Oud en nieuw vieren in Katwijk aan Zee!

December is dé feestmaand van het jaar. Veel mensen kijken het hele jaar al uit december. Maar liefst vier feestelijke dagen herbergt de laatste maand van het jaar. Het wordt helemaal een feest als je besluit om de feestdagen in Katwijk aan Zee door te brengen! In deze vissersplaats bevinden zich tal van aantrekkelijke accommodaties zoals vakantieparken, vakantiehuisjes, strandhuisjes, campings en hotels. Vaak bezitten de vakantieparken, campings en hotels aantrekkelijke arrangementen met de feestdagen.

Sinterklaas
De feestmaand wordt ingeluid met de intocht van Sinterklaas. Ieder jaar weer is het een feestelijk intocht van de goedheiligman in Katwijk aan Zee en staan de verklede kids aan de kade sinterklaas al toe te juichen. Daarna volgt een periode van schoen zetten en ’s ochtends hopen dat er iets lekkers in de schoen verstopt zit. Het hoogtepunt van de sinterklaas is uiteraard pakjesavond op 5 december. Kleine kinderen zien al weken reikhalzend uit dit moment; een avond vol met gedichtjes, cadeautjes en lekkernijen.

Eerste Kerstdag
Nadat de sint is vertrokken, is het even wachten op het volgende feestelijke moment: Eerste Kerstdag. Bij het leeuwendeel van de mensen staat Eerste Kerstdag in het teken van lekker eten en drinken. Kosten nog moeite worden gespaard om de mooiste gerechten op tafel te zetten. Uiteraard wordt er heel veel gegeten. Om een deel van die calorieën weer kwijt te raken, is het aanbevelenswaardig om een wandeling te maken. Als je gedurende Kerstmis in Katwijk aan Zee vertoeft, ligt een waanzinnige strandwandeling uiteraard voor de hand.

Tweede Kerstdag
Tweede Kerstdag heeft een andere sfeer dan Eerste Kerstdag. Eerste dag wordt gedomineerd door lekker eten en fijn met familie en vrienden bijeen zijn. Op Tweede Kerstdag trekt men eropuit. Veel mensen bezoeken op Tweede Kerstdag een woonboulevard en steken daar hun licht op om een nieuwe bank of tafel te kopen. In de directe omgeving van Katwijk aan Zee bevinden zich tal van woonboulevards.

Oud en Nieuw
De feestmaand wordt afgesloten met Oud en Nieuw. In Nederland staat Oud en Nieuw ook bol van tradities. Zo worden er massa’s oliebollen gegeten en draaien de kaasfondupannen overuren. Oudejaarsavond wordt uiteraard ingeleid met de oudejaarsconverance en zitten we bulderend van het lachen aan de buis gekluisterd. De apotheose van de avond is uiteraard het aftellen naar het 00:00 uur. Als de klok eenmaal twaalf keer heeft geslagen, kunnen de champagneflessen worden ontkurkt en kunnen de festiviteiten losbarsten. Vanzelfsprekend wordt er veel vuurwerk afgestoken op oudejaarsavond. Het is heel erg leuk om het vuurwerk vanaf het Katwijkse strand te bekijken. Het siervuurwerk zet niet alleen in de lucht in prachtige kleuren, ook de duinen worden om een grandioze manier verlicht.

Nieuwjaarsduik
Als je de volgende dag bent uitgeslapen van festiviteiten, wacht een ander interessant evenement in Katwijk aan Zee: de nieuwjaarsduik. Uiteraard is het Noordzeewater niet echt warm op de eerste dag van januari, maar het zal honderden mensen er niet van weerhouden om de zee in te springen. Als je eenmaal uitgezwommen bent, wacht een heerlijk verwarmend kopje erwtensoep en kan het nagenieten gaan beginnen.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email