Met een auto op het strand van Katwijk aan Zee rijden!

Veel Nederlanders zouden het leuk vinden om met een auto op het Noordzeestrand te gaan rijden. Oók op het strand van Katwijk aan Zee. Fijn met een terreinwagen of four-wheel drive auto over het strand jakkeren!

Verboden
Toch zal dit altijd een droom blijven; het is namelijk op geen enkel Nederlands strand meer toegestaan om op het strand auto te rijden. Het laatste plekje waar je nog met een auto het strand op mocht, was Oostvoorne, maar sinds oktober 2004 zijn auto’s op dit strand ook niet meer welkom.

Vergunning
Mensen die op het strand van Katwijk aan Zee komen, zal het opvallen dat er toch af en toe auto’s op het strand rondrijden. Sommige mensen hebben namelijk een vergunning om op het strand te rijden. Dan moet je denken aan hulpdiensten zoals politieauto’s, ambulances en brandweerauto’s. Uiteraard zijn ook alle voertuigen van de strandwacht en de reddingsbrigade bevoegd om op het strand hun taken uit te voeren. Daarnaast moeten de strandpaviljoens bevoorraad worden waarbij voertuigen noodzakelijk zijn.

Kwetsbaar
Het feit dat er niet door iedereen op het strand gereden mag worden, heeft uiteraard een reden. De hele Noordzeekust is een beschermd gebied met een hoge natuurwaarde. Daar moeten we heel zuinig op zijn. Zo leven er langs de kust veel verschillende vogelsoorten die daar hun eten bij elkaar scharrelen en broeden. Deze dieren moeten uiteraard zo min mogelijk verstoord worden door lawaaimakend gemotoriseerd verkeer.

Strandplevier
Zoals de naam al doet vermoeden is de natuurlijke habitat van de strandplezier het strand. In Nederland kun je alleen gedurende het broedseizoen strandplevieren aantreffen. Als het kouder wordt in de winter trekken ze naar het zuiden weg. De strandplevier is een waadvogel met een lengte van ongeveer zestien centimeter. De onderkant is vuilwit en de bovenkant heeft een grijsbruine kleur. Het vogeltje heeft verder relatief lange poten en een kort snaveltje. Op het menu van de strandplevier staan kreeftjes, slakken, wormpjes, spinnen en insecten. De strandplevier is tegenwoordig een zeldzame vogelsoort in Nederland en staat derhalve als ‘bedreigd’ op de Nederlandse Rode Lijst.

Drieteenstrandloper
Ook de drieteenstrandloper herbergt de naam ‘strand’ in zich en leeft dus voornamelijk op het strand. Het kleine vogeltje ressorteert onder de snipachtigen en heeft een grootte van twintig centimeter. De drieteenstrandloper heeft een witte buik en een roestkleurige rug. In tegenstelling tot de bovengenoemde strandplevier, komen de drieteenstrandlopers in Nederland alleen maar in de winter voor. Om te kunnen broeden, trekken ze naar de noordelijke toendra toe. Op het menu van de drieteenstrandloper staan zaadjes, mos, wier, slakken, wormen en insecten.

Dwergstern
De dwergstern en het strand zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De vogel behoort tot de familie van meeuwen en heeft een grootte van drieëntwintig centimeter. De vleugelspanwijdte bedraagt vierenveertig centimeter. De dwergstern is wit met een zwarte kopkap. De poten en snavel zijn geel gekleurd waarbij de snavelpunt zwart is. Op het menu van de dwergstern staan schelpdieren, insecten, wormen, garnalen en visjes. De dwergstern kan tegenwoordig nog maar weinig geschikte broedplekjes vinden op de Nederlandse stranden en is dus een zeldzame vogel in ons land. Hij staat derhalve als ‘kwetsbaar’ op de Nederlandse Rode Lijst.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email