Najaarswandeling maken in Katwijk aan Zee!

Het najaar leent zich uitermate goed om de natuur in te trekken. Om lekker een stuk te gaan wandelen. Dat geldt uiteraard óók voor Katwijk aan Zee! Het is erg leuk om gedurende het najaar in Katwijk aan Zee een wandeling te maken op het strand, door het bos en over de duinen.

Strandwandeling
Een strandwandeling in het najaar over het Katwijkse strand staat garant voor veel spektakel. Regelmatig ontstaan er najaarsstormen en kun je letterlijk uitwaaien. Als het hard waait en het is ook nog eens droog weer, kun je getuige zijn van een bijzonder fenomeen op het strand. Op het strand worden dan grote hoeveelheden zand verplaatst en kom je in een soort zandstorm terecht; je wordt als het ware gezandstraald.

De najaarsstormen zorgen er ook voor dat er veel aanspoelt op het strand. Dat kunnen natuurlijke spullen zijn zoals schelpen, maar ook spullen die door mensen zijn gemaakt. Als er spullen aanspoelen, is het interessant om te gaan jutten. Strandjutten is voor jong en oud spannend om te doen; je weet nooit wat je allemaal tegenkomt. Vroeger werden er uiteraard veel meer waardevolle producten op het strand gevonden; dat was de tijd dat de goederen op de schepen werden vastgebonden; tegenwoordig vindt het transport over de wereldzeeën en oceanen plaats middels robuuste zeecontainers. Hierdoor is de kans veel kleiner dat er goederen overboord slaan en uiteindelijk aanspoelen op stranden; waaronder dat van Katwijk aan Zee.

Van al dat gestrandwandel krijg je uiteindelijk dorst en trek. Gelukkig bevinden zich op het Katwijkse strand schitterende strandpaviljoens waar je lekker kunt eten en drinken. Het behoeft nauwelijks betoog te vermelden dat het fantastisch is om in een strandpaviljoen wat te eten als je ondertussen een mooi uitzicht hebt op de Noordzee!

Boswandeling
Als je getrakteerd wil worden op de fraaie herfstkleuren is het aanbevelenswaardig om in het najaar een boswandeling te gaan maken. De bladeren nemen de mooiste kleuren aan vooraleer ze van de takjes afbreken en op de grond vallen. Het zijn niet alleen bladeren die massaal van de bomen dwarrelen, ook de boomvruchten worden slachtoffer van de zwaartekracht. In een mum van tijd ligt de bosvloer bezaaid met eikels, beukennootjes, hazelnoten en kastanjes. Beukennootjes, hazelnoten en tamme kastanjes zijn eetbaar en heel erg gezond. In Katwijk aan Zee bevinden zich verschillende bossen waar je fantastische wandelingen kunt maken gedurende het hele jaar; óók in het najaar.

Duinwandeling
De duinen van Katwijk aan Zee zijn het hele jaar door van een grootste schoonheid; óók in het najaar. Iedereen die aan de Nederlandse duinen denkt, denkt aan rozenbottels. Rozenbottels zijn onmiskenbare planten met prachtig gekleurde vruchten. Deze vruchten hebben aanlokkelijke kleuren als rood, paars en oranje. Rozenbottels zijn plukbaar en eetbaar in de herfst; september en oktober. De culinaire mogelijkheden van rozenbottels zijn bijzonder groot. Zo is er smakelijke jam van te maken; rozenbotteljam! Als je een najaarsduinwandeling maakt, ben je ook getuige van veel vogelactiviteiten. Voor vogelspotters zijn de Hollandse duinen een waar walhalla!

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email