Eb en vloed tijden Katwijk aan Zee!

Iedereen die zich voorneemt om naar het strand van Katwijk aan Zee te gaan om daar te gaan zonnebaden of om daar een strandwandeling te gaan maken, moet uiteraard wel weten of er bij deze Zuid-Hollandse badplaats wel een strand aanwezig is. De Noordzee is namelijk niet statisch, maar dynamisch. Met andere woorden; de Noordzee is constant in beweging. De Noordzee heeft te maken met eb en vloed (hoogwater en laagwater, opkomend water en afgaand water). Als het vloed is, reikt het water tot de duinen; van het brede strand is dan niet veel meer over!

Tweemaal daags
Iedere Nederlandse kustplaats heeft iedere dag te maken met tweemaal eb en vloed. Tijdens vloed stijgt het water naar het hoogste niveau. Gedurende eb daalt het water naar het laagste niveau. De getijdenwisselingen gaan doorlopend door. Als je vaak op het Katwijkse strand komt, valt dat op; op sommige momenten is het strand veel breder dan op andere momenten. Op moment dat het water terug getrokken is kun je naar schelpen zoeken en is het een ideaal moment om te strandjutten

Springtij
Om de vijftien dagen treedt de zogenaamde springtij op. Tijdens springtij is het verschil tussen hoogwater en laagwater het hoogst. Tijdens doodtij is het verschil tussen hoogwater en laagwater het laagst. Springtij ontstaat als de zon, aarde en de maan in die volgorde op een rechte lijn staan. Op deze manier versterken dan de maan en zon elkaar.

Getijstroom
Het in vaste periodes wisselen van de waterstand noemt men getijde, tij of getijd. Het gevolg hiervan is dat er een zogenaamde getijdenstroom ontstaat. De oorzaak van de getijdenstroom zijn de zwaartekracht die de maan en zon uitoefenen op het water; dus óók op het Noordzeewater.

Overal anders
Overal op de wereld is het getij anders. De factoren die het getij beïnvloeden, zijn namelijk nergens op de wereld hetzelfde. Daarbij moet je dan denken aan de afstand van de plaats tot de evenaar, waterdiepte, aanwezigheid van landmassa en de vorm van de landmassa.

Getijvormen
Er bestaan drie verschillende getijdvormen: dubbeldaags getij, enkeldaags getij en gemengd getij. Om te weten wat de waterstanden zijn op een bepaalde plek op een bepaald tijdstip langs de kust, kun je de zogenaamde getijdentabellen raadplegen. Niet alleen het getij is bepalend voor de hoogte van de waterstand, ook weersomstandigheden zoals luchtdruk en wind spelen daarbij een belangrijke rol.

Strandwandeling
Tijdens eb is het strand van Katwijk aan Zee prima geschikt voor het maken van een heerlijke strandwandeling. Wandelen is een uitermate gezonde bezigheid; zeker op het strand. De kwaliteit van de lucht aan de kust is vele malen beter dan die in het binnenland van Nederland. In de steden van ons land hangt vaak een smog van dieseldampen, fijnstoffen en andere vervuilingen. Lopend op het Katwijkse strand proef je daarentegen een zilte zeelucht zonder enige vorm van vervuiling; een stuk gezonder dus.

Op het strand van Katwijk aan Zee heb je uiteraard twee wandelkeuzes: of je wandelt richting het noorden of je wandelt richting het zuiden. Als je naar het noorden, kom je uiteindelijk op het strand van Noordwijk aan Zee terecht. Als je richting het zuiden wandelt, beland je op een gegeven moment op het strand van Wassenaar.

Vond je dit leuk? Deel het!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Email