Zelf garnalen vissen in Katwijk aan Zee!

Veel mensen zijn dol op Hollandse garnalen; ze worden ervaren als een delicatesse. Van alle diertjes die in de Noordzee en Waddenzee gevangen worden, worden de Hollandse garnalen als één van de smakelijkste beschouwd. De meeste Hollandse garnalen worden door beroepsvissers aan het zeewater onttrokken, maar je kunt ze ook zelf proberen te vangen. Dat kan óók voor de kust van Katwijk aan Zee. Het garnalenseizoen loopt van september tot en met april. Het meest geschikte moment om Hollandse garnalen te vangen, is twee uur voordat het eb wordt. Rond die tijd zwemmen de garnalen dichter bij de kust en komen binnen het bereik van mensen die ze willen vangen. Als je garnalen wil gaan vangen, heb je alleen maar een sleepnetje nodig. Als je met dit netje een sleepbeweging door het diepe water maakt, is de kans groot dat je Hollandse garnalen vangt.

Gewone garnaal
De Hollandse garnaal wordt ook wel gewone of grijze garnaal genoemd. De gewone garnaal kan een maximale lengte bereiken van negentig millimeter. De kleur varieert van grijs tot bruin. Garnalen hebben het vermogen om van kleur te veranderen en zich zo aanpassen aan de ondergrond. Daarnaast kunnen garnalen zich ook in de ondergrond ingraven en zo buiten het zicht van predators blijven. Garnalen zijn omnivoren en eten dus zowel plantaardig als dierlijk materiaal. Oók aas staat op het menu van garnalen.

Excursie
Als je met je eigen ogen wil zien hoe beroepsvissers garnalen vangen, moet je meegaan met een garnalenkottter. Op Texel bevinden zich verschillende garnalenvissers die ook excursies aanbieden. De excursieduur bedraagt ongeveer twee uur. De haven van Oudeschild is de thuishaven van de garnalenvissers van het grootste Nederlandse Waddeneiland. Als de vissers hun netten binnenhalen, zitten er niet alleen garnalen in, maar ook veel vissen. De ondermaatse vissen worden weer overboord gegooid. Aan boord worden de garnalen vervolgens gesorteerd, gekookt en gepeld. Vanaf dat moment kan het feestmaal beginnen!

Mini-Nederland
Texel is één van de mooiste Nederlandse Waddeneilanden. Op de keper beschouwd, is Texel een soort mini-Nederland met alle denkbare typische landschappen. Op Texel tref je stranden, duinen, bossen, heidevelden, weilanden, bollenvelden, polders, kwelders en zandplaaten. Natuurliefhebbers komen er helemaal aan hun trekken. Met name voor vogelliefhebbers is Texel een waar Walhalla. Als je veel vogels wil spotten kun je het beste naar natuurgebied De Slufter togen. De Slufter ressorteert onder Nationaal Park Duinen van Texel. In De Slufter leven onder andere scholeksters, kluten, kieviten, tureluurs, strandplevieren, bontbekplevieren, stormmeeuwen en eiereenden. Het is leuk om als vogelspotter de Texelse vogels te fotograferen en filmen!

Katwijk aan Zee
Het is natuurlijk fantastisch om zelf garnalen te vangen of om mee te kijken tijdens een excursie hoe garnalen worden gevangen, maar het is uiteraard ook fantastisch om garnalen te eten in Katwijk aan Zee. Katwijk aan Zee is niet voor niets een vissersdorpje waar je uitstekende vis en andere smakelijke maritieme wezens kunt eten. Katwijk aan Zee bezit overigens nog steeds een vissersvloot. Omdat Katwijk aan Zee niet over een eigen haven beschikt, is de thuishaven van de Katwijkse vissersvloot, de haven van IJmuiden.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email