Schelpen zoeken in Katwijk aan Zee!

Schelpen zoeken op het strand van Katwijk aan Zee is één van de leukste dingen die je kunt doen. Het is iets waar mensen zich kostelijk mee kunnen vermaken: jong en oud. Bovendien zul je nooit teleurgesteld raken; schelpen liggen er altijd. Met de gevonden schelpen kun je verschillende dingen doen. Je kunt ze bewaren in een kast of tentoonstellen in een vitrine. Maar je kunt ze ook gebruiken om er iets moois van te maken; sieraden bijvoorbeeld. Het leeuwendeel van de schelpen op het Noordzeestrand is afkomstig van tweekleppigen, zeeslakken of inktvissen. De schelpen kunnen heel oud zijn; tot miljoenen jaren!

Tweekleppigen
De meestvoorkomende schelp van het Katwijkse strand is de halfgeknotte strandschelp; een tweekleppige. Deze schelp is een fossiel dat al miljoenen jaren oud is. Vroeger werden er op het strand veel schelpen verzameld om daar kalk van te branden. Het overgrote deel van deze schelpen waren dus halfgeknotte strandschelpen. Uiteraard zijn er ook schelpen te vinden die zeldzamer zijn. Maar om deze te vinden, moet je meer moeite doen.

Zeeslakken
Op het Katwijkse strand zijn schelpen van verschillende zeeslakken te vinden zoals vlokkige slakken, muiltjes, tepelhoorns, wulken en alikruiken. Sommige zeeslakken hebben geen harde behuizing en laten dus ook niets na nadat ze dood zijn. Deze slakken worden naaktslakken genoemd. Slakken spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van de Noordzee en de Waddenzee. Zo vormen ze een belangrijke voedselbron voor tal van vogelsoorten.

Vloed- en eblijn
Als je een grote kans wil maken om schelpen te vinden, kun je het beste tijdens het wandelen gaan zoeken bij de vloed- en eblijn. De vloedlijn is het punt waar het Noordzeewater het hoogste niveau bereikt tijdens hoogwater. De eblijn is het punt waar het Noordzeewater het laagste niveau bereikt tijdens laagwater. De vloedlijn is de beste vindplaats voor grote schelpen. Kleine schelpen kun je het beste zoeken bij de eblijn. Naast de vloed- en eblijn bestaat er ook nog de stormvloedlijn. Deze ontstaat na een zware storm. De stormvloedlijn is voor het strandjutten óók de perfecte plek om te zoeken naar aangespoelde waardevolle spulletjes. De windrichting speelt ook een belangrijke rol bij de hoeveelheden schelpen die op het strand te vinden zijn. Het beste is een zeewind. Zeewind zorgt voor een onderstroming waardoor er massa’s schelpen aanspoelen.

Schelpenbanken
Als er grote hoeveelheden schelpen bij elkaar liggen, wordt er gesproken over schelpenbanken. Op de kieper beschouwd bestaan er twee soorten schelpenbanken; hele schelpbanken en gruisbanken. De gruisbanken worden daarnaast nog verder onderverdeeld is witte gruisbanken en rode gruisbanken.

Bijzondere vindplaatsen
Op sommige plaatsen langs de Noordzeekust zijn hele bijzondere schelpen te vinden; dat geldt onder andere voor Kijkduin en Cadzand. In het Zuid-Hollandse Kijkduin is een interessant fenomeen te aanschouwen; de Zandmotor. De Zandmotor is een kunstmatig schiereiland met een grootte van 128 ha. Door dit schiereiland groeit de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen op een natuurlijke manier aan. Op het schiereiland zijn veel fossielen te vinden; óók fossielen van schelpen. Het Zeeuwse Cadzand is een andere hotspot voor schelpenliefhebbers. Cadzand staat vooral bekend als vindplaats voor miljoenen jaren oude haaientanden!

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email