Nieuwjaarsduik maken in Katwijk aan Zee!

Overal in de wereld worden nieuwjaarsduiken gehouden, maar nergens zo veel én massaal als in Nederland. Ons land was niet het eerste land waar deze sportieve en frisse traditie is begonnen. Al sinds 1920 wordt jaarlijks in het Canadese Vancouver de zogenaamde Polar Bear Plunge georganiseerd. Veertig jaar later werd in Zandvoort de eerste Nederlandse nieuwjaarsduik gehouden. In 1965 was Scheveningen aan de beurt. Tegenwoordig organiseert men op talloze Nederlandse locaties nieuwjaarsduiken. De nieuwjaarsduik van Scheveningen is de bekendste en grootste van Nederland. Heden ten dage is het een mega-event met 10.000 deelnemers. Maar ook in gemeente Katwijk organiseert men nieuwjaarsduiken. Je hebt de keuze uit drie locaties: in de Noordzee van Katwijk aan Zee, in het Valkenburgse Meer van de Katwijkse woonkern Valkenburg en in de Rijn van de Katwijkse woonkern Katwijk Binnen.

Noordzee
De Noordzee is de meest spectaculaire plek voor het maken van een nieuwjaarsduik. Het Noordzeestrand van Katwijk aan Zee is lang en breed. Het Katwijkse strand wordt aan diens noordkant begrensd door het strand van Noordwijk en aan diens zuidkant gaat het over in het strand van Wassenaar. Als de weersomstandigheden te slecht zijn, kan de nieuwjaarsduik niet door gaan. Eén van de grootste gevaren is onderkoeling. Als het zeewater lager is dan vijftien graden Celsius kunnen zwemmers al onderkoeld en verkrampt raken hetgeen tot levensgevaarlijke situaties kan lijden. Voordat je een nieuwjaarsduik gaat maken, moet je een goede warming-up doen. Bovendien moet je zo lang mogelijk je kleren aanhouden. Daarnaast is het belangrijk om een muts op te zetten en je lichaam in te smeren met vaseline: hierdoor verlies je niet zoveel warmte. Als je het zeewater weer uitkomt, moet je snel weer iets warms aantrekken en iets warm eten en drinken.

Valkenburgse Meer
Het Valkenburgse Meer ontstond in de jaren vijftig van de vorige eeuw als gevolg van zandwinning. Het gewonnen kalksteenzand gebruikte men voor de bouwindustrie. Het Valkenburgse Meer ligt op steenworpafstand van Vliegkamp Valkenburg. Aan de oostkant van het meer ligt het Nationaal Smalspoormuseum. Het is ook mogelijk om met de Stoomtrein Katwijk Leiden een ritje langs het meer te maken. In de zomer zijn er tal van recreatiemogelijkheden in het Valkenburgse Meer waaronder zonnen, zwemmen, windsurfen, kitesurfen, zeilen en kajakken. Het Valkenburgse Meer heeft niet alleen een hoge recreatiewaarde, het is ook een belangrijk natuurgebied. Zo is het Valkenburgse Meer en diens directe omgeving een waardevolle habitat voor talloze vogelsoorten; waaronder weidevogels, ganzen (Canadese ganzen), eenden (tobbereenden) en kieviten. Tijdens de nieuwjaarsduik zijn er bij het Valkenburgse Meer faciliteiten waar je jezelf kunt omkleden.

Rijn
Naast de Noordzee en het Valkenburgse Meer, zwemt men op Nieuwjaarsdag ook in de Rijn die door Katwijk binnen stroomt. Deze nieuwjaarsduik locatie is nog niet zo bekend.

Unox
Unox is de grote sponsor van de Nederlandse nieuwjaarsduiken. Deelnemers krijgen een Unox-muts en Unox-handschoenen. Daarnaast krijgen ze er de traditionele erwtensoep. Het bedrijf gaat helemaal met de tijd mee; in 2020 serveerde men er namelijk ook vegetarische erwtensoep. Ook het drinken van warme chocolademelk is een traditie die bij de nieuwjaarsduik past.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email