Strandjutten in Katwijk aan Zee!

Eén van de leukste én spannendste dingen die je kunt ondernemen in Katwijk aan Zee, is om te gaan strandjutten. Als de Noordzee wordt getrakteerd op zware stormen, groeit de kans dat er uiteindelijk veel spullen gaan aanspoelen op het strand. Het is sowieso al erg interessant om naar spullen te zoeken die van nature al op het strand liggen zoals schelpen. Het strandjutten is voor iedereen interessant; voor jonge én oude mensen.

Strandvoogd
Een ander woord voor strandjutten is strandvonderij. De meeste spullen die aanspoelen op het strand, zijn overboord geslagen van schepen. Ook de lading van gezonken schepen zal uiteindelijk aanspoelen op het strand. Officieel moet men alle aangespoelde goederen worden ingeleverd bij de locale autoriteiten: de landsheer of diens vertegenwoordiger; de strandvoogd. Gelukkig heeft de vinder wel recht op een beloning: het zogenaamde vindersloon.

Lokken
Om schepen te misleiden, werd vroeger weleens open vuur op het strand gemaakt. Op deze manier lokte men de schepen naar de kust in de hoop dat ze in de problemen kwamen en vergingen en kon waardevolle lading op het strand terechtkomen. Over het onfortuinlijke lot van de drenkelingen maakten men zich allerminst druk.

Vuurtorens
In de loop van de tijd bouwden men langs de Nederlandse kust vuurbakens en vuurtorens waardoor de kapiteins van de zeeschepen veel beter konden navigeren en er aanzienlijk minder schepen in de problemen kwamen. Ook aan de kust van Katwijk aan Zee verrees een vuurbaak: de Vuurbaak van Katwijk aan Zee. Deze vuurbaak werd in 1606 gebouwd en is daarmee de op één na oudste vuurtoren van ons land.

Historie
Armoede was vroeger de grote aanjager om te gaan jutten. De mensen die de kustplaatjes bevolkten, gingen het strand op om te speuren naar dingen waar zij gebruik van konden maken. Van het wrakhout dat zij vonden stookten zij de kachel of gebruikten het als bouwmateriaal. Na zwaar weer op zee ontstond er altijd een kat en muis spel tussen enerzijds de jutters en anderzijds de strandvonders.

Zeecontainers
Toen men in de jaren 50 van de vorige eeuw in de scheepvaart massaal gebruik ging maken van zeecontainers veranderde alles rondom het strandjutten. Vóór die tijd lag de lading vastgesnoerd waardoor deze niet kon schuiven op het scheepsdek. Maar als het stormde op zee was het risico groot dat de lading overboord sloeg en uiteindelijk aanspoelde op de stranden. Bij zeecontainers is de kans heel klein dat het fout gaat gedurende zwaar weer. De zeecontainers zitten namelijk als legosteentjes muurvast aan elkaar geklikt.

Moedwillig
Schepen kunnen lading verliezen gedurende zwaar weer, maar het komt ook voor dat men moedwillig lading overboord kieperd. Doorgaans is dit afval waar men van af wil. Uiteraard is deze vorm van vervuiling illegaal en streng verboden. Deze rommel spoelt uiteindelijk ook aan op de stranden. Eén van de grootste problemen vormt plastic. In de oceanen en wereldzeeën drijven enorme hoeveelheden plastic rond. Plastic dat overboord is gegooid of via rivieren in de zee terecht is gekomen. Plastic breekt helaas niet af en komt dus zo in de voedselketen terecht; met alle schadelijke effecten van dien!

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email