De watertemperatuur van de Noordzee bij Katwijk aan Zee!

Het is bijzonder leuk om in de Noordzee bij Katwijk aan Zee te zwemmen. Lekker sportief bezig zijn. Eén met de natuur worden. De natuur aan de kust is prachtig; een fraai samenspel tussen de duinen, het strand en de Noordzee. Nederland is echt een waterland. Ons land telt oneindig veel buitenwater waar gezwommen kan worden. Als de temperatuur oploopt, zoeken we massaal verkoeling in meren, kanalen, rivieren én in de Noordzee.

Tropische zeeën
Vanzelfsprekend is de Noordzee niet te vergelijken met tropische zeeën zoals de Caribische Zee. Daar de Noordzee grijs getint is, bevat de Caribische Zee een heel spectrum van fantastische blauwe kleuren. Bovendien is de Caribische Zee van een aangename temperatuur; het hele jaar door rond de 27 graden Celsius. Bij de Noordzee is dat heel anders; op het leeuwendeel van de dagen is het Noordzeewater steenkoud.

Factoren
Toch blijft het heel erg leuk om in de Noordzee te zwemmen. Het Noordzeewater heeft iedere maand van het jaar een andere temperatuur. De watertemperatuur van de Noordzee wordt door verschillende factoren bepaald. Regen en wind zijn twee van deze factoren. Als het langdurig regent, treedt er een vermenging op van warm regenwater met koud zeewater en stijgt de temperatuur van het oppervlaktewater van de Noordzee. Wind speelt ook een belangrijke rol. Als het hard waait migreert koud vanuit grote dieptes naar het oppervlakte van de Noordzee; met als gevolg dat de watertemperatuur daalt.

Zeewatertemperatuur
Het Noordzeewater dat zich voor de Nederlandse kust bevindt, heeft de volgende gemiddelde waardes: jan (5,5 graden Celsius), feb (4,5 g/C ), mrt (5,7 g/C), apr (7,3 g/C), mei (11,7 g/C), jun (14,8 g/C), jul (17,5 g/C), aug (20,0 g/C), sep (19,0 g/C), okt (17,2 g/C), nov (13,0 g/C) en dec (8,8 g/C). Uiteraard zijn dit gemiddelde waardes. Bovendien heeft de Nederlandse kustlijn een lengte van maar liefst 450 kilometer en kunnen er dagelijks grote verschillen optreden in de watertemperatuur afhankelijk van de plek waar je bent.

Gevaren
Zwemmen in koud water is niet zonder gevaar. Er bestaat altijd een kans op onderkoeling. Onderkoeling kan al optreden als de watertemperatuur 1 graden afwijkt van de lichaamstemperatuur. De normale lichaamstemperatuur van de mens varieert tussen de 35,5 en 37,5 graden Celsius. Uiteraard treedt onderkoeling veel sneller op in ijswater dan in water met een temperatuur van 20 graden Celsius, maar ook in water van 20 graden Celsius zal uiteindelijk onderkoeling optreden; als je er maar lang genoeg in bent. Helaas raken er jaarlijks veel mensen onderkoeld als ze aan het zwemmen zijn in de Noordzee en komen hierdoor in de problemen!

Wetsuit
Als je een wetsuit aantrekt, kun je veel langer in het zeewater blijven zonder in de problemen te komen. Bij een wetsuit ontstaat er een laagje water tussen het pak en de huid. Dit laagje water neemt de lichaamstemperatuur aan. Als je op het Katwijkse strand staat, zie je dat heel veel zwemmers, windsurfers, kitesurfers en andere watersporters een wetsuit dragen. Dus als je langdurig in de Noordzee bent, is het verstandig om een wetsuit aan te trekken!

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email