Om de sfeer te verhogen zetten steeds meer mensen een vuurkorf in hun tuin. Een vuurkorf is een mand van ijzer waarin men hout stookt. Het is wel belangrijk om hout te gebruiken dat niet te veel hars bevat. Als je bijvoorbeeld dennenhout of sparrenhout in de vuurkorf gooit, ontstaan er rondspattende vonken die voor brandgevaar kunnen zorgen. Deze houtsoorten bevatten namelijk veel hars.
Vuurkorf in Katwijk aan Zee
Als je op een zomerse avond langs de tuinen van Katwijk aan Zee fietst, zie je op veel plekken vuurkorven branden. Vuur is magisch, je kunt er uren gebiologeerd naar kijken. Het vuur in de vuurkorf verandert ook doorlopend. Dan zijn de vlammen weer hoog en uitbundig. Niet veel later is de vuurkorf bijna gedoofd en moet er nodig hout opgegooid worden om hem brandend te houden. Een vuurkorf is niet alleen een sfeermaker, hij geeft ook veel warmte af. Warmte dat van harte welkom is als de avond vordert en de buitentemperatuur daalt.
Vuurkorf op het strand van Katwijk aan Zee
De sfeer en warmte die een vuurkorf genereert, zou ook ideaal zijn op het strand van Katwijk aan Zee. Eerst een mooie zonsondergang meepikken op het strand om vervolgens een eigen vuurbal te creëren in een vuurkorf. Met z’n allen rondom een vuurkorf zitten op het strand: hoe leuk is dat! Helaas is dat niet toegestaan. Het is verboden om op het strand van Katwijk aan Zee een vuurkorf te laten branden. Het is ook verboden te barbecueen of ander open vuur te maken op het Katwijkse strand. Dit allemaal om branden te voorkomen.
Kwetsbare natuur
De Nederlandse kust heeft niet alleen een torenhoge recreatieve waarde, het speelt ook een belangrijke rol bij de verdediging van ons landje tegen het bij tijd en wijle wassende zeewater. Daarnaast vormt de vaderlandse kuststreek een belangrijke natuurlijke habitat voor tal van unieke planten en dieren. Grofweg is de kust opgebouwd uit de Noordzee, het strand, duinen en bossen. De twee laatstgenoemde zijn uiterst kwetsbaar en gevoelig voor vuur. Zeker na een lange tijd van droogte ontstaat er brandgevaar in de duinen en bossen langs de kust: ook in die van Katwijk aan Zee!
Duinbrand van Schoorl
Dat het helemaal mis kan gaan, werd in april 2010 in het Noord-Hollandse Schoorl wel duidelijk. Nederland was toen getuige van één van de grootste duinbranden die ons land ooit meemaakte. In een mum van tijd brandde maar liefst 150 hectare duin en bos af. Een gigantisch groot natuurgebied ging letterlijk in rook op. Als je nu door de Schoorlse Duinen struint, kun je op sommige plekken nog steeds de sporen van de inferno zien. Ruim tien jaar na dato is de natuur klaarblijkelijk nog steeds de klap niet helemaal te boven.
Geen risico’s nemen
De Schoorlse duinbrand leert ons dat we heel voorzichtig met onze kwetsbare kust moeten omgaan en dat we te allen tijde moeten voorkomen dat er verwoestende branden uitbreken. Zeker als je beseft dat de Nederlandse zomers steeds heter en droger worden. Daarom is het wel begrijpelijk dat vuurkorven, barbecues en kampvuren geweerd worden op de Nederlandse stranden, incluis het Katwijkse strand!