Barbecueën op het strand van Katwijk aan Zee!

Barbecueën is een van de nationale hobby’s van het Nederlandse volkje. Vanaf het moment dat het zonnetje schijnt en de temperatuur oploopt, worden de barbecues van stal gehaald en in de tuin gezet. Barbecueën is echt een sociale happening. Vaak worden vrienden of familieleden uitgenodigd om een vorkje mee te prikken.

Barbecueën in Katwijk aan Zee
Ook in de tuinen van de huizen van Katwijk aan Zee stijgen welriekende geurtjes op als de barbecues daar hun werk doen. De barbecue-geur is onmiskenbaar en doet menigeen watertanden: een mix van kooltjes en geroosterd vlees. Als je op vakantie gaat naar Katwijk aan Zee en je huurt daar een vakantiehuisje is het hartstikke leuk om een keertje te gaan barbecueën. Vaak is er een barbecue aanwezig in de vakantie- accommodatie. Je kunt uiteraard ook je eigen bbq meenemen naar Katwijk aan Zee of er een instant bbq kopen.

Barbecueën op het strand van Katwijk aan Zee
Veel mensen zouden het liefst ook willen barbecueën op het strand van Katwijk aan Zee. Omwille van brandgevaar is dat echter verboden: niet toegestaan dus. De Nederlandse kust is een uiterst kwetsbaar gebied dat gekenschetst wordt door duinen en bossen. Droge duinen en bossen kunnen gemakkelijk in brand vliegen: met alle gevolgen van dien. Een van de grootste duinbranden van Nederland vond plaats in het kustplaatsje Schoorl in april 2010. Tijdens deze brand ging 150 hectare natuur in rook op. Om een beeld te geven: dat zijn meer dan 225 voetbalvelden! De oorzaak van deze mega-duinbrand is nooit achterhaald, al vermoedt men wel dat het om brandstichting ging.

Barbecueën op de terrassen van de strandpaviljoens van Katwijk aan Zee
Toch is het mogelijk om te barbecueën op het strand van Katwijk aan Zee. Er mag namelijk wél gebarbecued worden in de strandpaviljoens én op de terrassen van de genoemde etablissementen. Aan strandpaviljoens in het vissersplaatsje overigens geen gebrek. Op het strand staan namelijk meer dan 15 strandpaviljoens. De helft van deze strandpaviljoens staat het hele jaar door op het Katwijkse strand, de andere helft wordt buiten het seizoen afgebroken. In ieder strandpaviljoen van Katwijk aan Zee heerst een andere sfeer. In sommige paviljoens kun je heerlijk eten en andere zijn meer geschikt voor een gezellig feestje met hippe dj’s.

Verschillende soorten barbecues
Om vlees, vis en groente in de buitenlucht te roosteren, zijn de volgende soorten barbecues op de markt: houtskoolbarbecue, gasbarbecue, electrische barbecue, palletbarbecue en de kamado barbecue.

Meest gebruikte barbecue
De meest gebruikte barbecue van Nederland is de houtskoolbarbecue. Nadat de kooltjes zijn aangestoken, duurt het ongeveer 30 minuten vooraleer gebarbecued kan worden. Als je gebruik maakt van een gasbarbecue kun je veel eerder het vlees, de vis en groente gaan roosteren. Ook een electrische barbecue is veel eerder klaar om gebruikt te worden dan zijn op houtskool gestookte evenknie. Bij een palletbarbecue worden houtpallets gebruikt om het apparaat te stoken. Houtpallets worden gemaakt van hout of houtafval en kunnen rook-smaken aan het geroosterde vlees toevoegen; hetgeen als erg smakelijk wordt ervaren. De kamado barbecue is oorspronkelijk afkomstig van Japan en wordt steeds populairder in Nederland.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email