Duiken

Duiken in de Noordzee is iets wat iedere sportduiker een keer in zijn leven wil meemaken. En dat is niet voor niets. De Noordzeebodem ligt bezaaid met veel interessante wrakken die op hun beurt veel prachtig maritiem leven aantrekken. Ook voor de kust van Katwijk aan Zee rusten verschillende schepen op de zeebodem. Noordzeeduiken is alleen maar weggelegd voor ervaren duikers. In verschillende Nederlandse kustplaatsen bevinden zich duikondernemingen die begeleide duiken in de Noordzee aanbieden; Scuba Republic in Zandvoort is daar een voorbeeld van.
Scuba Republic
Bij Scuba Republic is het mogelijk om een zogenaamde North Sea Rib Diving te maken. Dat wil zeggen dat je vanaf het Zandvoortse strand instapt in een zogenaamde Rib-boot. Rib staat voor Rigid inflatable boat. Rib-boten zijn onzinkbare, lichtgewicht boten met veel vaarcapaciteiten. Met deze boten wordt vervolgens naar interessante duikspots gevaren; doorgaans naar duiklocaties om wrakken te beduiken. In de Noordzee liggen duizenden wrakken. Dat zijn enerzijds scheepswrakken en anderzijds vliegtuigwrakken. Een groot deel van deze wrakken moet nog ontdekt worden of wordt zelden door duikers bezocht.
duiken, divers, scuba divers, diving
Oudste scheepswrak
In 2019 vonden onderzoekers bij toeval in de Noordzee een Nederlands scheepswrak uit het begin van de 16de eeuw. Het was de oudste vondst van een zeevarend schip dat ooit in de Noordzee is ontdekt. Van het schip werden stukken hout, balken, leggers en planken boven water gehaald. Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat het hout in de herfst van 1536 is gekapt; niet veel later moet het hout gebruikt zijn om het dertig meter lange schip te bouwen. Waarschijnlijk is het schip in Nederland gemaakt en vaarde het van Gdansk naar Antwerpen.
Koperen platen
Naast het hout is ook een deel van de lading gevonden; ongeveer vier ton aan koperen platen. Naar alle waarschijnlijkheid werd dit koper gebruikt om er koperen munten van te slaan in De Munt te Antwerpen. De koperplaten zijn gedateerd rond 1540. Het is de oudste lading aan koperplaten die ooit in Nederland is gevonden. Op de platen zijn merktekens aangetroffen van de familie Fugger. In de 16de eeuw hadden de Fuggers, een Zuid-Duitse handelsfamilie, het monopolie op het gebied van de koperproductie en koperhandel; zo bezaten zij tot 1548 een grote kopermijn in Slowakije.
Scuba duiken
Jacques-Yves Cousteau
Iedereen die wil gaan duiken, kan dat tegenwoordig. Je volgt een duikopleiding, koopt een duikuitrusting en het duikfeest kan beginnen. Uiteraard kent ook de duiksport een geschiedenis. Een historie die nauw verbonden is met Jacques-Yves Cousteau. Deze Fransman heeft een doorslaggevende rol gespeeld bij de ontwikkeling van duikapparatuur en was daarnaast een groot duikpionier. Cousteau zag het levenslicht op 11 juni 1910 in Saint-André-de-Cubzac en stierf in Parijs op 25 juni 1997. Hij was een groot ontdekkingsreiziger en onderzoeker van de wereldzeeën en oceanen.
Calypso
Binnen de Franse landsgrenzen werd Cousteau ‘le commandant Cousteau’ genoemd. Buiten Frankrijk stond hij vooral bekend als Jacques Cousteau of kapitein Cousteau. Cousteau kocht tijdens zijn leven verschillende expeditieschepen. De Calypso werd uiteindelijk zijn beroemdste schip. Met de Calypso maakte Cousteau het leeuwendeel van zijn reizen op zee. Al deze avonturen werden gefilmd waardoor zijn belevenissen voor een groot publiek toegankelijk werden.
Duiken onder zee zicht, bubbels, luchtbellen
Strandhuisjes
De Nederlandse kust is razend populair onder vakantiegangers. Verreweg de populairste vakantiehuisjes langs de kust zijn de strandhuisjes. Op het strand van Cadzand-Bad in Zeeuws-Vlaanderen is het mogelijk om te slapen in dit 6-persoons strandhuisje. Cadzand-Bad is de meest zuidelijke badplaats van Nederland en erg geliefd onder toeristen.
Het is heel bijzonder om te slapen in een strand. Dichter bij de natuur kun je niet komen. Op de zomerse dagen kun voor je strandhuisje op het strand zonnen of de zee inlopen. Je hoeft dan niet eerst in de file te staan om op het strand te komen. ’s Ochtends word je wakker van het geruis van de golven.