet alleen je armspieren. Uiteraard verbrand je tijdens het supboarden veel calorieën.

5. Golfsurfen in Katwijk aan Zee

Golfsurfen is de oervorm van alle surfsporten. Uit het golfsurfen zijn in de loop van de tijd het skimboarden, windsurfen en kitesurfen ontstaan. De geschiedenis van het golfsurfen gaat zelfs duizenden jaren terug in de tijd. Toen waren de bewoners van Polynesië al met planken op het water in de weer.

Golfsurfen, surfer, beach, man

Veel mensen denken dat je voor golfsurfen hoge golven nodig hebt, maar dat is niet zo. Oók op de Noordzee zijn de golven hoog genoeg om op te golfsurfen. Katwijk aan Zee is een prima locatie om te golfsurfen. Golfsurfen is echter niet gemakkelijk om te leren. Zo is het moeilijk om je evenwicht te bewaren als je op het board staat.

6. Windsurfen in Katwijk aan Zee

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd windsurfen enorm populair in Nederland. Niet in de laatste plaats door de prestaties van Stephan van den Berg. In 1984 werd hij Olympisch kampioen windsurfen tijdens de Spelen van Los Angeles. Vanaf dat moment wilde iedere Nederlander met een plankje en zeiltje het water op.

windsurfen, windsurfing, sea, clouds

Vandaag de dag wordt er nog steeds veel gewindsurft; al vindt deze sport wel concurrentie van het kitesurfen. Het kitesurfen zag het levenslicht in de jaren negentig van de vorige eeuw en is steeds populairder geworden. Op de Noordzee bij Katwijk aan Zee wordt veel gewindsurft; erg leuk voor de windsurfer én voor de toeschouwers aan wal.

7. Kitesurfen in Katwijk aan Zee

Kitesurfen is een geweldige sport om te beoefenen én om naar te kijken. Kitesurfers kunnen enorme hoge sprongen maken waarbij hoogtes worden behaald van meer dan 30 meter. Ook de snelheden die kitesurfers kunnen bereiken zijn indrukwekkend te noemen. Op dit moment staat het wereldsnelheidsrecord kitesurfen op 105 km/uur.

Kitesurfing, kitesurfers

Het behoeft nauwelijks betoog dat hoge sprongen maken een enorme kick geeft: de adrenaline giert dan door het lichaam. Maar ook voor de toeschouwers op het strand is het een groot genoegen om naar het schouwspel te kijken. Kitesurfers weten feilloos de kust van Katwijk aan Zee te vinden om daar hun kunsten te vertonen.

8. Kanoën in Katwijk aan Zee

Kanoën of kajakken is een fantastische watersport. Terwijl je aan het kanoën bent, kun je lekker genieten van de omgeving. In principe kun je overal kanoën: rivieren, kanalen, meren en in de zee. Kanoën is ook gezond, het wordt gezien als een full-body workout. Voor mensen die willen afvallen is kanoën zeer geschikt.

kajakken, white water, kayaking, river

Het zeekanoën is echt fantastisch. De golven en de branding van de Noordzee zorgen voor een aangename deining van het water. Oók voor de kust van Katwijk aan Zee wordt veel gekanood. Zeekanoën is niet geschikt voor beginners: het is verstandig om eerst wat ervaring op te doen op een binnenwater.

9. Flyboarden in Katwijk aan Zee

Flyboarden is waarschijnlijk de meest spectaculaire watersport die je kunt bedrijven in Katwijk aan Zee. Als je aan het flyboarden bent, word je als het ware gelanceerd uit het water via waterdruk dat opgewekt wordt via een jetski. De capriolen die je kunt uitoefenen met een flyboard zijn indrukwekkend te noemen.

flyboarden, water sports, jetpack

De Fransman Franky Zapata stond aan de wieg van het flyboarden. Zapata is een
uitvinder en pionier van uitzonderlijke eenpersoons-vervoersmiddelen voor land,
water en de lucht. Zapata behoort ook tot de beste flyboarders van de wereld. Sinds
2012 wordt er ieder jaar het wereldkampioenschap flyboarden georganiseerd: dit
geeft aan hoe populair de sport is.

10. Zeilen in Katwijk aan Zee

Veel mensen in Nederland zeilen: het zit in ons bloed. De meest waterrijke provincie van ons land is Friesland. Friesland telt oneindig veel meren die met elkaar in verbinding staan. Als je op een zomerse dag door Friesland reist, zie je overal op het
water kleurrijke zeilbootjes: een magistraal gezicht.

Zeilen in Katwijk aan Zee, sailing

De ultieme vorm van zeilen is het zeezeilen. Iedereen heeft weleens de spectaculaire beelden op televisie gezien van zeezeilers die in gevecht zijn met huizenhoge golven. Ook de Noordzee kan uitdagend zijn; zeker als het hard waait en de golven hoog zijn. Als de weersomstandigheden daarentegen gunstig zijn kan er veilig op de Noordzee gezeild worden: ook voor kust van Katwijk aan Zee.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email